Покажи участието

От тук може да видиш всички публикации на този потребител.


Публикации - Vili Nedelchev

Страници: [1] 2
1
Нека кажем нещо важно относно Библията в България и нейните преводи, за което подробно писах в другите теми! Нещо което да послужи по скоро за сближаване на църквите и хората..! А именно че най-новото Синодално Православно Издание със златни корици на Библията на Български език е финансирано от протестанти в Германия и подарено на Българския народ, със съдействието на Професор Дечко Свиленов, както и Християнската етика и Православните Детски Библии в което лично взех участие и разпространение по училища, институции, общини, кметства  и др... Да не забравяме че първите протестантите идват най-вече в България за да подпомогнат Православната църква в борбата с исляма и неверието, като са работели заедно рамо до рамо,по превода на Библията и разпространението и като примери Доктор Лонг, Илаяс Ригс, Константин Фотинов, Пенчо Рачов Славейков и редица духовници, за което писах подробно! Не напразно и днес в Православния факултет към университета се канят протестанти, като преподаватели основно по апологетика (дисциплина по защита на вярата) и православни преподаватели преподават в протестантски факултети.. Лично съм присъствал на теми в Софийския Университет по Богословие,като :Какво е допринесло протестантството за освобождението на България от Турско робство, за превода и разпространението на Библията, за помоща им към България!!! Там чух за хора, като Магахан, който с изданията си предизвиква света да се обърне и помогне на България, поради Батак, Лейди Странгфорд благодетелката на българия, Лейди Стоун и много други..! Но главния въпрос е какво правим днес, което е на дневен ред и трябва дебело да се подчертае, за което искам да спомена по долу!!!

Има нещо, в което се греши от апостолските мъже на вярата до сега и то е много,много, да не кажа най-важно и то не свързано толкова с доктрините на вярата, колкото с ПРИЛАГАНЕТО ИМ И ТОВА КАК ДА ЖИВЕЕМ, КАТО ХРИСТИЯНИ!!!
Много се спори, често в безполезни спорове, казва Апостол Павел, което не носи полза, а малко се насърчава, чистия, непорочен, безкористен, смирен живот, като християни! Много малко са примерите днес, за сметка на празнословието, нездравото желание за спорове и "проповядването"! 2 Тим.2:16, Тит 3:9 ("А от глупави разисквания и родословия, препирни и разпри върху закона отбягвай, защото са безполезни и празни.") Много лесно е и често го наблюдаваме, само да се проповядва, без да се дава личен пример! По почетен се счита този,който е по-добър оратор, за сметка на примера и затова отново Апостол Павел апелира с това, че не е много добър в говорене,но в ДЕЛАТА, В ПРИМЕРА, където ставаха и чудесата и затова той искаше да изпита делата им, а не думите! Във всичките си послания призовава учениците си и всички християни да ПОДРАЖАВАТ НА ЖИВОТА И ВЯРАТА МУ, не само на думите...(Помнете онези, които ви ръководят, които са ви говорили Божието слово, и подражавайте на вярата им, като гледате следствията от техния начин на живот. . Eвреи 13:7 {1 Сол. 5:12} ) На това най-много набляга Господ Иисус Христос :Защото ви дадох пример да правите и вие, както Аз направих на вас {1 Петр. 2:21; 1 Йн. 2:6; Фил. 2:5; Кол. 3:13}.
Така че в днешния свят имаме дефицит и най-голяма нужда от ПРИМЕРИ, защото "говорителите" и "знаещите" са много. Бях споменал в друга тема какво говори и Блажени Августин по темата,ще повторя и сега, а именно : ЕДИНОМИСЛИЕ В ГЛАВНОТО, СВОБОДА ВЪВ ВТОРОСТЕПЕННОТО, А ЛЮБОВ НАД ВСИЧКО!!! Сега, както спомена скоро и Българския патриарх имаме най-голяма нужда от обединение на истинските християни по света, без значение от тяхната деноминация и второстепенни схващания! Има крещяща нужда от това да се обединим, за да бъдем чути от Господ Бог, защо поне двама и трима истински, събрани в Неговото Име Той ще чуе и ще отговори, ще излекува  и ще промени ситуациите. Защото сме на прага на нечувана аморалност и извращения, които дори в Рим не са били развити в такъв мащаб, постоянен достъп и натрапност... Няма време и е особено опасно да повтаряме грешките на някои от отците на църквата, като Блажени Августин и Пелагий, които се задълбочават в спорове относно закона и второстепенните неща и губят целия тогавашен континет Африка и не само, за вярата и великото спасение, чрез Евангелието на Господ Иисус Христос! Именно тези спорове водят до вакума и появата на нездравите учения и мюсолманството, което се възползва максимално от това и завлича голяма част от тогавашен свят... Затова нека не правим същата грешка!
А относно реформацията, да , било е наистина добро и необходимо. И повечето хора са били истински и са отговаряли с живота си за това, като искрено са искали да реформират алчната и загниваща "официална" църква тогава. Борели са се точно с това, с което трябва да се борим и днес, а именно алчността, индулгенциите, разкошния живот на водачите, липсата на пример, злоупотребите,лицемерието и непознаване на Словото Божие! Но тук ще питам, колко от днешните протестанти живеят според тази реформация и по примера на истинските хора живели тогава, като Валдензите, Хугенотите във Франция, Ян Хус които заплащат с живота си и много други. Цитират се постолатите и тезисите на Лутер и Реформацията, спори се относно това, но колко хора живеят според тях и  протестанта в България по-скоро ще се похвали с миналото си,чувствата си, с нещо чуто, научено и видяно но рядко с примера, живота си, любовта по-между си!? Комунизма остави дълбока следа за съжаление и в Българското Протестантство, и Православие, като повечето водачи са именно негов продукт, които рядко са познали истинското покаяние с изключение на малкото истински вярващи! Водачите както и при православни, така и при протестанти се превърнаха по-скоро в "бизнесмени" и "гурута" отколкото в истински духовни такива, даващи пример на хората, заинтересувани повече от удоволствията, пътуванията, разкоша, известността, първенствуването, парите отколкото от грижата за хората и истинският смирен живот с вяра в Бога..! И както един от Тримата Мускетари се изрази и нека е ясно това, че НЕ ВСЕКИ, КОЙТО "СЛУЖИ НА ЦЪРКВАТА СЛУЖИ НА БОГА" Така че днес всички, както православни, католици и протестанти имат нужда да се върнат в основите на Библията, да преразгледат, както вярванията си, така и най-вече живота си, да преосмислят що е то ПОКАЯНИЕ, да мислят повече за другия не за себе си и наистина да се реформира християнския свят, защото България според мен не е преживявала истинска реформация, а нещо изкуствено насадено отвън с най-лошите му издънки с които се борим днес. И малко са истински те хора и истинската църква днес, както и Господ Иисус Христос каза, че "ТЕСЕН Е ПЪТЯ И МАЛЦИНА СА ТЕЗИ, КОИТО ВЪРВЯТ ПО НЕГО, А ШИРОК Е ПЪТЯ НА ПОГИБЕЛТА И МНОЗИНА ВЪРВЯТ ПО НЕГО"! Затова нека вървим в тесния и труден път, по примера на Господа, който ходеше по-земята и ни го показа! И както пророка се провиква, КОЙТО СЕ ХВАЛИ ДА СЕ ХВАЛИ С ТОВА ЧЕ РАЗБИРА И ПОЗНАВА "ЛИЧНО" ГОСПОДА, да се хвали с делата на вяра, с това че храни гладните, обува босите, грижи се за болните и тези в неравностойно положение, защото един ден именно според това ще бъдем и съдени, казва Господ: Матей 25:31-46!!!
"И така, нека ние, колкото от нас са съвършени, да мислим така; и ако вие мислите за нещо по друг начин, Бог и това ще ви открие.  И така, дотам, докъдето сме достигнали, нека ходим (според това правило, като мислим същото), а това което не е ясно Бог ще го извяви на чистите по сърце"Фил.3:15-16
Който наистина търси истината ще я намери, този който е чист по сърце, него Господ няма да остави да се заблуждава, но ще го води в правия път заради Името Си, а който не е ще се задълбочава в заблуда и ще мисли че стои, а отдавна ще е паднал...! Затова нека се смирим пред Господа, да считаме другия по-горен от себе си и да молим Господа да ни открие това, което трябва, да просветли очите на сърцето ни, за да разберем, какво е наистина Неговото богатство и сила към вярващите и да ни опази от лукавия, и да даде покаяние...!

2
Относно месианик е ограничен временно, поради причините споменати вече и неспазване условията на Християнския Библейски  Форум! Другата причина е , че той бе помолен и трябваше да докаже ,защити  или отрече твърденията си, което отказа! Ако не беше станало така хората биха си помислили че  това което говори е правилно, а то според никакви критерии не е..!!!

3
 Съжалявам и се извинявам , че не съм разбран правилно, но пиша от телефона. Много добре съм запознат с Новия превод на Библеското Дружество НП, в което взеха участие част от хората с които учихме Богословие, а един от тях Венци Стойков беше мой научен ръководител тогава! Но в поста имах в предвид че споменатите Ревизии, като Верен и другите не са преводи и до момента на споменатите Ревизии няма преводи , а всички споменати ревизии са правени на базата на Цариградския.!!! И ревизиите пак казвам не се наричат преводи и обратно ,в Богословието! А НП е вече превод ,а не ревизия и то пръв след близо 150 г. А няма как да не съм потресен от подобно отношение на месианик към Божието Слово, и преводите Му, които Бог води! А той има претенции да Го познава..!!!?

4
Направо съм потресен от изказването на месианик, което е едно своевременно погазване не само на огромния труд за превода на Библията на Български език, а и на Българщината въобще..!
На първо място искам много ясно да подчертая и да изясня, че след Цариградския превод на Библията до сега има само "РЕВИЗИИ" на Библията,  но не и цялостен и задълбочен превод от оригиналните езици освен НП на Библейското Дружество! Затова изказването  което месианик прави : цитат- (, че на български език има вече няколко превода на библията /цариградски, право?славен, протестантски 1940 г., преводът на верен, този, който ти цитираш, и други) е абсолютно невярно!
Превода  след братята Кирил и Методий на Новия Завет, направен от Неофит Рилски  издаден през 1840 и на цялата Библия, така наречен Цариградски превод, издадена през 1871г. е огромен труд, както виждаме в продължение на 31г, правени под зоркото око на Британското, Световното и Руското Библейски дружества!!! Това са УЧЕНИТЕ , ДИПЛОМИРАНИ И ИМАЩИ ПРАВО НА ПРЕВОД  ПОСТАВЕНИ И ОДОБРЕНИ ОТ ЦЯЛ СВЯТ, представители не само на определена група и народ а от СВЕТОВНАТА НАУЧНА ОБЩНОСТ ДО МОМЕНТА, събрали усилия да помогнат за превода! Накрая преминавайки през етапи на одобрение и проверка е пуснат в печат, нещо което Българският народ отдавна отчаяно чакал, което забранявала даже Гръцката Патриаршия, която в безумието си искала да изгори преводите на Неофит Рилски на български, за да ни унищожат! Така че против нас били не само турските поробители но и Гръцката църква, на което Българския народ смело се противопоставя и не позволява безумието да се извърши и запазва превода..! И след столетия мрак и невежество с усилието и помоща на цялата християнска световна общност е издаден превод, който месианик иска да отрече, правейки себе си по-висш и учен от всички, което е слабо казано смешно, безумно и нагло..! И го прави човек, без диплома и абсолютно непознат, като все едно да ви съди недипломиран самоук Съдя, или да се подложите на операция от също толкова самоук и недипломиран самозван хирург...!!! Не знам какъв трябва да бъде човек, за да повярва и на една от тези "приказки"!
Част от този Библейски елит направил превода си имат имена и са ПРЕДСТАВИТЕЛИ НА НАРОДИТЕ СИ , а именно: Елиас Ригс, Албърт Лонг, Петко Рачов Славейков и Константин Фотинов!!! И всичко това пак ще се повторя под зоркото око и одобрено от:  Две международни организации за разпространение на Божието слово - Британското и чуждестранно библейско дружество, основано през 1804 г в Лондон, и Руското библейско общество, основано през 1813 г в Санкт-Петербург.

5
Относно темата и отговор на messianic!!!
Най важното относно езиците в Библията е че Господ не е ограничен от езиците на хората и етноса им! Той не говореше на Цар Навохудоносор в Библията на Иврит, както и на много други! Сам Господ при вавилонската кула разбърка езиците на хората и Той  даде различните езици! После Сам Господ в деня на петдесятница в Деяния Апостолски ( Библията) проговори на различни езици на хората! Братята апостоли Св. Кирил и  Методий бяха натоварени от Господ да преведат Библията на езика на народа, като им създадат азбука, също както Мартин Лутер преведе Библията на немски и всичко това с Божие позеоление и инициатива!!! Господ се е явявал многократно на различни хора и им е говорел на собствения език , не наиврит и старогръцки!

Първата червена лампа, която трябва да ни светне при този изказ на месианик е че, основното нещо по което се разпознават сектите и култовете е  че имат водачи, които твърдят, че само или предимно те са прави и всички останали грешат и то най-вече в преводите на Библията! Това е основното нещо с което зарибяват и примамват последователи! Поради тази причина всички, като Свидетелите на Йехова, Мормони имат свой превод уж от оригиналните езици и
четат от него! Да не говорим, че сектантските така наречени преводи, ползваха, само няколко от хилядите манускриптите  и знаейки много добре, кое е правилно те изопачиха за своя полза, и поради нечистото си сърце! Поради тази причина СВЕТОВНАТА НАУЧНА ОБЩНОСТ ОТХВЪРЛИ ТЕЗИ ПРЕВОДИ, КАТО НЕДОСТОВЕРНИ И ОПАСНИ!
Затова искам да попитам и предизвикам МЕСИАНИК, да ни каже КЪДЕ СЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ, И КОЙ ГО Е ОТОРИЗИРАЛ И ДИПЛОМИРАЛ! КЪДЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИЦИ! КОЙ Е ЕЛИТНИЯ АВТОРИТЕТЕН УНИВЕРСИТЕТ, КЪДЕТО Е УЧИЛ ИЛИ СЕ ИЗТЪКВА ВЪВ ФОРУМА, КЪДЕТО СИ МИСЛИ, ЧЕ НЯМА ДА ГО РАЗПОЗНАЯТ, КОЕТО Е МНОГО НАИВНО...!!! Защото не са много учебните заведения и учени, които да преподават и от където да се научи качествено класически език, който е така наречен мъртъв!
И не на последно място искам да помоля месианик пред всички участници във форума и хората, които ни четат ДА СЕ СРЕЩНЕМ И ДА НАПРАВИМ ВИДЕО В КОЕТО МЕСИАНИК ДА НИ ПОКАЖЕ КАК ЧЕТЕ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ НА ПРОИЗВОЛНО ИЗБРАН ОТ НАС ПАСАЖ ИЛИ да се направи конферентна връзка пак по същия начин!!!
Много са хората през църковната история чели оригиналните езици и извършили страшни безумия
Споменах вече в другия пост, че именно фарисеите знаеха и четяха най-добре ИВРИТ И АРАМЕЙСКИ, И ТОЧНО ТЕ СЕ ЗАБЛУДИХА И СЪБЛАЗНИХА, КАТО ОТХВЪРЛИХА, ЧРЕЗ ЗНАНИЕТО СИ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС! Както споменах, какво ме ползува, че съм завършил Богословие и съм учил ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ, ако нямам чисто сърце и изопачавам нечисто Божието Слово, за своя полза, като така и се учат хората! Иисус Христос казва, че Сам ще съгради своята църква и портите на ада няма да и надделеят, което значи че Той сам се е грижел и за преводите, за да достигнат народите, които не говорели Еврейски и Гръцки! Ако месианик е прав, това значи, че Господ не е прав и църквата през тези 2000 години е била тотално заблудена и отхвърлена от НЕГО, КОЕТО Е АБСОЛЮТНА ЕРЕС! Всички еретици и сектанти казват с нечисти подбуди, че останалите се заблудили, а само те са прави! Нима Господ е слаб да издига Свои Божи хора, за работата си?!?
И не на последно място, човек се познава по делата си! По този повод искам да попитам месианик, кои гарантира за него, като човек и пример, че това което говори и го живее? За Александър Мерджанов с който месианик води този спор аз познавам от много години от самото му покаяние и съм прекарвал години наред с него и мога да твърдя е че рядко може да се намери чист човек, като него и много от говорещите еврейски и гръцки биха завидели на живота, вярата и посвещението му към Господа...! Защото Библията не се разбира по буквата и чрез четене на еврейски и гръцки, а чрез дух, защото е духовна книга и само чистите по сърце ще видят Бога! Така че може и човек да знае много добре еврейски и гръцки и да е тотално заблуден!!! Спомням си момента и една случка, която изплува в съзнанието ми, когато със Александър Мерджанов говорехме и обсъждахме дали плагиатството и свалянето на защитени музика, програми и информация от интернет е грях, а той не беше прочел още цялата Библия и категорично каза, че това не е редно и той не го прави имайки страх от Господа, за сметка на повечето свещеници и пастори, които бяха учили и даже някои четящи оригиналните езици, които казаха че няма проблем и не е грях...! Това ме подсети, че човек, чрез Духа на Бога и чистото Му Слово дори и млад във вярата и не толкова учен със сигурност може да надмине и учителите си "УЧЕНИ", както и пише Словото: "ПО РАЗУМЕН СЪМ ОТ ВСИЧКИТЕ СИ УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ТВОИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА СА РАЗМИШЛЕНИЕТО МИ" И ГИ ПАЗЯ!!! ПСАЛМИ119:99
Така че Александър Мерджанов е познат и можем да гарантираме за него, така както искаме да се случи и с месианик, защото лесно е да се криеш зад един псевдоним и да пишеш гръмко, но трябва да се защити от ДЕЛА..., а не да се заблуждават неутвърдените..!!!
А последно искам да спомена българските преводи, особено на Стария Завет от ИВРИТ, КОИТО ПОВЕЧЕТО СМЕ ИЗСЛЕДВАЛИ , КОГАТО УЧИХМЕ СТАР ЗАВЕТ И ИВРИТ, ЧЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНИ ОСОБЕНО ВЕРЕН И ПРАВОСЛАВНИЯ ПРЕВОД! Може да публикувам чест от разработките и сравнителните преводни текстове, ако някои се интересува! Относно превеждането и четенето от ИВРИТ, АРАМЕЙСКИ И СТАРОГРЪЦКИ, не е достатъчно само да можеш да четеш, но да познаваш древната история на тези хора, културния и исторически контекст в който са живели и много важно е да познаваш много, много добре изразните средства, културата и езика НА КОЙТО ПРЕВЕЖДАШ!
Аз ще попитам този месианик след като чете оригиналните езици НА КАКЪВ ЕЗИК ОБЯСНЯВА НА СЛУШАТЕЛИТЕ СИ ПРОЧЕТЕНОТО И НАУЧЕНО ОТ ЕВРЕЙСКИ И ГРЪЦКИ!? НЕ Е ЛИ НА БЪЛГАРСКИ?!? ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ СВОЕВРЕМЕННО ТОЙ ПРАВИ УСТЕН ПРЕВОД И ГО ПРЕДАВА УСТНО НА ХОРАТА, КОЕТО Е ЕДНО ЧИСТО ЛИЦЕМЕРИЕ И НЯМА КАК ДА СЕ ПРОВЕРИ! Другото което искам да попитам месианик, който твърди че трябва да се чете само иврит и старогръцки, за да се познава библията е на какъв език мисли, когато чете и през каква призма пречупва прочетеното?!? Това значи, че той трябва да познава и много, много добре български, а той наистина не е лесен! От всичко казано дотук заключаваме че трябва да се познава и културния контекст, цялата история, съвременните и древни езици и да имаш добра обща култура,на което мисля само няколко човека в света са способни и мисля е непосилно за сам човек, затова за превод и такива генерални заключения които менианик прави са нужни избрани учени, всеки специалист в областта си, защото такова нещо, като "ЧОВЕК ОРКЕСТЪР НЯМА"!!! В момента сме свидетели на една тотална заблуда и ерес с която от първо лице се сблъскваме!!!
Истинските учени записват преводите и това, което именно твърдят, а те се проверяват и накрая се вади заключение от колегия и научната общност излиза със съответното становище!!! Къде и от кого е доказано това което месианик твърди!  Нека докаже това със среща и запис, който ще публикуваме тук!!! Ако ли не да се покае с цялото си сърце!
Нека Господ Иисус Христос ни пази от всяка заблуда до Онзи ден в който ще застанем на Страшния Съд, където всеки ще отговаря за делата си..!!!

6
Аз съм завършил Богословие, редовно обучение 5 години и също съм учил Иврит и Старогръцки! Но въобще какво ме ползува това, за спасението на душата и познаването на Господ Иисус Христос, ако сърцето не е чисто...! Мога също, като Апостол Павел да кажа, (който беше фарисей учен в краката на Гамалеил и може би един от най-начетените за времето си, който бил учител с перфектно разбиране на Писанията в оригиналния им текст разбира се и може би кандидат за първосвещеник) че всичко считам за измет (в оригиналния текст думата измет е с прекалено силния израз-изпражнение,  без да затормозяваме читателя и да изтъкваме начетеност с еврейските символи) само Христос да придобия, заради Когото всичко считам за загуба, само поради това велико спасение...! ( И не само това, а и всичко друго сега смятам за безполезно в сравнение с величието да познавам Христос Иисус, моя Господ. Заради него се отрекох от всичко и всичко смятам за ненужен боклук, за да спечеля Христос. Фил3:8
      Кой знаеше писанията и закона по-добре от фарисеите и то в иврит разбира се? Кой бе по-учен от тях? И кой знаеше подробностите и точността относно идването на Месията, какъв ще бъде Той и как да го познаят? Разбира се, че фарисеите бяха знаещите, НО КОЙ ИМЕННО ОТХВЪРЛИ ХРИСТОС? Именно тези същите евреи фарисеи, считани за Авраамови чада за които Иисус каза, че може и от камъните да издигне!
 Защото : Тъй казва Господ: да се не хвали мъдър с мъдростта си, да се не хвали силен със силата си, да се не хвали богат с богатството си. ⇨
24. Но който се хвали, нека се хвали с туй, че Ме разбира и знае, че Аз съм Господ, Който върша милост, съд и правда на земята; защото само това Ми е благоугодно, казва Господ. А Господ се познава не чрез буквата на закона, а чрез Духа, защото именно ,чрез буквата на закона фарисеите отхвърлиха Христос и не Го познаха!
И Апостола пак допълва:
1. Братя, желанието на моето сърце и молитвата ми към Бога за израилтяните е да бъдат спасени.
2. Свидетелствувам им, че те имат ревност за Бога, ала не по разум.
3. Защото, без да разбират Божията правда и търсейки да изтъкнат своята правда, те се не покориха на Божията правда, ⇨
4. понеже завършък на закона е Христос, за да бъде оправдан всеки вярващ. ⇨
5. Моисей пише за оправданието от закона: "който човек го е изпълнил, ще бъде жив чрез него". ⇨
6. А оправданието от вярата казва тъй: "да не речеш в сърцето си: кой ще възлезе на небето?" сиреч, да свали Христа, ⇨
7. "или: кой ще слезе в бездната?" сиреч, да изведе Христа от мъртвите.
8. Но какво казва Писанието? "Близо до тебе е словото, в твоите уста и в твоето сърце", сиреч, словото на вярата, което проповядваме; ⇨
9. защото, ако с устата си изповядваш Господа Иисуса, и със сърцето си повярваш, че Бог Го възкреси от мъртвите, ще се спасиш, ⇨
10. понеже със сърце се вярва за оправдаване, а с уста се изповядва за спасение.
11. Пък и Писанието казва: "всеки, който вярва в Него, няма да се посрами". ⇨
12. Няма разлика между иудеин и елин, защото един и същ е Господ на всички, богат за всички, които Го призовават. ⇨
13. Защото всякой, който призове името Господне, ще се спаси. ⇨
14. Но как ще призоват Оногова, в Когото не са повярвали? Как пък ще повярват в Оногова, за Когото не са чули? А как ще чуят без проповедник?
15. И как ще проповядват, ако не бъдат пратени? както е писано: "колко прекрасни са нозете на ония, които благовестят мир, които благовестят доброто!" ⇨
16. Ала не всички послушаха благовестието. Защото Исаия казва: "Господи, кой повярва на това, що е чул от нас?" ⇨
17. И тъй, вярата иде от слушане, а слушането - от слово Божие.
18. Но казвам: нима те не чуха? Напротив, "гласът им се разнесе по цяла земя, и думите им - до краищата на вселената". ⇨
19. Пак казвам: нима Израил не разбра? Пръв Моисей казва: "Аз ще възбудя у вас ревност чрез тия, които са не народ, ще ви раздразня чрез неразбран народ". ⇨
20. А Исаия смело казва: "намериха Ме ония, които не Ме търсеха, открих се на ония, които не питаха за Мене". ⇨
21. За Израиля пък казва: "весден простирах ръцете Си към народ непослушен и упорит". ⇨

Също продължава Апостол Павел с това, че който иска да се оправдае, чрез дела от закона отпада от благодатта и спасението! И който иска да се хвали с закона, трябва да изпълни всички тези 613 правила и заповеди и е длъжен да ги пази! А Словото е ясно, че никой няма право да ни съди за ПРАЗНИЦИ, НОВОЛУНИЯ, СЪБОТА, ДНИ , КОИТО СА  САМО СЯНКА, а и който се опитва да съди, сам е вече осъден:
16. Така че нека никой не ви осъжда за онова, което ядете или пиете, или за празници, новолуние или съботни дни.
17. Те са само сянка на това, което трябваше да дойде, а истинското тяло, причинило тази сянка, принадлежи на Христос.
1. Христос ни освободи, за да живеем в свобода. Затова останете твърди и не допускайте отново да ви поробят.
4. Тези от вас, които се опитват да станат праведни пред Бога чрез закона, вече нямат нищо общо с Христос – те са вън от благодатта.
5. Но чрез вяра, с помощта на Духа, ние с нетърпение очакваме да станем праведни пред Бога.
6. Защото в Христос Исус не обрязването или необрязването имат значение, а вярата, която действа чрез любовта.
7. Вие се справяхте така добре! Кой ви накара да спрете да следвате истината?
8. Каквото и да ви е убедило в това, то не идва от Бога, който ви призова.
9. „Съвсем малко мая заквасва цялото тесто.“
10. Но в Господа аз съм уверен, че няма да приемете друго освен това, на което съм ви научил. А този, който ви обърква, ще си получи заслуженото, който и да е той.
1. Братя и сестри, когато дойдох при вас, аз не дойдох, за да ви изявя Божията тайна истина с превзети думи или човешка мъдрост.
2. Защото реших докато съм сред вас, да забравя всичко освен Исус Христос и неговата смърт на кръста.
3. Така че когато дойдох при вас, бях слаб и целият треперех от страх,
4. и поучавах и проповядвах не с мъдри думи, които убеждават хората, а със силни доказателства от Духа,
5. за да се основава вярата ви не на човешката мъдрост, а на Божията сила.12. Но на нас ни бе даден не духът, който принадлежи на света, а Духът, който идва от Бога, за да разберем всичко, с което Бог ни е дарил.
13. Когато говорим за тези неща, ние не го правим с думи, научени от човешката мъдрост, а с думи, на които Духът ни научи, и обясняваме духовните неща на онези, които имат Духа.
14. Без Духа човек не приема истините, които Божият Дух разкрива, защото за него те са глупост и той не може да ги разбере, тъй като те могат да бъдат преценени само духовно.
15. А който има Духа, преценява всичко, но него никой не може да го прецени, защото, както казва Писанието:
16. „Кой знае какво мисли Господ, за да може да му дава съвети?“ Но на нас ни е даден Христовият начин на мислене.

Така че най-важна е любовта, а не дали зовем Господа на еврейски, кои празници спазваме и как! Важното е да обичаме Бога и ближния като себе си! Защото, ако съм последния туземец в някое племе и даже не мога да чета, пък камо ли еврейски и знам името на Господа на своя език ще се спася ли? Разбира се, че да и никой никъде не е писал, на какъв език трябва да изповядваме името Му, да не кажа че Евреите са се страхували да Го споменават въобще и никой в момента не знае как е споменавано точно името Му ЯХВЕ, което неправилно е преведено Йехова в някои от преводите..! А Йехошуа или Йешуа са две различни форми за произнасянето на името Иисус и е спорно даже при евреите днес, което в основата си значи ЯХВЕ СПАСЯВА ИЛИ СПАСЕНИЕТО ОТ ЯХВЕ, ИЛИ ЗА НАС- СПАСЕНИЕТО ОТ ГОСПОД!
И най важно, което споменах в другия пост:
Най важното относно езиците в Библията е че Господ не е ограничен от езиците на хората и етноса им! Той не говореше на Цар Навохудоносор в Библията на Иврит, както и на много други! Сам Господ при вавилонската кула разбърка езиците на хората и Той  даде различните езици! После Сам Господ в деня на петдесятница в Деяния Апостолски ( Библията) проговори на различни езици на хората! Братята апостоли Св. Кирил и  Методий бяха натоварени от Господ да преведат Библията на езика на народа, като им създадат азбука, също както Мартин Лутер преведе Библията на немски и всичко това с Божие позеоление и инициатива!!! Господ се е явявал многократно на различни хора и им е говорел на собствения език , не наиврит и старогръцки!
А относно Израел е духовно понятие и не родените по плът, а по дух са истинския Израел и чрез вяра в Иисус Христос всички са Негови, така че Господ обича всичките си деца! Започвайки чрез Израил, като най-малък народ доказва силата, милостта и верността Си, което е едно така наречено ПРОГРЕСИВНО ОТКРОВЕНИЕ, за да се заключи накрая всичко в Христос Иисус Господ и който вярва в Него да се спаси:
7. И това, че са потомци на Авраам, не означава, че всички са негови истински деца. Както Бог каза на Авраам: „Само чрез Исаак ще придобиеш истински потомци.“
8. Това означава, че Божии деца са не децата, родени по естествен начин, а децата, родени според обещанието. Римляни 9 глава

7
ПРЕЗЕНТАЦИЯ ЗА УЧЕНИЦИ (5-12клас) ОТ "МЛАДЕЖИ НА КРЪСТОПЪТ"

https://stani-hristianin.com/forum/prezentacia1.ppt

8
СВ. ИГНАТИЙ  БОГОНОСЕЦ ЕПИСКОП НА АНТИОХИЯ

Много важно за днешните Християни е да познават, част от живота на ранните, непосредствените ученици на самите Апостоли! Такъв един е Антиохийския Епископ и Божи човек Игнатий Богоносец, наречен така, поради това, че според преданието бил носен на ръце от Господ Иисус Христос, Когото носел пък той, като цар на сърцето си! Той бил ученик на Апостол Йоан!

Когато Игнатий бил екстрадиран в Рим да бъде екзекутиран и разкъсан от дивите зверове, заради вярата воден от римски войници, бил срещнат по пътя от християни! Християните се притеснили и попитали епископа, какво да направят за него! Игнатий отговорил, че не иска нищо, не искал да се молят на Бога, за да бъде освободен, но помолил той християните да благодарят на Господа и да изпеят една благодарствена молитва към Бога, за него, защото Господ счел за достоен Антиохийския епископ Игнатий за да отиде да пострада за Него в Рим! Искал от тях молитва, за да издържи мъжки и да остане верен докрай!!!

Какъв живот, какви мотиви, какви ценности са имали ранните християни?! Как са разбирали посланията на Апостолите към тях, как са ги прилагали в живота си, въобще как са живели и за Кой? Действително техен Господ е бил Иисус Христос, за когото счели всичко за загуба, (както и Апостол Павел),  само Него да придобият! Благословение за тях било да дават, не да взимат, хвалели се със скърбите си и гледали към небесните неща, не толкова земните, и с радост очаквали всекидневно и с трепет своя Господ да се завърне за тях!!! Когато ги хулели с хула не отвръщали, като страдали не заплашвали, а предавали делото си на Господ, Който съди справедливо, както направил и самия Господ Иисус Христос и очаквали наградата си НЕ ТУК, а там във вечността, където никой няма да им я отнеме..! Те не говорели просто за Христос, а живеели за Него и не било нужно да убеждават света че са християни, не били нужни реклами, те просто крещели но с живота си, като само след два века вече светът, който ги гонел се наричал християнски!!!
По какво съдим днес, дали някой е християнин? По това дали ходи на църква, дали говори или най-вече дали живее достоен живот за Него?!? И както се изразил Божия човек, когато отишли в даден град проповядвали и ако им се отдало възможност говорели за Христос...!!!

"Бъдете святи, както Самият Той е свят"

9
РАННИТЕ ХРИСТИЯНИ!

Християните на ранната църква


Това е описание на християните на ранната църква, открито в писмо от неизвестен автор от 2 век, наречено “Послание до Диогнет”.

“Християните не се различават от другите по езика, по гражданските институции или по националността. Не живеят в собствени градове, не говорят по определен начин, нито водят отшелнически живот. Те обитават гръцки или варварски градове, според случая; те се придържат към местните традиции, дрехи, храна и останалите неща от живота. Въпреки това те имат различно, понякога учудващо поведение. Те населяват собствените си земи, но като чужденци.
Като граждани те участват навсякъде; но те страдат като чужденци. Всяка чужда страна е бащина за тях и всяка родна страна е като чужда. Те се женят като другите; раждат деца, но не ги захвърлят. Те имат обща трапеза, но не и многоженство. Те са в плът, но не следват плътта. Те живеят на земята, но са граждани на небето. Те се подчиняват на съществуващите закони, но техният живот надминава законите.
Те обичат всички и са преследвани от всички. Те са неизвестни, но осъждани. Те са убивани, но живеят. Те са бедни, но обогатяват мнозина. Те имат недостатъчно, но изобилни във всичко. Те са укорявани, но се радват. Те са кълнати, но благославят. Те са презирани, но те почитат. Те правят добро, но са наказвани като злодейци. Когато са наказвани се радват, сякаш им правят добро. Евреите ги преследват като чужденци, но и гърците ги преследват. Техните врагове не могат да назоват причината за враждата.
На кратко казано, това което е душата за тялото са християните за света. Както душата присъства във всички части на тялото, така християните са разпръснати по целия свят. Душата обитава в тялото, но не е от тялото, така и християните живеят в света, но не са от света. Душата, която е невидима, е на стража във видимото тяло; също така и християните са видими в този свят, но тяхната вяра е невидима.
Плътта мрази душата и воюва срещу нея, защото тя се съпротивява на плътските удоволствия; също и света мрази християните без причина, освен за това, че те се съпротивяват на светските удоволствия. Душата обича тялото и частите му, които я мразят; също и християните обичат своите врагове. Душата е затворена в тялото, но поддържа живота на тялото; така и християните са затворени в света като в затвор, но те подкрепят света. Безсмъртната душа обитава в смъртното тяло; така и християните живеят сред тлението, но търсят безсмъртието в небето. Душата е добре и при липсата на храна и вода; и християните се увеличават, независимо, че са преследвани. Този е жребият, които е отредил Бог на християните в света и той няма да им се отнеме.

10
Въобще дали трябва да се коментира подобен казус от истински християни а именно какво,колко и как да даваме, освен ако няма тотално изкривяване от простичко то нещо ,което Господ Иисус Христос ни каза: "Каза още и на всички: Ако иска някой да дойде след Мен, нека се отрече от себе си, нека носи кръста си всеки ден и нека Ме следва. Защото, който иска да спаси живота си, ще го изгуби, а който изгуби живота си заради Мен, той ще го спаси."
Лука 9:23‭-‬24 VBG
http://bible.com/190/luk.9.23-24.VBG
 Това което Бог всъщност ни каза е че вече живеем за Него: Защото Христовата любов ни принуждава, като разсъждаваме така, че ако един е умрял за всичките, тогава и всичките са умрели; и че Той умря за всички, така че тези, които живеят, да не живеят вече за себе си, а за Този, който за тях е умрял и е бил възкресен.
2 Коринтяни 5:14‭-‬15 VBG
http://bible.com/190/2co.5.14-15.VBG
 Така  че не десятък,не събота а всичко за Него! И както каза на младежа дали е готов да си даде целия имот не 10 процента от него! Затова летвата която Той вдигна с писано е но Аз ви казвам е много,много повече от някакви части,дни и ритуали! Така че да си направим хубаво сметката дали сме готови да станем християни,което пък за истинските е бреме  леко и когато умреш за злото и покварения  свят настъпва мир и любов,чрез който можеш всичко! Затова и в Новия Завет това не е тема,която подробно се коментира,защото християните бяха готови на всичко по Божията воля един за друг и за Бога! А това че на хората днес им е по лесно да пазят само един ден и само десятък и да не са напълно на Божие разположение разкрива не зрялостта,себелюбието и неразбирането какво всъщност е покаяние,което е и причината да не стават нещата ,които ставаха между Божиите хора тогава,което често се дискутира в този форум!!!
И да се напомни едно просто правило за четене на Библията и това е,че всичко и в Стария Завет се чете през погледа на Господ Иисус Христос и Новия! Така че Той ни каза кое и как трябва да пазим много ясно!

11
Да, безспорно и Еремия, и Езекиел са прави.
Но тук говорим за един по-различен проблем- avon.
Това е различно от всички други грехове.
Само ще дам един пример- замисли се:
Чувал ли си за Ник Вуйчич? Това е човек, роден без крайници- без крака и ръце. Не знам по каква причина- дали поради avon на родителите му или нещо друго- така или иначе се ражда без крайници. Това проклятие ли е?
Обаче в един момент от живота си той повярва и приема Христос. И днес е един много щастлив човек- християнин, праведен. Спасен, и служещ за Божието царство. Но... все така си е без крайници. Защо?
А между другото той сам споделя, че след като е приел Христос, вече изобщо не възприема липсата на крайници като проклятие.
Ето за такова нещо говоря- не знам дали липсата на крайници е поради avon на родителите му, обаче по принцип следствията от avon при следващите поколения са подобни.

А що се отнася до Еремия и Езекиел- те имат предвид, че в Божия съд никой няма да отговаря за греховете на родителите си. Вече включително и за avon. Последствията от avon са само в този живот, тук. И нямат връзка със спасението- то си е факт, еднакво за всички, които са приели Христос.  :102:

Относно Ник, защо след покаянието си продължава да бъде без крайници!? Има и друг важен въпрос и той е дали ако Господ Исус бе тук в Плът и срещнеше Ник би го възстановил, въпреки условното проклятие!?! И имаше ли случай в Новият Завет, където Бог да каза, че някой поради проклятие няма да възстанови и изцери!? Напротив изцери всичките им болни! И да не забравяме, както Йоан 9 глава, Господ извърши творческо чудо, което говори, че направи абсолютно нещо ново, което е било напълно унищожено! Това означава, че каквито и проклятия да са нанесени и каквото и да са унищожили, Бог може и иска да промени, ако трябва и да създаде нещо ново в човека, както очите бяха създадени с намазването с кал на сляпороденият, който нямаше очи!  А би трябвало и сега да стават тези неща, даже и по-големи, но защо не стават така, може само да ни накара да се замислим и то сериозно,  и ако трябва да се покаем...!

12
Библията е мерило за всичко! И ако самото Слово, не ни изяснява напълно всичко по начина, който искаме, значи така трябва и е по-добре! Така е и относно темата за "свободната воля"!
   Бог създаде човека, по Свой образ и подобие, което включва правото на избор! Но предопределил ли е Бог всички - да, които и е предузнал, както казва Апостола, което означава, че Той знае кой в крайна сметка какъв избор ще направи, но ние хората не знаем, кой какъв окончателен избор е направил и затова трябва да благовестваме на всички! Защото Бог не иска да погинат някои, а ИСКА ВСИЧКИ ДА ДОЙДАТ ДО ПОКАЯНИЕ И ПОЗНАНИЕ НА ИСТИНАТА! Значи и това е вярно, и нека се боим, а не да високоумстваме! Делата Му бяха завършени и всичко е било завършено още при сътворението и дните ни са били записани, още когато нито един от тях не беше - Псалом 139! Значи иска ли Бог всички, човеци да се спасят, разбира се че да, но Той ли е създал някои да отидат в ада-не със сигурност, защото Бог обича всички, както е писано!
  Тогава Бой се от Бога и пази Неговите заповеди, защото това е всичко за човек, защото Той ще доведе на съд всяко дело и знай, че ТОЗИ КОЙТО (ако, което означава дали сме направили Иисус Христос Господ на живота си, което е в темата за покаянието и освещението) е започнал едно добро дело в теб ще го довърши докрай - Фил.1:6
   

13
Всичко за християнската вяра / Re: Правила
« -: април 20, 2016, 21:25:19 pm »
Има едно основно правило относно форума и воденето на дискусия:
"А отбягвай глупавите разисквания, родословия, препирни и карания върху закона, защото те са безполезни и суетни." Тит 3:9,
А отричай се от глупавите и просташките разисквания, като знаеш, че пораждат крамоли. 2 Тим.2:23
3 и ако някой предава друго учение, и не се съобразява със здравите думи на нашия Господ Исус Христос и учението, което е съгласно с благочестието,   
4 той се е възгордял и не знае нищо, а има болничава охота за разисквания и препирни за нищожности, от които произлизат завист, разпри, хули, лукави подозрения,   
5 крамоли между човеци с развратен ум и лишени от истината, които мислят, че благочестието е средство за печалба.1 Тимотей
 След като съветваш един два пъти човек, който е раздорник, остави го,   
11 като знаеш, че такъв се е извратил и съгрешава, та от само себе си е осъден.

14
Има едно основно правило относно форума и воденето на дискусия:
"А отбягвай глупавите разисквания, родословия, препирни и карания върху закона, защото те са безполезни и суетни." Тит 3:9,
А отричай се от глупавите и просташките разисквания, като знаеш, че пораждат крамоли. 2 Тим.2:23
3 и ако някой предава друго учение, и не се съобразява със здравите думи на нашия Господ Исус Христос и учението, което е съгласно с благочестието,   
4 той се е възгордял и не знае нищо, а има болничава охота за разисквания и препирни за нищожности, от които произлизат завист, разпри, хули, лукави подозрения,   
5 крамоли между човеци с развратен ум и лишени от истината, които мислят, че благочестието е средство за печалба.1 Тимотей
 След като съветваш един два пъти човек, който е раздорник, остави го,   
11 като знаеш, че такъв се е извратил и съгрешава, та от само себе си е осъден.

Сами ли взимаме решения, за това как да живеем или Бог е определил съдба за всеки и не може да се промени нищо?

Предопределено ли е кой ще отиде в Рая и кой не?

Какво казва Библията по тези въпроси?


Нека Бог да ни води в познаване на истината! Амин!
Сами ли взимаме решения, за това как да живеем или Бог е определил съдба за всеки и не може да се промени нищо?

Предопределено ли е кой ще отиде в Рая и кой не?

Какво казва Библията по тези въпроси?


Нека Бог да ни води в познаване на истината! Амин!

15
Има едно основно правило относно форума и воденето на дискусия:
"А отбягвай глупавите разисквания, родословия, препирни и карания върху закона, защото те са безполезни и суетни." Тит 3:9,
А отричай се от глупавите и просташките разисквания, като знаеш, че пораждат крамоли. 2 Тим.2:23
3 и ако някой предава друго учение, и не се съобразява със здравите думи на нашия Господ Исус Христос и учението, което е съгласно с благочестието,   
4 той се е възгордял и не знае нищо, а има болничава охота за разисквания и препирни за нищожности, от които произлизат завист, разпри, хули, лукави подозрения,   
5 крамоли между човеци с развратен ум и лишени от истината, които мислят, че благочестието е средство за печалба.1 Тимотей

Сами ли взимаме решения, за това как да живеем или Бог е определил съдба за всеки и не може да се промени нищо?

Предопределено ли е кой ще отиде в Рая и кой не?

Какво казва Библията по тези въпроси?


Нека Бог да ни води в познаване на истината! Амин!

Страници: [1] 2