пре-предаваш не добре проверени от теб неща и то чрез един слаб и на места дори безсмислен превод. така и не ми даде линк към английския текст, за да ти поправя превода поне.
Казах, че съм копи-пейстнал нещата, а не че съм превеждал. 
там, от където си копи-пейстнал, явно са „превеждали“. и не само това, но в тяхната статия има редица неверни неща, част от които вече посочих в коментара си на първата част от статията.
Има доста неща на английски в заблудената версия на тази секта.
за първи път попадам на фразата „заблудена версия на секта“, но каквото и да означава тази фраза, за мен е повече от ясно, че според теб ти познаваш по-добре от мен библейската истина и всяко нещо, което се различава от твоето сегашно разбиране на истината, няма начин да не е заблуда или, както казваш, „заблудена версия на секта“.
принуден съм да ти напомня как беше пак в „истината“ и в темата „можем ли да живеем без грях“, където твърдеше с не по-малка увереност от сега, че в 1 йоаново, глава 1, йоан се обръщал към невярващи.
Поне разбрах от къде някои хора се заблуждават. Нямам теб в предвид, за теб разбрах, че си обучаван от тях.
от къде се заблуждават, алекс? и как самият ти няма начин да не се заблуждаваш?
Обучението ти в сектанско движение не е нещо похвално.
имам обучение, но не е такова каквото си мислиш.
Ще те помоля в тази тема да се придържаш към Библията и да забравиш всичко на което са те обучавали твоите сектантски учители.
молбата ти внушава мисълта, че за разлика от теб, аз не се придържам към библията, докато ти се придържаш към нея. но съм уверен, че според повечето хора, които досега четат написаното от мен, аз се придържам точно към библията, и то се придържам не просто към един превод на библията, а към библейския текст на оригиналните езици.
Ще се моля за теб Бог да ти открие истината!
искрено ти благодаря за молитвите! но явно според теб ти самият нямаш нужда да се молиш на бог да ти открие на теб истината по тези въпроси. толкова ли си сигурен, че нямаш такава нужда?
"Месианството" не е секта, "Месианския Юдаизъм" е секта! Но не просто секта какъвто е буквалния превод на думата от латински, а секта като ерес или заблуда от истинската вяра.
значи месианството в кавички не е секта, но месианското движение, част от което е месиянският юдаизъм, е секта, и то много лоша?
иначе, вече разбрах, че ти знаеш истината по-добре от мен и че всичко, което е различно от твоите сегашни разбирания, е най-малкото еретично учение.
Добре де ..., не всички ..., а почти всички водачи на по-известните секти твърдят точно това и че трябва да бъдат слушани, защото са добронамерени и компетентни. 
всеки водач на религиозна общност, алекс, даже тази общност да не е секта според твоите разбирания за секта, държи да бъде слушан. и на всеки нормален човек бог е дал суверенното право сам да прецени – било правилно, било дори погрешно – дали да повярва в претенциите на даден човек или не.
но ти вероятно, алекс, нямаш нужда от учители, които знаят библейски старогръцки и библейски еврейски, защото вече си разбрал нещата и без това.
ВНИМАНИЕ!!!
Една от основната тактика на "Месианския Юдаизъм" е че уж нещо не е задължително , но е просто препоръчително. Обаче, ако не го използваш не те имат за вярващ и запознат с учението.
я да ти задам един лесен въпрос, алекс:
според теб, за нас, българите, задължително ли е да използваме само погърчените форми „иисус“ или „исус“? имаме ли право да използваме например „йешýа“?
След като си се спасил с името Иисус трябва да останеш верен на това име.
трябва, казваш. не дори
би трябвало, а направо
трябва. сиреч, задължително е според теб да си остана на първоначалното ми ниво на знание и разбиране и да използвам само гръцката версия на името, от която не мога да разбера какво реално означава това име.
как мислиш, алекс, праведно ли е да обвиняваме другите хора, че правят нещо, ако ние самите правим същото? праведно ли е да обвиняваме някой, че държал да се произнася името на господаря по определен начин, когато ние самите изискваме от другите да го произнасят по определен начин, а не по друг?
Обаче в даден момент ти биваш заблуден от тези сектантите и започваш да считаш името Иисус за не истинско и равно по сила с името Йешуа и решаваш да използваш второто за по истинско?
В моя живот са станали много чудеса в името на Иисус.
и това според теб доказва, че съм длъжен/трябва да използвам погърченото произношение на името? в моя живот, алекс, са ставали чудеса и с двете форми на името.
Нещо което са ти спестили в сектата, е че в Библията Бог е наричан с различни имена!
толкова ли си убеден, алекс, че някой може да скрие от мен с какви имена е наричан бог в библията след като изучавам
цялата библия
систематично от десетилетия, а от малко над 10 години и на оргиналните езици? не само знам с какви имена е назоваван, но знам и смисъла на тези имена на оригиналния език. но ти явно пак "знаеш", и пак с пълна сигурност, кой какво бил спестил от мен.
В Новия Завет е използвано името на гръцки, което сме приели в България за името на Нашия Бог, а не не еврейски.
вече обясних защо на старогръцки, даже да са искали, не са можели да го напишат името с оригиналното му произношение. обясних също така защо на български език това не е проблем. но за теб, както виждам, тези мои обяснения са незначителни неща, защото ти по презумпция знаеш истината по този въпрос и по останалите въпроси по-добре от мен и без да знаеш старогръцки и библейски еврейски.
Може да спориш, колкото си искаш, но истината е че самите апостоли са използвали името на гръцки в Библията, а не на еврейски.
апостолите са използвали името на гръцки само пред хора, които са били по начало гръцко говорещи. пред еврейско говорещи са го произнасяли както е оригиналното произношение. ако някой апостол знаеше български и свидетелстваше на българи, най-вероятно на нас щеше да го каже не на гръцки, а както се произнася на иврит, защото щеше да види, че не е проблем на български да се произнесе по-точно.
Колкото и да се имаш за учен и колкото и да подскачаш запомни едно:
За Бог името Йешуа и Иисус е едно и също нещо!
не е напълно едно и също нещо, защото само в еврейската форма се разбира истинския смисъл на това име. погърчената форма „иисус“, както вече писах, не обяснява например думите на ангела: ще го наречеш иисус, защото ще спаси народа си. но бог изхожда от нивото на знание и разбиране на съответния човек и не поставя изисквания пред човек, който няма нужните знания или умения, за да ги изпълнява. затова има сила и в произношението „исус“.
Използването на името Йешуа, вместо Иисус(или както е известно името на всеки народ според езика му) си остава първото сказание на тази сравнена с фарисейството сектантска ерес!
явно не ти харесва името йешýа? да ни би да мразиш евреите, алекс? или може би не ги мразиш? просто не ги мразиш, ама и не ги обичаш?
Виждам, че няма с какво да оспориш клипа и все повтаряш кой го създал. 
клипът съм го изгледал само донякъде, защото само 5-6 минути ми бяха нужни, за да видя какво му е нивото. но след като „виждаш“, че нямам с какво да оспоря клипа, аз ти предлагам да си избереш три конкретни обвинения в клипа против месианското движение въобще или конкретно против месианския юдаизъм, да ги напишеш тук и този път наистина да видиш дали нямам с какво да оспоря клипа. избери си три от най-необоримите според теб обвинения в клипа с техните доказателства, ако въобще са дадени някакви доказателства за тях, и ги представи писмено в твой пост.
Ако се мислиш за мъдър търси, защото здраво си затънал.
какво да търся, алекс? под вола теле, може би?
Не ти мисля лошото! Искам да ти помогна да излезеш от тази заблуда!
досега не съм видял дори едно реално доказателство от теб, че това е такава страшна заблуда, каквато ти твърдиш.
нито некачествено преведената и съдържаща много неточности статия в началото, нито клипът съдържат реални доказателства, че месианският юдаизъм бил съвременно фарисейство.
но да допуснем, че в минутите след като спрях да гледам клипа, има такива реални доказателства. ок. вече ти предложих да ми напишеш три обвинения от клипа по твоя избор с техните доказателства (защото, надявям се да си съгласен поне в това, че обвиненията трябва да се доказват) и сам ще видиш от отговорите ми дали наистина не мога да ги оспоря или не, както ти казваш.