Автор Тема: Какво е Месиански Юдаизъм?  (Прочетена 47495 пъти)

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Какво е Месиански Юдаизъм?
« -: май 25, 2017, 18:48:39 pm »
Месиански Юдаизъм или заместване на Библейската истина с модерно Фарисейство

Голяма част от онези, които се наричат ​​месиански евреи, не са от еврейски произход, но се присъединяват към движението, тъй като те "се радват на месианския еврейски стил на поклонение". MJAA възприема конверсията за езичниците като небиблейска практика, но приема езичници в своите конгрегации и други месиански организации поддържат подобни възгледи.

Кръщение

Месианските евреи практикуват кръщение, наричайки ги микровех ("цистерна" от Левит 11), а не терминът хатвила ("кръщение" הטבילה в еврейския нов завет).

Обрязване

Някои от ефремитското движение се стремят да се обърнат за идентификация с Израел, но повечето месиански ръководни органи признават присъствието на езичници в църквите и не виждат нужда от тях да се превръщат в поклонение в месианския стил и разбиране. Когато обръщението е искрено желано от езическия месиански вярващ, месианските еврейски халахически стандарти (включително обрязването) се налагат, за да поддържат почтеността сред световната месианска еврейска общност.

Използване на еврейски имена и речници на английски език

Движението обикновено избягва обикновените християнски термини като Христос и кръст (tsalav-צלב) и предпочита да използва максимално еврейските термини. Месианските евреи възприемат подобен подход като движението на свещеното име за името "Yeshua".

Музика

Месианските еврейски химнинологии не са само християнски евангелски. Много от химните се отнасят до ролята на Израел в историята, изразяват месианска надежда и се отнасят към Исус като спасител на Израел. Освен това малките промени ги отличават от обичайните съвременни евангелски химни, като например използването на името Йешуа вместо Исус. Месианските химни също включват голям брой израелски песни.

Библията

Стария и Новия Завет (понякога наричани "Брит Чадаша") обикновено се считат за установените и божествено вдъхновени библейски писания от месианските евреи. С няколко изключения месианските вярващи обикновено считат, че писаната Тора, петте книги на Мойсей, да остане в сила като продължаващ завет, ревизиран от Исус и апостолите в Новия завет, който трябва да се спазва както морално, така и ритуално Исус не анулира Тора, но тълкуването му се ревизира чрез апостолските писания.

Еврейска устна традиция

Между месианските конгрегации няма единодушие по въпроса за Талмуда и Оралната Тора. Съществуват конгрегации, които вярват, че спазването на Закона за устните, както е обхванато от Талмуда, е против месианските вярвания. По същия начин има и общества, които отричат ​​авторитета на фарисеите, вярвайки, че те са били заместени и тяхното учение противоречи на месианството. Съществуват привърженици, които наричат ​​рабинските коментари като Мишна и Талмуда "опасни" и заявяват, че последователите на рабинските и халакските обяснения и коментари не са вярващи в Исус като Месия. Другите конгрегации са селективни при прилагането на закона за талмидите и може да вярват, че равинските коментари като Мишна и Талмуда, макар и исторически информативни и полезни в разбирането на традицията, не са нормативни и не могат да бъдат следвани, когато се различават от Новия завет . Още други насърчават сериозното спазване на еврейската халаха.

Месиански тълкования

Има редица месиански коментари върху различни книги от Библията, както в текстове на Танак, така и в Новия завет, като Матей, Деяния, Римляни, Галатяни и Евреи. Дейвид Х., които се използват за поддържането на идеите на месианския юдаизам. Стърн е издал еднообемно еврейски Новозаветни коментари, предоставяйки обяснителни бележки от месианска еврейска гледна точка. Други отбелязани автори на коментара в Новия Завет са: Джоузеф Шулам, който е написал коментарите на Деяния, Римляните и Галатяните; Арнолд Фрухтенбаум от Ариел Минстирис, който е написал коментарите си по посланията, съдиите и Рут и Битие и 7 систематични доктринални изследвания; Тим Хег от Торах Ресурс, който е написал коментари за римляни, галатяни, евреи и в момента разглежда Матей; Даниел Томас Ланкастър, който е написал широко за серия "Първи плодове на зоопарка" Тоя Клуб; Стюарт Сак, автор на евреите чрез очите на евреите; И Дж. К. Маккей от TNN Online, който е написал няколко тома под библиотеката "за практическия месиански" (Джеймс, Евреи, Филипяни, Галатяни и проучвания на Танак и Апостолските Писания).

Нагласи към Павел

Месианските вярващи разбират (както някои от последните учени твърдят), че Павел апостол (често наричан "Шаул", неговото еврейско име) остава еврейски фарисей, дори вярващ до смъртта му. Това се основава на Деяния 23: 6, описващо събитията след като Павел приемаше Исус като Месия. "Но когато Павел разбра, че едната част са садукеи и другите фарисеи, той извика в съвета: Братя и хора, аз съм фарисей, син на фарисей; за надеждата и възкресението на мъртвите Аз съм под въпрос. "

Месианските вярващи цитират отрязването на косата на Павел в Кенхреа заради обет, който е поел (Деяния 18:18), препратки към него, спазвайки еврейските празници и постоянната му добра репутация с неговия равински господар Гамалиел, за да покаже, че Е изцяло в продължаващото спазване на законите и традициите на юдаизма. Те твърдят, че Павел никога не е поставил да поляризира евангелието между вярата и праведните дела, но че е необходимо да се поддържа другото. Новата перспектива за Павел е важна в месианския юдаизъм.

Грях и умилостивение

Някои месиански вярващи определят греха като престъпление на Божията Тора (закон / инструкция) и включват понятието за първоначален грях. Някои привърженици са изкупили греховете си чрез молитва и покаяние, т.е. признаване на неправдата и търсенето на прошка за греховете си (особено на Йом Кипур, Денят на умилостивението). Несъгласявайки се с тези ритуали и практики, други месианци поддържат убеждението, че всички грехове (независимо дали са извършени или не) вече са утешени поради смъртта и възкресението на Исус.

Законно богословие

Едно законно богословие учи, че всеки, който е част от Израел, е длъжен да спазва Завета и неговите разпоредби, както е посочено в Тората. Дан Джустер от Тиккун и Ръс Ресник от УМПС са се противопоставили на настояването на единното движение на Закона да се изисква от всички езичници да спазват цялата Тора по същия начин като евреите. Тим Хег отговаря на тяхната статия, защитавайки това, което според него, е библейското учение на теологията "Един закон" и нейните последици относно задълженията на подчинението на Тора от нови месиански вярващи от народите.

Исторически християнството е преподавало суперсесионизъм (заместваща теология), което предполага, че християнството е отхвърлило юдаизма и че Мойсеевият завет на еврейската Библия е заменен от Новия Завет на Исус, в който спасението се осъществява от благодатта на Бог, а не чрез подчинение на Тората. Това обикновено се допълва от понятието, че Бог е прехвърлил статута на "Божия народ" от евреите към християнската църква. Месианските евреи, в различна степен, предизвикват и двете мисли и вместо да вярват, че въпреки че Израел е отхвърлил Исус, той не е загубил статута си на избран от Бога народ (Матей 5:17), те често цитират Римляни 11:29: "защото Божиите дарове и призивът Му са неотменими".

За Тората

В месианския юдаизъм има разнообразна практика по отношение на строгостта на спазването на Тората. Спазват се еврейските молитви, юдейските празници и съботата. Християните отричат, че ритуалните закони и конкретните граждански закони на Петокнижието се отнасят за езичниците, някои пасажи относно спазването на Тората в Новия Завет са цитирани от някои месиански вярващи като доказателство, че Тора не е бил отменен за евреите. Те посочват, единствено стиха в Деяния 21, че евреите в Ерусалим са описани като "ревностни за закона".Месиански Юдаизъм: Нарастваща Измама :

Неактивен messianic

 • Група месияни
 • ******
 • Публикации: 84
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #1 -: май 25, 2017, 23:08:16 pm »
здравейте на всички,

това е началото на моя коментар на горната статия, която алекс е копи-пейстнал предполагам отнякъде. ще коментирам статията в качеството ми на човек, който макар не-юдеин, може да чете библията на иврит и на старогръцки, а също така познава от години месианското движение, от което месианският юдаизъм е само едно разклонение.

както вече писах в друга тема във форума, в съвременното месиянско движение има много различни течения и разбирания по един и същ въпрос както и при християнтстовото, където има множество деноминации, понякога с твърде различни разбирания.

въпреки че аз самият считам за библейски неправилно понятието „месиянски юдаизъм“, по-специално употребата на думата „юдаизъм“ в него, все пак, разбирам защо някои евреи, които вярват в йешýа /иисус/, наричат своите възгледи "месиянски юдаизъм". те използват тази дума „юдаизъм“, за да привлекат по-лесно други евреи към вярата в йешýа. всъщност, дори вътре в самото движение, което нарича себеси „месиянския юдаизъм“ има различни течения и възгледи.

Цитат
Месиански Юдаизъм или заместване на Библейската истина с модерно Фарисейство

това заглавие може да го напише човек, който или не разбира някои основни неща в така наречения „месиански юдаизъм“, или нарочно е решил да клевети.

нека допуснем, че не е умишлен клеветник, а просто едностранчив и по някои въпроси некомпетентен.

Цитат
Голяма част от онези, които се наричат месиански евреи, не са от еврейски произход, но се присъединяват към движението, тъй като те "се радват на месианския еврейски стил на поклонение". MJAA възприема конверсията за езичниците като небиблейска практика, но приема езичници в своите конгрегации и други месиански организации поддържат подобни възгледи.

първо, не ми е известно някой езичник, който е член на събрание, което изповядва месиянския юдаизъм, да нарича себе си месиански евреин. само евреите в рамките на месиянския юдаизъм наричат себе си месиянски евреи, не езичниците там.

второ, макар да е вярно, че на много езичници харесва еврейския начин на хваление и поклонение на бога и на неговия син и месия йешýа, това не е главният фактор, поради който много езичници стават членове на конгрегации на месиянския юдаизъм. причините са доста по-дълбоки от това, като от човек на човек има разлики, разбира се.

вярно е обаче, че  MJAA, която е една няколкото национални организации на месиянския юдаизъм в америка, вътре в която членуват много местни месиански синагоги, не счита за правилно един езичник да става евреин, ако и да приема неевреи в своите редици.

Цитат
Кръщение
Месианските евреи практикуват кръщение, наричайки ги микровех ("цистерна" от Левит 11), а не терминът хатвила ("кръщение" הטבילה в еврейския нов завет).

некомпетентно твърдение. човекът явно не разбира иврит, нито познава елементарни неща от месиянския юдаизъм, въпреки че е копи-пействал някакви думи на иврит.

последователите на месианския юдаизъм (не всички месиански евреи наричат вярата си „месиански юдаизъм“) наричат водното кръщение точно „тевилá“(טבילה), а не „микровех“, както погрешно е написано по-горе и както погрешно е дадено произношението на еврейската дума „миквé“, която не означава кръщение, а просто означава водоем, бил той воден басейн като море, езеро или нещо по-малко. миквето е мястото, където може да се направи водно кръщение, но миквето само по себе си не е водно кръщение. никой човек, който познава иврит, не би нарекъл самото водно кръщение "миквé".

Цитат
Обрязване
Някои от ефремитското движение се стремят да се обърнат за идентификация с Израел, но повечето месиански ръководни органи признават присъствието на езичници в църквите и не виждат нужда от тях да се превръщат в поклонение в месианския стил и разбиране.

това горното някакъв несполучлив опит за превод на нещо от английски ли е или просто този, който го е писал на английски, нито разбира какво пише, нито какво твърди?

дай ми текста на английски, алекс, за да проверя в превода на български ли е проблемът или в самия текст на английски, от който е направен този „превод“, нещата са объркани.

Цитат
Когато обръщението е искрено желано от езическия месиански вярващ, месианските еврейски халахически стандарти (включително обрязването) се налагат, за да поддържат почтеността сред световната месианска еврейска общност.

това горното също е някакъв неуспешен опит за превод на български според мен. така че, дай ми, алекс, текста на английски, от който е превеждано, за да ви дам поне верен превод на български, даже и ако на английски са написани някои доста некомпетентни неща.

Цитат
Движението обикновено избягва обикновените християнски термини като Христос и кръст (tsalav-צלב) и предпочита да използва максимално еврейските термини. Месианските евреи възприемат подобен подход като движението на свещеното име за името "Yeshua".

това е вярно само в смисъл, че използват съответните еврейски думи за христос /машѝах или поне месия/ и за кръст /целáв/, но и апостолите на йешýа, и самият той са говорели с другите евреи на еврейски. в гръцкия текст на новия завет даже са записани цели фрази на тогавашния разговорен еврейски /смесен с арамейски/, като например: ели, ели, лема савахтани, талита куми, маран ата. всеки, който сериозно и редовно чете новия завет, би трябвало да си спомни, че има такива цели фрази дори в гръцкия текст на НЗ. йешуа е разговорял с апостолите си и с другите евреи на тогавашния разговорен еврейски, а не на гръцки. даже  в деянията на апостолите изрично пише, че когато йешуа се явява на шаул/павел по пътя му към дамаск, му говори на еврейски, а не на гръцки, въпреки че павел е знаел гръцки още тогава.

Цитат
Музика
Месианските еврейски химнинологии не са само християнски евангелски. Много от химните се отнасят до ролята на Израел в историята, изразяват месианска надежда и се отнасят към Исус като спасител на Израел. Освен това малките промени ги отличават от обичайните съвременни евангелски химни, като например използването на името Йешуа вместо Исус. Месианските химни също включват голям брой израелски песни.


това е вярно, но не виждам как то показва,че месиянският юдаизъм е "съвременно фарисейство"? всъщност,  днешните ортодоксални равини, които са истинските наследници на древните фарисеи, мразят онези евреи, които следват месиянския юдаизъм, както и другите евреи, които вярват в йешуа.

Цитат
Библията
Стария и Новия Завет (понякога наричани "Брит Чадаша") обикновено се считат за установените и божествено вдъхновени библейски писания от месианските евреи.


не „брит чадаша“, а „брит хадашá“, което означава „нов завет“ на иврит. последователите на месиянския юдаизъм признават за свято писание не само СЗ, но и НЗ.

Цитат
С няколко изключения месианските вярващи обикновено считат, че писаната Тора, петте книги на Мойсей, да остане в сила като продължаващ завет, ревизиран от Исус и апостолите в Новия завет, който трябва да се спазва както морално, така и ритуално Исус не анулира Тора, но тълкуването му се ревизира чрез апостолските писания.

тук има някакво приближаване към истината, но преводът от английски на български явно пак не е както трябва. както вече писах в темата „анализ на деяния 15:1-29“, от самия текст на НЗ може да се докаже, че апостолите и другите юдеи, които са станали ученици на йешýа във времето на апостолите, са били ревностни за закона и са пазели закона и след възкресението на йешýа от мъртвите. те обаче не са поставяли такова изискване пред повярвалите езичници.

Цитат
Еврейска устна традиция
Между месианските конгрегации няма единодушие по въпроса за Талмуда и Оралната Тора. Съществуват конгрегации, които вярват, че спазването на Закона за устните, както е обхванато от Талмуда, е против месианските вярвания. По същия начин има и общества, които отричат ​​авторитета на фарисеите, вярвайки, че те са били заместени и тяхното учение противоречи на месианството. Съществуват привърженици, които наричат ​​рабинските коментари като Мишна и Талмуда "опасни" и заявяват, че последователите на рабинските и халакските обяснения и коментари не са вярващи в Исус като Месия. Другите конгрегации са селективни при прилагането на закона за талмидите и може да вярват, че равинските коментари като Мишна и Талмуда, макар и исторически информативни и полезни в разбирането на традицията, не са нормативни и не могат да бъдат следвани, когато се различават от Новия завет . Още други насърчават сериозното спазване на еврейската халаха.

това горе е горе-долу вярно, ако и преводът пак да не е на ниво, както си личи. и написаното горе не се отнася само за месиянския юдаизъм, но и за по-широкото месиянско движение, от което месиянският юдаизъм е едно течение. в месиянското движение има различни течения и разбирания, както и в световното християнство. това само по себе си никак не доказва верността на заглавието на статията, която коментирам, че месиянският юдаизъм бил някакво "днешно фарисейство".

тъй като нямам време да пиша повече по тази тема засега, временно спирам, и ще пиша продължение когато имам възможност за това.

но и написаното от мен по-горе би трябвало да е достатъчно, за да се разбере от онези, които наистина търсят да разберат истината по въпроса, че на такива статии не може да се има пълно доверие, защото истината е смесена в тях с някои неверни и дори, бих казал, смехотворни неща, и като цяло има някакъв опит за очерняне на евреите, които вярват, че йешуа /иисус/ е възкръсналият от мъртвите месия.
« Последна редакция: май 25, 2017, 23:52:05 pm от messianic »

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #2 -: май 26, 2017, 17:46:11 pm »
Цитат
това е началото на моя коментар на горната статия, която алекс е копи-пейстнал предполагам отнякъде. ще коментирам статията в качеството ми на човек, който макар не-юдеин, може да чете библията на иврит и на старогръцки, а също така познава от години месианското движение, от което месианският юдаизъм е само едно разклонение.

както вече писах в друга тема във форума, в съвременното месиянско движение има много различни течения и разбирания по един и същ въпрос както и при християнтстовото, където има множество деноминации, понякога с твърде различни разбирания.

въпреки че аз самият считам за библейски неправилно понятието „месиянски юдаизъм“, по-специално употребата на думата „юдаизъм“ в него, все пак, разбирам защо някои евреи, които вярват в йешýа /иисус/, наричат своите възгледи "месиянски юдаизъм". те използват тази дума „юдаизъм“, за да привлекат по-лесно други евреи към вярата в йешýа. всъщност, дори вътре в самото движение, което нарича себеси „месиянския юдаизъм“ има различни течения и възгледи.

Цитат

    Месиански Юдаизъм или заместване на Библейската истина с модерно Фарисейство


това заглавие може да го напише човек, който или не разбира някои основни неща в така наречения „месиански юдаизъм“, или нарочно е решил да клевети.

нека допуснем, че не е умишлен клеветник, а просто едностранчив и по някои въпроси некомпетентен.

Да наистина съм копи пейстнал нещата, които намерих за тази нова ерес, не съм си ги измислил. Интересно е, че за нея няма много информация в интернет все още, но едно е ясно - тя може да заблуди и запознати с истината християни.
По принцип е пределно ясно, че ти не си просто запознат, а си много добре обучаван предполагам от тази секта в нейните виждания. А в това, че можеш да четеш Библията на иврит и на старогръцки доста се съмнявам, по скоро използваш готовите коментари на авторите на сектата. Всички водачи на секти изтъкват винаги това, че можели да четат на оригиналните езици, все едно другите сме загубени като не можем  :114: и точно това е целта на всеки "Гуро Сектант" да накара последователите си да смятат, че само той знае истината.

Цитат
наричат своите възгледи "месиянски юдаизъм". те използват тази дума „юдаизъм“, за да привлекат по-лесно други евреи към вярата в йешýа.

Не не го използват за да привличат евреи. Все едно да направим религия "мюсолмански християни" за да привлечем мюсолманите.
Просто искат да върнат вече повярвали евреи в Месията, към съвсем различно нещо от истинското Месианство и Християнство.

А сега е време за модерното Фарисейство за което питаш. Ще започнем със сказание 1.

Сказание 1. Иисус е евреин и неговото еврейско име е Йешуа! Трябва да се обръщаме към Него само с името Йешуа!

Къде в Новия Завет апостолите са казали, че трябва да се използва единствено името Йешуа?
Ако е толкова важно не мислиш ли, че биха го споменали за да се знае от всички.

Иисус е Бог на всички народи и на всеки, който повярва в Него!


ВНИМАНИЕ!!!
Иисус не е само евреин!
Иисус е част от Светата Троица(Бог). Иисус беше преди сътворението на света. Той не се роди - в смисъл сътвори при раждането, като нас обикновените хора. Иисус е едно от лицата на Бог, което прие човешки образ за да изкупи греховете на света.

Иисус се роди като евреин, защото трябваше да обърне първо собствения си народ към Него. Целия Стар Завет говори за Неговото идване. За голямо съжалени голяма част от този народ не Го прие!

messianic, ако не можеш да докажеш, че в Новия Завет се казва да се обръщаме задължително към Иисус на еврейски - Йешуа, тогава сказание 1 си остава, като част от модерното фарисейство на тази ерес, за което ще продължим в тази тема.

п.п.
Клипа също говори много за тази ерес.
« Последна редакция: май 27, 2017, 07:36:47 am от alex »

Неактивен Vili Nedelchev

 • Група християни
 • *******
 • Публикации: 19
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #3 -: май 27, 2017, 13:27:26 pm »
Аз съм завършил Богословие, редовно обучение 5 години и също съм учил Иврит и Старогръцки! Но въобще какво ме ползува това, за спасението на душата и познаването на Господ Иисус Христос, ако сърцето не е чисто...! Мога също, като Апостол Павел да кажа, (който беше фарисей учен в краката на Гамалеил и може би един от най-начетените за времето си, който бил учител с перфектно разбиране на Писанията в оригиналния им текст разбира се и може би кандидат за първосвещеник) че всичко считам за измет (в оригиналния текст думата измет е с прекалено силния израз-изпражнение,  без да затормозяваме читателя и да изтъкваме начетеност с еврейските символи) само Христос да придобия, заради Когото всичко считам за загуба, само поради това велико спасение...! ( И не само това, а и всичко друго сега смятам за безполезно в сравнение с величието да познавам Христос Иисус, моя Господ. Заради него се отрекох от всичко и всичко смятам за ненужен боклук, за да спечеля Христос. Фил3:8
      Кой знаеше писанията и закона по-добре от фарисеите и то в иврит разбира се? Кой бе по-учен от тях? И кой знаеше подробностите и точността относно идването на Месията, какъв ще бъде Той и как да го познаят? Разбира се, че фарисеите бяха знаещите, НО КОЙ ИМЕННО ОТХВЪРЛИ ХРИСТОС? Именно тези същите евреи фарисеи, считани за Авраамови чада за които Иисус каза, че може и от камъните да издигне!
 Защото : Тъй казва Господ: да се не хвали мъдър с мъдростта си, да се не хвали силен със силата си, да се не хвали богат с богатството си. ⇨
24. Но който се хвали, нека се хвали с туй, че Ме разбира и знае, че Аз съм Господ, Който върша милост, съд и правда на земята; защото само това Ми е благоугодно, казва Господ. А Господ се познава не чрез буквата на закона, а чрез Духа, защото именно ,чрез буквата на закона фарисеите отхвърлиха Христос и не Го познаха!
И Апостола пак допълва:
1. Братя, желанието на моето сърце и молитвата ми към Бога за израилтяните е да бъдат спасени.
2. Свидетелствувам им, че те имат ревност за Бога, ала не по разум.
3. Защото, без да разбират Божията правда и търсейки да изтъкнат своята правда, те се не покориха на Божията правда, ⇨
4. понеже завършък на закона е Христос, за да бъде оправдан всеки вярващ. ⇨
5. Моисей пише за оправданието от закона: "който човек го е изпълнил, ще бъде жив чрез него". ⇨
6. А оправданието от вярата казва тъй: "да не речеш в сърцето си: кой ще възлезе на небето?" сиреч, да свали Христа, ⇨
7. "или: кой ще слезе в бездната?" сиреч, да изведе Христа от мъртвите.
8. Но какво казва Писанието? "Близо до тебе е словото, в твоите уста и в твоето сърце", сиреч, словото на вярата, което проповядваме; ⇨
9. защото, ако с устата си изповядваш Господа Иисуса, и със сърцето си повярваш, че Бог Го възкреси от мъртвите, ще се спасиш, ⇨
10. понеже със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение.
11. Пък и Писанието казва: "всеки, който вярва в Него, няма да се посрами". ⇨
12. Няма разлика между иудеин и елин, защото един и същ е Господ на всички, богат за всички, които Го призовават. ⇨
13. Защото всякой, който призове името Господне, ще се спаси. ⇨
14. Но как ще призоват Оногова, в Когото не са повярвали? Как пък ще повярват в Оногова, за Когото не са чули? А как ще чуят без проповедник?
15. И как ще проповядват, ако не бъдат пратени? както е писано: "колко прекрасни са нозете на ония, които благовестят мир, които благовестят доброто!" ⇨
16. Ала не всички послушаха благовестието. Защото Исаия казва: "Господи, кой повярва на това, що е чул от нас?" ⇨
17. И тъй, вярата иде от слушане, а слушането - от слово Божие.
18. Но казвам: нима те не чуха? Напротив, "гласът им се разнесе по цяла земя, и думите им - до краищата на вселената". ⇨
19. Пак казвам: нима Израил не разбра? Пръв Моисей казва: "Аз ще възбудя у вас ревност чрез тия, които са не народ, ще ви раздразня чрез неразбран народ". ⇨
20. А Исаия смело казва: "намериха Ме ония, които не Ме търсеха, открих се на ония, които не питаха за Мене". ⇨
21. За Израиля пък казва: "весден простирах ръцете Си към народ непослушен и упорит". ⇨

Също продължава Апостол Павел с това, че който иска да се оправдае, чрез дела от закона отпада от благодатта и спасението! И който иска да се хвали с закона, трябва да изпълни всички тези 613 правила и заповеди и е длъжен да ги пази! А Словото е ясно, че никой няма право да ни съди за ПРАЗНИЦИ, НОВОЛУНИЯ, СЪБОТА, ДНИ , КОИТО СА  САМО СЯНКА, а и който се опитва да съди, сам е вече осъден:
16. Така че нека никой не ви осъжда за онова, което ядете или пиете, или за празници, новолуние или съботни дни.
17. Те са само сянка на това, което трябваше да дойде, а истинското тяло, причинило тази сянка, принадлежи на Христос.
1. Христос ни освободи, за да живеем в свобода. Затова останете твърди и не допускайте отново да ви поробят.
4. Тези от вас, които се опитват да станат праведни пред Бога чрез закона, вече нямат нищо общо с Христос – те са вън от благодатта.
5. Но чрез вяра, с помощта на Духа, ние с нетърпение очакваме да станем праведни пред Бога.
6. Защото в Христос Исус не обрязването или необрязването имат значение, а вярата, която действа чрез любовта.
7. Вие се справяхте така добре! Кой ви накара да спрете да следвате истината?
8. Каквото и да ви е убедило в това, то не идва от Бога, който ви призова.
9. „Съвсем малко мая заквасва цялото тесто.“
10. Но в Господа аз съм уверен, че няма да приемете друго освен това, на което съм ви научил. А този, който ви обърква, ще си получи заслуженото, който и да е той.
1. Братя и сестри, когато дойдох при вас, аз не дойдох, за да ви изявя Божията тайна истина с превзети думи или човешка мъдрост.
2. Защото реших докато съм сред вас, да забравя всичко освен Исус Христос и неговата смърт на кръста.
3. Така че когато дойдох при вас, бях слаб и целият треперех от страх,
4. и поучавах и проповядвах не с мъдри думи, които убеждават хората, а със силни доказателства от Духа,
5. за да се основава вярата ви не на човешката мъдрост, а на Божията сила.12. Но на нас ни бе даден не духът, който принадлежи на света, а Духът, който идва от Бога, за да разберем всичко, с което Бог ни е дарил.
13. Когато говорим за тези неща, ние не го правим с думи, научени от човешката мъдрост, а с думи, на които Духът ни научи, и обясняваме духовните неща на онези, които имат Духа.
14. Без Духа човек не приема истините, които Божият Дух разкрива, защото за него те са глупост и той не може да ги разбере, тъй като те могат да бъдат преценени само духовно.
15. А който има Духа, преценява всичко, но него никой не може да го прецени, защото, както казва Писанието:
16. „Кой знае какво мисли Господ, за да може да му дава съвети?“ Но на нас ни е даден Христовият начин на мислене.

Така че най-важна е любовта, а не дали зовем Господа на еврейски, кои празници спазваме и как! Важното е да обичаме Бога и ближния като себе си! Защото, ако съм последния туземец в някое племе и даже не мога да чета, пък камо ли еврейски и знам името на Господа на своя език ще се спася ли? Разбира се, че да и никой никъде не е писал, на какъв език трябва да изповядваме името Му, да не кажа че Евреите са се страхували да Го споменават въобще и никой в момента не знае как е споменавано точно името Му ЯХВЕ, което неправилно е преведено Йехова в някои от преводите..! А Йехошуа или Йешуа са две различни форми за произнасянето на името Иисус и е спорно даже при евреите днес, което в основата си значи ЯХВЕ СПАСЯВА ИЛИ СПАСЕНИЕТО ОТ ЯХВЕ, ИЛИ ЗА НАС- СПАСЕНИЕТО ОТ ГОСПОД!
И най важно, което споменах в другия пост:
Най важното относно езиците в Библията е че Господ не е ограничен от езиците на хората и етноса им! Той не говореше на Цар Навохудоносор в Библията на Иврит, както и на много други! Сам Господ при вавилонската кула разбърка езиците на хората и Той  даде различните езици! После Сам Господ в деня на петдесятница в Деяния Апостолски ( Библията) проговори на различни езици на хората! Братята апостоли Св. Кирил и  Методий бяха натоварени от Господ да преведат Библията на езика на народа, като им създадат азбука, също както Мартин Лутер преведе Библията на немски и всичко това с Божие позеоление и инициатива!!! Господ се е явявал многократно на различни хора и им е говорел на собствения език , не наиврит и старогръцки!
А относно Израел е духовно понятие и не родените по плът, а по дух са истинския Израел и чрез вяра в Иисус Христос всички са Негови, така че Господ обича всичките си деца! Започвайки чрез Израил, като най-малък народ доказва силата, милостта и верността Си, което е едно така наречено ПРОГРЕСИВНО ОТКРОВЕНИЕ, за да се заключи накрая всичко в Христос Иисус Господ и който вярва в Него да се спаси:
7. И това, че са потомци на Авраам, не означава, че всички са негови истински деца. Както Бог каза на Авраам: „Само чрез Исаак ще придобиеш истински потомци.“
8. Това означава, че Божии деца са не децата, родени по естествен начин, а децата, родени според обещанието. Римляни 9 глава
« Последна редакция: юни 03, 2017, 15:25:38 pm от Vili Nedelchev »

Неактивен messianic

 • Група месияни
 • ******
 • Публикации: 84
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #4 -: май 31, 2017, 01:30:23 am »
най-после имам малко повече време да отговоря поне на поста на алекс, а продължението на коментара ми на статията ще трябва да го оставя явно за по-нататък, ако е волята божия.

...
Да наистина съм копи пейстнал нещата, които намерих за тази нова ерес, не съм си ги измислил.

пре-предаваш не добре проверени от теб неща и то чрез един слаб и на места дори безсмислен превод. така и не ми даде линк към английския текст, за да ти поправя превода поне.

Цитат
Интересно е, че за нея няма много информация в интернет все още, но едно е ясно - тя може да заблуди и запознати с истината християни.

на английски в интернет има огромна информация (но за добро или за зло и дезинформация). и част от нея наистина може да заблуди, но не както ти предполагаш, че ще заблуди, а както заблуждават за много неща и видеото, което си дал по-горе, и статията.

Цитат
По принцип е пределно ясно, че ти не си просто запознат, а си много добре обучаван предполагам от тази секта в нейните виждания.

благодаря за високата оценка на обучението ми, но както вече писах не един път в други теми, месиянското движение не е деноминация, а движение, в рамките на което има различни деноминации и разбирания, както и в рамките на традиционното християнство има големи различия. но ако толкова ти харесва думата „секта“, тогава приеми, че месиянското движение е съставено от множество секти, а не една.

Цитат
А в това, че можеш да четеш Библията на иврит и на старогръцки доста се съмнявам, по скоро използваш готовите коментари на авторите на сектата.

действително мога да чета библията не само на български, но и на иврит, и на старогръцки, и на английски. и това ми е коствало много години систематичен труд.

Цитат
Всички водачи на секти изтъкват винаги това, че можели да четат на оригиналните езици, все едно другите сме загубени като не можем  :114: и точно това е целта на всеки "Гуро Сектант" да накара последователите си да смятат, че само той знае истината.

първо, не е вярно, че всички водачи на секти твърдяли такова нещо. някои може е да го твърдят, но не всички.
второ, какво да се прави, за да си библейски учител на високо ниво, едно от важните неща е да знаеш  иврит и старогръцки /само старогръцки не е достатъчно/ или най-малкото да ползваш услугите на такъв специалист в случай на нужда. копи-пействането от лексикони и речници също не е достатъчно.
трето, другите не са загубени, но трябва първо да се учат от добронамерени и компетентни учители и чак тогава биха могли те самите да станат добри учители.

Цитат
Цитат
наричат своите възгледи "месиянски юдаизъм". те използват тази дума „юдаизъм“, за да привлекат по-лесно други евреи към вярата в йешýа.

Не не го използват за да привличат евреи. Все едно да направим религия "мюсолмански християни" за да привлечем мюсолманите.

боя се, че това твое твърдение е напълно скарано с фактите, които ти не познаваш, но благодарение на една полукомпетентна и подвеждаща статия и едно подвеждащо видео вече „знаеш“ повече за тези неща от човек като мен, който е посветил години да се запознае с тях.

Цитат
Просто искат да върнат вече повярвали евреи в Месията, към съвсем различно нещо от истинското Месианство и Християнство.

ако между онези, които твърдят, че са последователи на месиянския юдаизъм, случайно има някъде и такива хора, то те са едно незначително малцинство.

Цитат
А сега е време за модерното Фарисейство за което питаш. Ще започнем със сказание 1.

Сказание 1. Иисус е евреин и неговото еврейско име е Йешуа! Трябва да се обръщаме към Него само с името Йешуа!

Къде в Новия Завет апостолите са казали, че трябва да се използва единствено името Йешуа?
Ако е толкова важно не мислиш ли, че биха го споменали за да се знае от всички.

това също не е вярно. както виждаш, аз самият, като месиянин, използвам в моите постове и двете форми на името. нещо повече, когато повярвах в месията преди много години, аз не знаех как действително се е произнасяло името му на еврейски. бог ме новороди и спаси чрез погърченото произношение „исус“ или още по-точно „иисус“. доста време след това започнах да научавам как в действителност е бил наричат той от самите апостоли, които са били до един юдеи.

но ще ти обърна внимание на думите на ангела в началото на евангелието от матей, където ангелът казва: и ще наречеш името му исус, защото той ще спаси народа си от греховете им.

пише, че е наречен исус не заради нещо друго, а защото ще спаси народа си от греховете им. какво общо има според теб името „иисус“ на гръцки със спасение от греховете? как само от гръцкия текст на матей или от превод на български на гръцкия текст на матей, без познаване еврейското име йешуа и какво означава то на иврит, ще разберем смисъла на тези думи на ангела?

Цитат

Иисус е Бог на всички народи и на всеки, който повярва в Него!


ВНИМАНИЕ!!!
Иисус не е само евреин!
Иисус е част от Светата Троица(Бог). Иисус беше преди сътворението на света. Той не се роди - в смисъл сътвори при раждането, като нас обикновените хора. Иисус е едно от лицата на Бог, което прие човешки образ за да изкупи греховете на света.

Иисус се роди като евреин, защото трябваше да обърне първо собствения си народ към Него. Целия Стар Завет говори за Неговото идване. За голямо съжалени голяма част от този народ не Го прие!

да, той е бог на всички народи и поставеният от бога цар и помазаник на всички народи. и той наистина не е само евреин, а нещо повече от евреин.

на мен обаче не ми е известно последователите на месианския юдаизъм да твърдят нещо друго по въпроса. така че, не разбирам с кого спориш тук? кого обвиняваш? със сигурност не е месиянския юдаизъм. има едно друго движение, което не е месианско, което някои бъркат с месиянството. то държи само на еврейското произношение и стига до там да твърди, че нямало спасение в погърченото произношение „иисус“, това e така нареченото „движение на свещените имена“ (sacred names movement). то не е част от месианското движение обаче, независимо, че използва еврейските имена.

за разлика от гърците, чийто език не им позволява да произнасят името на месията както оригинално се е произнасяло, защото гърците нямат звук „ш“, а освен това слагат едно „с“ в края на мъжките имена в именителен падеж и не могат да произнесат дифтонга „уа“, българската фонетика дава възможност на нас, българите, да произнесем безпроблемно името както реално се е произнасяло.
защо да робуваме тогава на ограниченията на гръцкия език когато българският език ни позволява да произнасяме името по-правилно от гърците? вместо да се радваме, че българската фонетика ни позволява да го произнесем по-правилно от гръцко-говорещите, някои от нас държат на нещо, което не е оригинално.

Цитат
messianic, ако не можеш да докажеш, че в Новия Завет се казва да се обръщаме задължително към Иисус на еврейски - Йешуа, тогава сказание 1 си остава, като част от модерното фарисейство на тази ерес, за което ще продължим в тази тема.

алекс, аз отново ти повтарям, че не твърдя, че е задължително да се обръщаме към месията с по-правилното произношение на името му. само твърдя, че за нас българите, това е препоръчително, ако сме запознати с този въпрос и ако хората, с които говорим са запознати. то не е задължително.

Цитат
п.п.
Клипа също говори много за тази ерес.

ако познаваше сектата world's last chance, която стои зад този клип, сигурно щеше доста да се обезпокоиш и да престанеш да им вярваш така заслепено както сега.

не бързай да съдиш за нещо само защото някой си в някакъв клип ти го представя по определен начин. откъде си сигурен, че информацията в клипа е обективна и вярна? мъдрият човек търси различни източници на информация по един и същ въпрос, защото в библията пише, че бог е истинен, а хората лъжливи.
« Последна редакция: май 31, 2017, 01:40:07 am от messianic »

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #5 -: юни 01, 2017, 08:15:15 am »
Цитат
пре-предаваш не добре проверени от теб неща и то чрез един слаб и на места дори безсмислен превод. така и не ми даде линк към английския текст, за да ти поправя превода поне.
Казах, че съм копи-пейстнал нещата, а не че съм превеждал. :113:
Цитат
на английски в интернет има огромна информация (но за добро или за зло и дезинформация). и част от нея наистина може да заблуди, но не както ти предполагаш, че ще заблуди, а както заблуждават за много неща и видеото, което си дал по-горе, и статията.

Има доста неща на английски в заблудената версия на тази секта. Поне разбрах от къде някои хора се заблуждават. Нямам теб в предвид, за теб разбрах, че си обучаван от тях.

Цитат
благодаря за високата оценка на обучението ми, но както вече писах не един път в други теми, месиянското движение не е деноминация, а движение, в рамките на което има различни деноминации и разбирания, както и в рамките на традиционното християнство има големи различия. но ако толкова ти харесва думата „секта“, тогава приеми, че месиянското движение е съставено от множество секти, а не една.

Обучението ти в сектанско движение не е нещо похвално. Ще те помоля в тази тема да се придържаш към Библията и да забравиш всичко на което са те обучавали твоите сектантски учители. Ще се моля за теб Бог да ти открие истината!
"Месианството" не е секта, "Месианския Юдаизъм" е секта! Но не просто секта какъвто е буквалния превод на думата от латински, а секта като ерес или заблуда от истинската вяра.

Цитат
първо, не е вярно, че всички водачи на секти твърдяли такова нещо. някои може е да го твърдят, но не всички.
второ, какво да се прави, за да си библейски учител на високо ниво, едно от важните неща е да знаеш  иврит и старогръцки /само старогръцки не е достатъчно/ или най-малкото да ползваш услугите на такъв специалист в случай на нужда. копи-пействането от лексикони и речници също не е достатъчно.
трето, другите не са загубени, но трябва първо да се учат от добронамерени и компетентни учители и чак тогава биха могли те самите да станат добри учители.

Добре де ..., не всички ..., а почти всички водачи на по-известните секти твърдят точно това и че трябва да бъдат слушани, защото са добронамерени и компетентни.  :109:

Цитат
това също не е вярно. както виждаш, аз самият, като месиянин, използвам в моите постове и двете форми на името. нещо повече, когато повярвах в месията преди много години, аз не знаех как действително се е произнасяло името му на еврейски. бог ме новороди и спаси чрез погърченото произношение „исус“ или още по-точно „иисус“. доста време след това започнах да научавам как в действителност е бил наричат той от самите апостоли, които са били до един юдеи.

но ще ти обърна внимание на думите на ангела в началото на евангелието от матей, където ангелът казва: и ще наречеш името му исус, защото той ще спаси народа си от греховете им.

пише, че е наречен исус не заради нещо друго, а защото ще спаси народа си от греховете им. какво общо има според теб името „иисус“ на гръцки със спасение от греховете? как само от гръцкия текст на матей или от превод на български на гръцкия текст на матей, без познаване еврейското име йешуа и какво означава то на иврит, ще разберем смисъла на тези думи на ангела?

ВНИМАНИЕ!!!
Една от основната тактика на "Месианския Юдаизъм" е че уж нещо не е задължително , но е просто препоръчително. Обаче, ако не го използваш не те имат за вярващ и запознат с учението.


След като си се спасил с името Иисус трябва да останеш верен на това име.
Обаче в даден момент ти биваш заблуден от тези сектантите и започваш да считаш името Иисус за не истинско и равно по сила с името Йешуа и решаваш да използваш второто за по истинско?  :114:
В моя живот са станали много чудеса в името на Иисус. 

Нещо което са ти спестили в сектата, е че в Библията Бог е наричан с различни имена!

В Новия Завет е използвано името на гръцки, което сме приели в България за името на Нашия Бог, а не не еврейски.
Може да спориш, колкото си искаш, но истината е че самите апостоли са използвали името на гръцки в Библията, а не на еврейски.

Колкото и да се имаш за учен и колкото и да подскачаш запомни едно:
За Бог името Йешуа и Иисус е едно и също нещо!

Използването на името Йешуа, вместо Иисус(или както е известно името на всеки народ според езика му) си остава първото сказание на тази сравнена с фарисейството сектантска ерес!
Цитат
ако познаваше сектата world's last chance, която стои зад този клип, сигурно щеше доста да се обезпокоиш и да престанеш да им вярваш така заслепено както сега.

Виждам, че няма с какво да оспориш клипа и все повтаряш кой го създал. :102:

Цитат
мъдрият човек търси различни източници на информация по един и същ въпрос, защото в библията пише, че бог е истинен, а хората лъжливи.
Ако се мислиш за мъдър търси, защото здраво си затънал.
Не ти мисля лошото! Искам да ти помогна да излезеш от тази заблуда!

Неактивен messianic

 • Група месияни
 • ******
 • Публикации: 84
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #6 -: юни 01, 2017, 10:49:13 am »
Цитат
пре-предаваш не добре проверени от теб неща и то чрез един слаб и на места дори безсмислен превод. така и не ми даде линк към английския текст, за да ти поправя превода поне.

Казах, че съм копи-пейстнал нещата, а не че съм превеждал. :113:

там, от където си копи-пейстнал, явно са „превеждали“. и не само това, но в тяхната статия има редица неверни неща, част от които вече посочих в коментара си на първата част от статията.

Цитат
Има доста неща на английски в заблудената версия на тази секта.

за първи път попадам на фразата „заблудена версия на секта“, но каквото и да означава тази фраза, за мен е повече от ясно, че според теб ти познаваш по-добре от мен библейската истина и всяко нещо, което се различава от твоето сегашно разбиране на истината, няма начин да не е заблуда или, както казваш, „заблудена версия на секта“.

принуден съм да ти напомня как беше пак в „истината“ и в темата „можем ли да живеем без грях“, където твърдеше с не по-малка увереност от сега, че в 1 йоаново, глава 1, йоан се обръщал към невярващи.

Цитат
Поне разбрах от къде някои хора се заблуждават. Нямам теб в предвид, за теб разбрах, че си обучаван от тях.

от къде се заблуждават, алекс? и как самият ти няма начин да не се заблуждаваш?

Цитат
Обучението ти в сектанско движение не е нещо похвално.

имам обучение, но не е такова каквото си мислиш.

Цитат
Ще те помоля в тази тема да се придържаш към Библията и да забравиш всичко на което са те обучавали твоите сектантски учители.

молбата ти внушава мисълта, че за разлика от теб, аз не се придържам към библията, докато ти се придържаш към нея. но съм уверен, че според повечето хора, които досега четат написаното от мен, аз се придържам точно към библията, и то се придържам не просто към един превод на библията, а към библейския текст на оригиналните езици.

Цитат
Ще се моля за теб Бог да ти открие истината!

искрено ти благодаря за молитвите! но явно според теб ти самият нямаш нужда да се молиш на бог да ти открие на теб истината по тези въпроси. толкова ли си сигурен, че нямаш такава нужда?

Цитат
"Месианството" не е секта, "Месианския Юдаизъм" е секта! Но не просто секта какъвто е буквалния превод на думата от латински, а секта като ерес или заблуда от истинската вяра.

значи месианството в кавички не е секта, но месианското движение, част от което е месиянският юдаизъм, е секта, и то много лоша?

иначе, вече разбрах, че ти знаеш истината по-добре от мен и че всичко, което е различно от твоите сегашни разбирания, е най-малкото еретично учение.

Цитат
Добре де ..., не всички ..., а почти всички водачи на по-известните секти твърдят точно това и че трябва да бъдат слушани, защото са добронамерени и компетентни.  :109:

всеки водач на религиозна общност, алекс, даже тази общност да не е секта според твоите разбирания за секта, държи да бъде слушан. и на всеки нормален човек бог е дал  суверенното право сам да прецени – било правилно, било дори погрешно – дали да повярва в претенциите на даден човек или не.

но ти вероятно, алекс, нямаш нужда от учители, които знаят библейски старогръцки и библейски еврейски, защото вече си разбрал нещата и без това.

Цитат
ВНИМАНИЕ!!!
Една от основната тактика на "Месианския Юдаизъм" е че уж нещо не е задължително , но е просто препоръчително. Обаче, ако не го използваш не те имат за вярващ и запознат с учението.

я да ти задам един лесен въпрос, алекс:
според теб, за нас, българите, задължително ли е да използваме само погърчените форми „иисус“ или „исус“? имаме ли право да използваме например „йешýа“?

Цитат
След като си се спасил с името Иисус трябва да останеш верен на това име.

трябва, казваш. не дори би трябвало, а направо трябва. сиреч, задължително е според теб да си остана на първоначалното ми ниво на знание и разбиране и да използвам само гръцката версия на името, от която не мога да разбера какво реално означава това име.

как мислиш, алекс, праведно ли е да обвиняваме другите хора, че правят нещо, ако ние самите правим същото? праведно ли е да обвиняваме някой, че държал да се произнася името на господаря по  определен начин, когато ние самите изискваме от другите да го произнасят по определен начин, а не по друг?

Цитат
Обаче в даден момент ти биваш заблуден от тези сектантите и започваш да считаш името Иисус за не истинско и равно по сила с името Йешуа и решаваш да използваш второто за по истинско?  :114:
В моя живот са станали много чудеса в името на Иисус. 

и това според теб доказва, че съм длъжен/трябва да използвам погърченото произношение на името? в моя живот, алекс, са ставали чудеса и с двете форми на името.

Цитат
Нещо което са ти спестили в сектата, е че в Библията Бог е наричан с различни имена!

толкова ли си убеден, алекс, че някой може да скрие от мен с какви имена е наричан бог в библията след като изучавам цялата библия систематично от десетилетия, а от малко над 10 години и на оргиналните езици? не само знам с какви имена е назоваван, но знам и смисъла на тези имена на оригиналния език. но ти явно пак "знаеш", и пак с пълна сигурност, кой какво бил спестил от мен.

Цитат
В Новия Завет е използвано името на гръцки, което сме приели в България за името на Нашия Бог, а не не еврейски.

вече обясних защо на старогръцки, даже да са искали, не са можели да го напишат името с оригиналното му произношение. обясних също така защо на български език това не е проблем. но за теб, както виждам, тези мои обяснения са незначителни неща, защото ти по презумпция знаеш истината по този въпрос и по останалите въпроси по-добре от мен и без да знаеш старогръцки и библейски еврейски.

Цитат
Може да спориш, колкото си искаш, но истината е че самите апостоли са използвали името на гръцки в Библията, а не на еврейски.

апостолите са използвали името на гръцки само пред хора, които са били по начало гръцко говорещи. пред еврейско говорещи са го произнасяли както е оригиналното произношение. ако някой апостол знаеше български и свидетелстваше на българи, най-вероятно на нас щеше да го каже не на гръцки, а както се произнася на иврит, защото щеше да види, че не е проблем на български да се произнесе по-точно.

Цитат
Колкото и да се имаш за учен и колкото и да подскачаш запомни едно:
За Бог името Йешуа и Иисус е едно и също нещо!

не е напълно едно и също нещо, защото само в еврейската форма се разбира истинския смисъл на това име. погърчената форма „иисус“, както вече писах, не обяснява например думите на ангела: ще го наречеш иисус, защото ще спаси народа си. но бог изхожда от нивото на знание и разбиране на съответния човек и не поставя изисквания пред човек, който няма нужните знания или умения, за да ги изпълнява. затова има сила и в произношението „исус“.

Цитат
Използването на името Йешуа, вместо Иисус(или както е известно името на всеки народ според езика му) си остава първото сказание на тази сравнена с фарисейството сектантска ерес!

явно не ти харесва името йешýа? да ни би да мразиш евреите, алекс? или може би не ги мразиш? просто не ги мразиш, ама и не ги обичаш?

Цитат
Виждам, че няма с какво да оспориш клипа и все повтаряш кой го създал. :102:

клипът съм го изгледал само донякъде, защото само 5-6 минути ми бяха нужни, за да видя какво му е нивото. но след като „виждаш“, че нямам с какво да оспоря клипа, аз ти предлагам да си избереш три конкретни обвинения в клипа против месианското движение въобще или конкретно против месианския юдаизъм, да ги напишеш тук и този път наистина да видиш дали нямам с какво да оспоря клипа. избери си три от най-необоримите според теб обвинения в клипа с техните доказателства, ако въобще са дадени някакви доказателства за тях, и ги представи писмено в твой пост.

Цитат
Ако се мислиш за мъдър търси, защото здраво си затънал.

какво да търся, алекс? под вола теле, може би?

Цитат
Не ти мисля лошото! Искам да ти помогна да излезеш от тази заблуда!

досега не съм видял дори едно реално доказателство от теб, че това е такава страшна заблуда, каквато ти твърдиш.

нито некачествено преведената и съдържаща много неточности статия в началото, нито клипът съдържат реални доказателства, че месианският юдаизъм бил съвременно фарисейство.

но да допуснем, че в минутите след като спрях да гледам клипа, има такива реални доказателства. ок. вече ти предложих да ми напишеш три обвинения от клипа по твоя избор с техните доказателства (защото, надявям се да си съгласен поне в това, че обвиненията трябва да се доказват) и сам ще видиш от отговорите ми дали наистина не мога да ги оспоря или не, както ти казваш.
« Последна редакция: юни 01, 2017, 11:14:00 am от messianic »

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #7 -: юни 01, 2017, 13:11:12 pm »
Не мисля повече да продължавам безсмислените спорове. Ясно е не само, че не си гледал клипа, ами и че всеки мой пост не е от значение за теб и нищо не може да те отклони от сектантския начин на живот в който си бил обучен. Просто ще напиша нещата които научих за тази безобидна за теб, но опасна според мен секта!

Едно от нещата чрез които действа сектата е да изкара, че християните не разбират Библията.
Тези хора често посещават християнски църкви и събирания като се представят за християни. Тяхната основна цел е да привличат колкото се може повече хора към сектата. Внимателно и полека тези вълци грабители заблуждават доста хора.
Като администратор на този форум бях предупреден още от първите дни когато започна да пише messianic, че във форумите действат, като изпращат лични съобщения до потребителите със заучени от сектата подходи. Във форумите както и в църквите тези сектанти се опитват до снижат истинските християни до ниво, че не разбират и не могат да тълкуват правилно Библията и че само те могат да им покажат как точно да се покланят на Бог! Тогава имах съмнения, че нещата са точна такива, сега вече НЕ!

В следващите постове ще опиша основните отклонения на сектата според Библията и в какво се превръщат хората, които стигат до пълно изпълнени на наложените сектата закони и постановления.

Неактивен Vered

 • Група християни
 • *******
 • Публикации: 108
 • Пол: Жена
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #8 -: юни 01, 2017, 13:57:28 pm »
Тези хора често посещават християнски църкви и събирания като се представят за християни. Тяхната основна цел е да привличат колкото се може повече хора към сектата. Внимателно и полека тези вълци грабители заблуждават доста хора.
Като администратор на този форум бях предупреден още от първите дни когато започна да пише messianic, че във форумите действат, като изпращат лични съобщения до потребителите със заучени от сектата подходи. Във форумите както и в църквите тези сектанти се опитват до снижат истинските християни до ниво, че не разбират и не могат да тълкуват правилно Библията и че само те могат да им покажат как точно да се покланят на Бог! Тогава имах съмнения, че нещата са точна такива, сега вече НЕ!


Алекс, въобще не съм чула в България да съществува месианска общност, а камо ли секта? Нима вярваш на някой, който те е предупредил анонимно? Или, ако не е анонимно, защо този, някой си, който ти е писал, не се изправи като мъж открито да обвинява?

Спомням си, преди години, когато евангелските църкви вършеха делото на благовестието в България, една църква как ги наричаше секти, по същия начин. Но това, което е Божие дело устоява. А някои по-добре да внимават, за да не се намерят и богопротивници.
« Последна редакция: юни 01, 2017, 14:35:21 pm от Vered »

Неактивен messianic

 • Група месияни
 • ******
 • Публикации: 84
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #9 -: юни 01, 2017, 14:16:07 pm »
Не мисля повече да продължавам безсмислените спорове. Ясно е не само, че не си гледал клипа, ами и че всеки мой пост не е от значение за теб и нищо не може да те отклони от сектантския начин на живот в който си бил обучен. Просто ще напиша нещата които научих за тази безобидна за теб, но опасна според мен секта!

Едно от нещата чрез които действа сектата е да изкара, че християните не разбират Библията.
Тези хора често посещават християнски църкви и събирания като се представят за християни. Тяхната основна цел е да привличат колкото се може повече хора към сектата. Внимателно и полека тези вълци грабители заблуждават доста хора.
Като администратор на този форум бях предупреден още от първите дни когато започна да пише messianic, че във форумите действат, като изпращат лични съобщения до потребителите със заучени от сектата подходи. Във форумите както и в църквите тези сектанти се опитват до снижат истинските християни до ниво, че не разбират и не могат да тълкуват правилно Библията и че само те могат да им покажат как точно да се покланят на Бог! Тогава имах съмнения, че нещата са точна такива, сега вече НЕ!

В следващите постове ще опиша основните отклонения на сектата според Библията и в какво се превръщат хората, които стигат до пълно изпълнени на наложените сектата закони и постановления.

твое право е, разбира се, да не отговаряш на въпросите, които ти зададох в предния ми пост, а вместо това да описваш каквото си намерил и както решиш.

аз самият смятам, че това, което вече съм написал по темата тук, е достатъчно, за да може всеки, който наистина се интересува от тази тема, да си направи съответните изводи. който иска да знае повече по темата, има начини да намери повече информация от различни източници с различни гледни точки.

за тези, които ползват английски, ето един линк към статията в уикипедия, посветена на месианския юдаизъм, която според мен е сравнително обективна: https://en.wikipedia.org/wiki/Messianic_Judaism
« Последна редакция: юни 01, 2017, 15:30:06 pm от messianic »

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #10 -: юни 01, 2017, 15:04:16 pm »
Продължаваме изобличението на новата секта. Наричам я нова защото е нова за България. За нейно начало се има 1960-1970 година(според различни източници) в Америка, а не както нейните привърженици твърдят, че е движение още от зората на християнството преди повече от 2000 години. В началото основни привърженици на сектата стават хора от евангелските църкви и такива, които са ги напуснали.
Важно е да се знае, че истинските месияни(евреи повярвали в Иисус), не признават "Месиянския Юдаизъм" като подобно на тяхното учение, което е идентично с това на християните.

Ще пристъпим към поредната заблуда или сказание 2 както започнах в началото:

2. Трябва да се спазва Закона на Моисей!

Самата секта не спазва всички заповеди на закона, а само тези които е решила. Което е в противоречие с учението на апостол Павел в Новия Завет:

В моята Библия тези стихове носят заглавието "Християнската свобода"

Галатяни 5
1 И така, стойте твърдо в свободата, за която Христос ни освободи, и не се заплитайте отново в робско иго.
2 Ето, аз, Павел, ви казвам, че ако се обрязвате, Христос никак няма да ви ползва.
3 Да! Повторно заявявам на всеки човек, който се обрязва, че е длъжен да изпълни целия закон.
4 Вие, които желаете да се оправдавате чрез закона, сте се отлъчили от Христос, отпаднали сте от благодатта.
5 Защото ние чрез Духа очакваме оправданието чрез вяра, за което се надяваме.
6 Понеже в Христос Исус нито обрязването има някаква сила, нито необрязването, но вярата, която действа чрез любов.
7 Вие вървяхте добре; кой ви попречи да не бъдете послушни на истината?
8 Това убеждение не беше от Онзи, Който ви е призовал.
9 Малко квас заквасва цялото тесто.
10 Аз съм уверен за вас в Господа, че няма да помислите иначе; а който ви смущава, той ще понесе своето наказание, който и да бил той.
11 И аз, братя, защо още да бъда гонен, ако все още проповядвам обрязване? Защото тогава съблазънта на кръста би се махнала.
12 Дано се отсечеха онези, които ви разколебават.


Сектата използва това, че вярва в Иисус, но се завръща към спазването на закона и кара повярвалите не евреи да спазват закона. Това са две напълно различни неща. Не може да вярваш в Христос и закона на благодатта и да спазваш закона на Моисей!
Единствения стих, който слагат в тяхна защита е че апостолите били описани като "ревностни към закона" в Деяния 21.

Деяния 21
17 Когато стигнахме в Йерусалим, братята ни приеха с радост.
18 На другия ден Павел влезе с нас при Яков. Дойдоха и всички презвитери.
19 Павел ги поздрави и разказа едно по едно всичко, което Бог бе сторил сред езичниците чрез неговото служение.
20 А те, като чуха, славеха Бога и му казваха: „Виждаш, брате, колко много хиляди са повярвалите юдеи и те всички ревниво спазват закона.
21 А за тебе им е говорено много, че учиш всички юдеи, които живеят между езичниците, да отстъпят от Мойсеевия закон, като казваш да не обрязват децата си и да не постъпват по обичаите.
22 И тъй, какво да се прави? Несъмнено ще се стече много народ, защото ще чуят, че си дошъл.
23 Затова направи, каквото ти казваме: при нас има четирима мъже, които са дали обет.
24 Вземи ги, очисти се заедно с тях и поеми разноските им да си острижат главата. Така всички ще узнаят, че каквото са чули за тебе, не значи нищо, и че ти сам живееш според Закона и го спазваш.
25 А за повярвалите езичници ние ви писахме, след като взехме решение те да не спазват нищо такова, а само да не ядат идолски жертви, кръв, удушени животни и да се въздържат от блудство.“

26 Тогава Павел взе онези мъже, очисти се заедно с тях, а на другия ден влезе в храма и обяви деня, в който се навършват дните на очистването и в който за всеки един от тях щеше да се направи приношение.
Залавяне на апостол Павел
27 Но когато седемте дена вече свършваха, юдеите от Мала Азия, като го видяха в храма, разбунтуваха целия народ и го заловиха 28 с викове: „Израилтяни, на помощ! Този човек учи всички навсякъде против народа, против Закона и против това място. Освен това и елини въведе в храма и оскверни това свято място.“


Както добре се вижда Павел не учеше другите юдеи и езичниците да спазват закона на Моисей, а ги учеше в новата Християнска вяра, както беше известно на вярващите юдеи(В Библията има описани два вида юдеи едните са родени от юдовото племе, а другите са вярващи в юдейската вяра). По молба на Яков, за да не се съблазнят ново повярвалите юдеи, Павел показа, че за него не е проблем да спазва закона, но това което имаше да им каже беше много повече от закона. За което те разбира се решиха да го убият, следващата глава се казва, че дори някои сключиха пост докато не го убият.

Сектата се опитва да изкара, че Павел и другите апостоли понеже били юдеи затова те непременно са спазвали закона на Моисей. Вижте хора този който беше обучен най-добре от всички апостоли в закона на Моисей проповядваше друго. Самият Павел сам казва, че проповядването от него благовестие не е човешко и че след като е повярвал не е общувал с апостолите около три години, а се учил от самия Иисус Христос:

Галатяни 1
10 У хора ли търся сега благоволение или у Бога? Или на хора искам да угаждам? Ако бях още угаждал на хора, нямаше да бъда Христов слуга.
11 Известявам ви, братя, че благовестието, което аз благовестих, не е човешко дело,
12 защото аз нито го приех, нито го научих от човек, а чрез откровение на Иисус Христос.

13 Слушали сте за моето поведение някога в юдейството: твърде много преследвах Божията църква и я разрушавах.
14 И преуспявах в юдейството повече от мнозина мои връстници в народа ми, защото с голяма ревност се придържах към преданията на моите предци.
15 А когато Бог, Който ме избра от утробата на майка ми и ме призова чрез Своята благодат, благоволи
16 да ми открие Своя Син, за да благовестя за Него сред езичниците, аз не се посъветвах веднага с никого,
17 нито отидох в Йерусалим при онези, които преди мене бяха апостоли, а заминах за Арабия и пак се върнах в Дамаск.
18 По-късно, след три години, отидох в Йерусалим да се видя с Петър[a] и прекарах у него петнадесет дена.
19 Не видях друг от апостолите освен Яков – Господния брат.

20 А за това, което ви пиша, ето пред Бога казвам, че не лъжа.
21 След това отидох в областите на Сирия и Киликия.
22 Не бях познат лично на Христовите църкви в Юдея,
23 а само бяха слушали: „Онзи, който някога ни преследваше, сега проповядва вярата, която преди искаше да заличи.“
24 И прославяха Бога заради мене.


В следващата глава Павел ясно казва, че между събранието в Ерусалим когато е изложил свободата, която не само езичниците, ами и той и другите апостоли имат в Христос е имало лъже братя(юдеи най-вероятно), които са искали отново да ги поробят.

Галатяни 2
1 По-късно, след четиринадесет години, пак отидох в Йерусалим с Варнава, като взех със себе си и Тит.
2 А отидох по откровение и им предложих благовестието, което аз проповядвам сред езичниците. Представих го насаме и на най-видните, за да не би да тичам или да съм тичал напразно.
3 Дори и Тит, който беше с мене, макар и елин, не бе принуден да се обреже.
4 Колкото за промъкналите се лъжебратя, които дойдоха да наблюдават тайно нашата свобода, която имаме чрез Иисус Христос, та да ни поробят –
5 пред тях нито за миг не отстъпихме и не се подчинихме, за да се запази у вас истината на благовестието.

6 А що се отнася до най-видните – каквито и да са били те някога, все ми е едно, защото Бог не съди за човека по вида му, – те нищо не добавиха към казаното от мене.
7 Дори, напротив – видяха, че на мене е поверено да благовестя на необрязаните, както на Петър – на обрязаните,
8 понеже Онзи, Който помогна на Петър в апостолството сред обрязаните, помогна и на мене между езичниците.
9 Яков, Кифа и Йоан, смятани за стълбове, като узнаха за дадената ми благодат, подадоха на мене и на Варнава ръка за общуване, за да отидем ние при езичниците, а те – при обрязаните.
10 Те ни поръчаха само да помним бедните, което и се постарах да изпълня точно.


От горните Библейски стихове е ясно, че всички ново повярвали са имали свободата да не спазват закона на Моисей дори и юдеите, но апостолите които са проповядвали на обрязаните спазвали закона с единствено цел да спечелят братята си и по никаква друга причина.

Запознати със сектата "Месианския Юдаизъм" твърдят, че най-голяма тежест в нея имат начините за спазване на различните постановление за празнуване на юдейските празници, спазването на съботата и не на последно място спазването на законите от закона на Моисей, които сектантите са си избрали.
Тези неща напълно изместват истинската вяра в Иисус, закона на любовта и свободата.
Сектантския начин на живот, който водят тези хора се свежда до това как да спазват определено нещо и това е по важно от всичко.
Ако ги попитате за тези неща те винаги отричат, като казват, че тези неща на са задължителни, но между тях се знае, че с това кой какво спазва от техните закони показва до къде е стигнала вярата на всеки.

Ще завърша този мой пост с призивите на апостол Павел:

"Вие, които желаете да се оправдавате чрез закона, сте се отлъчили от Христос, отпаднали сте от благодатта."

"Ако живеете според Духа, вие не сте под закона."
« Последна редакция: юни 01, 2017, 17:42:01 pm от alex »

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #11 -: юни 01, 2017, 15:12:47 pm »
Тези хора често посещават християнски църкви и събирания като се представят за християни. Тяхната основна цел е да привличат колкото се може повече хора към сектата. Внимателно и полека тези вълци грабители заблуждават доста хора.
Като администратор на този форум бях предупреден още от първите дни когато започна да пише messianic, че във форумите действат, като изпращат лични съобщения до потребителите със заучени от сектата подходи. Във форумите както и в църквите тези сектанти се опитват до снижат истинските християни до ниво, че не разбират и не могат да тълкуват правилно Библията и че само те могат да им покажат как точно да се покланят на Бог! Тогава имах съмнения, че нещата са точна такива, сега вече НЕ!


Алекс, въобще не съм чула в България да съществува месианска общност, а камо ли секта? Нима вярваш на някой, който те е предупредил анонимно? Или, ако не е анонимно, защо този, някой си, който ти е писал, не се изправи като мъж открито да обвинява?

Спомням си, преди години, когато евангелските църкви вършеха делото на благовестието в България, една църква как ги наричаше секти, по същия начин. Но това, което е Божие дело устоява. А някои по-добре да внимават, за да не се намерят и богопротивници.

Не ме е предупредил някой си, а човек с име който е запознат с тази секта. Излезе прав!

България е рай за сектите. Те в момента цъфтят. Затова направих този раздел, за да не се заблуждават хората.
 

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #12 -: юни 01, 2017, 18:44:31 pm »
Продължаваме с изобличаването на сектата, но ето и малко информация за юдеите които не вярват в Христос, с които сектата споделя някои вярвания, нека Бог им даде истинско покаяние и истинска вяра:

Юдеите не приемат учението на Иисус и че Той е единственият път към Бога. Те имат религиозна система, базирана на искрено покаяние и нямат нужда от посредник като Иисус да достигат до Бога. Те отхвърлят необходимостта от прошка и спасение, тъй като те имат собствена религия и все още не вярват, че човечеството има греховна природа, те не вярват, че всеки разумен, внимателен човек може да съгреши толкова много, че не може да намери прошка чрез собствените си усилия. Гордостта им в стриктното им придържане към закона на Стария завет ги заслепи към това кой е Иисус. Павел казва в Римляни 9:

30 И тъй, какво можем да добавим? Езичниците, които не търсеха оправдаване, получиха оправдаване, и то оправдаване чрез вярата.
31 А Израил, който търсеше правдата според закона, не достигна до правдата според закона.
32 Защо? Защото се стремяха към оправдаване не чрез вярата, а като че ли чрез делата според закона. Те се препънаха в Камъка за препъване,
33 както е писано: „Ето полагам в Сион камък за препъване и камък за съблазън. И всеки, който вярва в него, няма да погине.“Няма обещания от Новия завет за бъдещи специални благословии за Ерусалим или Израел, но някои от тях ще дойдат да приемат Исус като техен Месия:

Захария 12
10 А върху Давидовия дом и върху йерусалимските жители ще излея дух на благодат и молитва и те ще погледнат към Мене, Когото прободоха.Една от най-тъжните истории в Библията е историята на евреите, които отхвърлят своя Месия. След като прекараха хилядолетия, в отчаяно чакане и очаквайки Неговото пристигане, повечето юдеи не Го искаха. Отхвърлиха това, което преподаваше. Докато Исус преподаваше  тесните закони за развода, имаше и няколко учения, които всеотдайни юдеи трудно преглътнаха. Първото беше, че Той можеше да прости греховете. Юдеите вярват, че прощението на греховете е много по-ангажиран процес, отколкото някой да каже "Прощават ти се греховете". Те също така вярват, че ако простените грехове бъдат простени толкова лесно, това ще доведе само до повече грях.
Учението на Исус ни учи да обичаме нашите врагове и да се молим за тях. Това е анатема на дълготърпеливите евреи, които толкова много са били преследвани толкова силно. Също така звучи противоречащо на законите в Стария Завет, като Второзаконие 17: 7, което казва, че трябва да изчистите злото "отсред вас". Исус ни учи още, че нашите собствени дела трябва да бъдат изпълнени с благодат, милост и любов.Разлики между истинските християни и месиански юдаизъм

Всички истински християни се различават по много начини от последователите на месиански юдаизъм, включително история, вярвания, обличане и практика. Новия Завет ни учи, че няма разлика между юдеите и езичниците:

Галатяни 3
26 Защото всички сте Божии синове чрез вярата в Иисус Христос –
27 всички, които в Христос се кръстихте, в Христос се облякохте.
28 Няма вече юдеин, нито елин, няма роб, нито свободен, няма мъжки пол, ни женски, защото всички вие сте едно в Иисус Христос.
29 А щом вие сте Христови, тогава сте потомци на Авраам и по обещание – наследници.


Последователите на месиански юдаизъм са склонни да използват фалшиви еврейски символи, които християнинът не използва. И нямат доказателства, че някой от първите християни се е опитал да изглежда и да се облича като еврейски равини, както правят много от тях. Новият завет показва, че апостолите не изглеждат като еврейски равини или левитски свещеници. Когато например апостол Павел беше арестуван, властите не го разпознаха като евреин, а мислеха, че е египтянин (Деяния 21: 37-38). Павел трябваше да каже на военния командир, че е евреин (Деяния 27:39). По този начин Павел не изглеждаше като еврейски равин, нито очевидно носеше отличителни филаклири или цицити, каквито си правят последователите на месиански юдаизъм. Християнските мъже не трябва да имат покрити глави, когато се молят:

1 Коринтяни 11
4 Всеки мъж, който се моли или пророкува с покрита глава, засрамва главата си
7 И така, мъжът не е длъжен да си покрива главата, защото е образ и прослава на Бога, а жената е прослава на мъжа.


МНОГО ВАЖНО!!!

Християните и истинските месияни евреи се застъпват за еврейското обръщане към истинската вяра в Иисус и приобщаване към християнството, докато последователите на месиански юдаизъм се застъпват за нова секта на юдаизъма, изградена около фалшивия начин на живот на Исус, за Тората и запазването на еврейската идентичност. Вярванията на християните и истинските месияни и това на последователите на месиански юдаизъм произвеждат два твърде различни светогледа, споделящи може би само месианските твърдения на Исус. Привържениците на всеки един живеят в различен живот, ядат различни храни, поклонят се по различен начин и с различни конгрегации и предават на децата си различни ценности. Последователите на месиански юдаизъм са хора, които не следват Исус, тъй като те обикновено спазват Тора и виждат своята идентичност в Израел, а не като Християни.


Днес християните не следваме юдаизма, защото Мойсеевият закон е изпълнен в Исус Христос. Исус казва: „Да не мислите, че съм дошъл да разруша закона или пророците; не съм дошъл да разруша, но да изпълня“ (Матей 5:17). А авторът на Евреи е написал „А като каза "Нов Завет", Той обявява първия за остарял. А онова, което овехтява и остарява, е близо до изчезване“ (Евреи 8:13).

Като християни ние нямаме нужда да следваме повече Стария Завет, тъй като той беше само сянка на бъдещите неща описни в Новия Завет. Сега имаме по-добър завет, с по-добра жертва, прилагана от по-добър Първосвещеник! „И тъй, братя, като имаме чрез кръвта на Исуса дръзновение да влезем в светилището, през Новия и Живия път, който Той е открил за нас през завесата, сиреч, плътта Си, и като имаме велик Свещеник над Божия дом, нека пристъпваме с искрено сърце в пълна вяра, след като сърцата ни са били поръсени, за да се очистят от зла съвест и с тяло измито в чиста вода; нека държим непоколебимо надеждата, която изповядваме, защото е верен Оня, Който се е обещал“ (Евреи 10:19-23).

Бог да благослови всички Ви!
« Последна редакция: юни 01, 2017, 19:23:08 pm от alex »

Неактивен green mile

 • Група християни
 • *******
 • Публикации: 768
 • Пол: Жена
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #13 -: юни 02, 2017, 13:41:54 pm »
Никой не ме е вербувал на лични.

Бог пише да изпитваме всичко и да държим доброто.

Ако някой е наистина в Божията лоза, ще познае кой- каквъв дух го води.

По времето на Исус Христос официалната религия бе друга и Той направи революция с учението Си.
Обаче, който трябваше да Го познае, Го позна.
Христос не се страхуваше от съществуването на друго учените, от зилотите,
защото Истината устоява на всичко.

Исус Христос не си създаде стерилна среда, в която да проповядва.

Така, ако някой е наистина син на Бога, брат на Исус Христос и Истината пребъдва в него,
няма  да се заблуди.

Защото Святият Дух издирва и намира всичко.
човек остава отговорен завинаги за това,
което e опитомил...

А.С. Екзюпери, Малкият принц
 
its realy perfect


rachem

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1129
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #14 -: юни 02, 2017, 15:56:21 pm »

Бог пише да изпитваме всичко и да държим доброто.

Ако някой е наистина в Божията лоза, ще познае кой- каквъв дух го води.


Абсолютно точно green mile!

Сега ще видим кои наистина са в Божията лоза!

2 Петрово 2 глава
1 Но имало е лъжливи пророци между людете, както и между вас ще има лъжливи учители, които ще въведат тайно гибелни ереси, като се отричат даже от Господаря, Който ги е купил, та ще навлекат на себе си бърза погибел.
2 И мнозина ще последват техните похотливи дела, поради които човеци пътят на истината ще се похули.


Бог да те пази!  :111: