Автор Тема: Какво е Месиански Юдаизъм?  (Прочетена 60262 пъти)

Неактивен messianic

• Група месияни
  • Публикации: 84
    • Профил
Re: Какво е Месиански Юдаизъм?
« Отговор #15 -: юни 02, 2017, 19:54:57 pm »
Никой не ме е вербувал на лични.
...

интересно наистина. кой ли е бил вербуван на лични в този форум от сектантите на месианския юдаизъм?
« Последна редакция: юни 02, 2017, 20:04:41 pm от messianic »

Неактивен green mile

• Група християни
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #16 -: юни 02, 2017, 20:50:33 pm »
Мога да потвърдя, че има хора, които наистина вярват, че християните са тотално заблудени
и  тези хора проповядват  други учения.

Проблемите започват  от това, че в християнското стадо наистина има вълци,
че състоянието на християнството днес е комплицирано.

Това състояние може да привлече хора, който искрено обичат Йешуа- Исус Христос,
Бог-Отец и Бог- Святи Дух и искат да помогнат на своите братя.
Но може да  привлече и други.
Тоест-
1/ хора ,които като Господ, ще превързват, ще привдигат и ще носят на ръце дори- заблудената овца.

2/ хора, които ще се възползват от  това, че има ранени, паднали и изгубили се овце.
Но не за да ги върнат в стадото на Йешуа- Исус Христос;
а за да ги повлекат съвсем другаде.

В този ред на мисли, без да съм съм глашатай на Алекс, разбирам тревогата му.

Аз моля  Бог в Името на Йешуа- Исус Христос, да падне в този форум
Святият Дух и всичко да стане явно и ясно.

амин

човек остава отговорен завинаги за това,
което e опитомил...

А.С. Екзюпери, Малкият принц

its realy perfect

rachem

Неактивен alex

• Global Moderator
  • Публикации: 1136
    • Профил
« Отговор #17 -: юни 02, 2017, 21:35:51 pm »
Мога да потвърдя, че има хора, които наистина вярват, че християните са тотално заблудени

Тоест-
1/ хора ,които като Господ, ще превързват, ще привдигат и ще носят на ръце дори- заблудената овца.

2/ хора, които ще се възползват от  това, че има ранени, паднали и изгубили се овце.

амин

Амин!

Неактивен Vili Nedelchev

• Група християни
  • Публикации: 19
    • Профил
« Отговор #18 -: юни 03, 2017, 11:18:29 am »
Относно темата и отговор на messianic!!!
Най важното относно езиците в Библията е че Господ не е ограничен от езиците на хората и етноса им! Той не говореше на Цар Навохудоносор в Библията на Иврит, както и на много други! Сам Господ при вавилонската кула разбърка езиците на хората и Той  даде различните езици! После Сам Господ в деня на петдесятница в Деяния Апостолски ( Библията) проговори на различни езици на хората! Братята апостоли Св. Кирил и  Методий бяха натоварени от Господ да преведат Библията на езика на народа, като им създадат азбука, също както Мартин Лутер преведе Библията на немски и всичко това с Божие позеоление и инициатива!!! Господ се е явявал многократно на различни хора и им е говорел на собствения език , не наиврит и старогръцки!

Първата червена лампа, която трябва да ни светне при този изказ на месианик е че, основното нещо по което се разпознават сектите и култовете е  че имат водачи, които твърдят, че само или предимно те са прави и всички останали грешат и то най-вече в преводите на Библията! Това е основното нещо с което зарибяват и примамват последователи! Поради тази причина всички, като Свидетелите на Йехова, Мормони имат свой превод уж от оригиналните езици и
четат от него! Да не говорим, че сектантските така наречени преводи, ползваха, само няколко от хилядите манускриптите  и знаейки много добре, кое е правилно те изопачиха за своя полза, и поради нечистото си сърце! Поради тази причина СВЕТОВНАТА НАУЧНА ОБЩНОСТ ОТХВЪРЛИ ТЕЗИ ПРЕВОДИ, КАТО НЕДОСТОВЕРНИ И ОПАСНИ!
Затова искам да попитам и предизвикам МЕСИАНИК, да ни каже КЪДЕ СЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ, И КОЙ ГО Е ОТОРИЗИРАЛ И ДИПЛОМИРАЛ! КЪДЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИЦИ! КОЙ Е ЕЛИТНИЯ АВТОРИТЕТЕН УНИВЕРСИТЕТ, КЪДЕТО Е УЧИЛ ИЛИ СЕ ИЗТЪКВА ВЪВ ФОРУМА, КЪДЕТО СИ МИСЛИ, ЧЕ НЯМА ДА ГО РАЗПОЗНАЯТ, КОЕТО Е МНОГО НАИВНО...!!! Защото не са много учебните заведения и учени, които да преподават и от където да се научи качествено класически език, който е така наречен мъртъв!
И не на последно място искам да помоля месианик пред всички участници във форума и хората, които ни четат ДА СЕ СРЕЩНЕМ И ДА НАПРАВИМ ВИДЕО В КОЕТО МЕСИАНИК ДА НИ ПОКАЖЕ КАК ЧЕТЕ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ НА ПРОИЗВОЛНО ИЗБРАН ОТ НАС ПАСАЖ ИЛИ да се направи конферентна връзка пак по същия начин!!!
Много са хората през църковната история чели оригиналните езици и извършили страшни безумия
Споменах вече в другия пост, че именно фарисеите знаеха и четяха най-добре ИВРИТ И АРАМЕЙСКИ, И ТОЧНО ТЕ СЕ ЗАБЛУДИХА И СЪБЛАЗНИХА, КАТО ОТХВЪРЛИХА, ЧРЕЗ ЗНАНИЕТО СИ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС! Както споменах, какво ме ползува, че съм завършил Богословие и съм учил ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ, ако нямам чисто сърце и изопачавам нечисто Божието Слово, за своя полза, като така и се учат хората! Иисус Христос казва, че Сам ще съгради своята църква и портите на ада няма да и надделеят, което значи че Той сам се е грижел и за преводите, за да достигнат народите, които не говорели Еврейски и Гръцки! Ако месианик е прав, това значи, че Господ не е прав и църквата през тези 2000 години е била тотално заблудена и отхвърлена от НЕГО, КОЕТО Е АБСОЛЮТНА ЕРЕС! Всички еретици и сектанти казват с нечисти подбуди, че останалите се заблудили, а само те са прави! Нима Господ е слаб да издига Свои Божи хора, за работата си?!?
И не на последно място, човек се познава по делата си! По този повод искам да попитам месианик, кои гарантира за него, като човек и пример, че това което говори и го живее? За Александър Мерджанов с който месианик води този спор аз познавам от много години от самото му покаяние и съм прекарвал години наред с него и мога да твърдя е че рядко може да се намери чист човек, като него и много от говорещите еврейски и гръцки биха завидели на живота, вярата и посвещението му към Господа...! Защото Библията не се разбира по буквата и чрез четене на еврейски и гръцки, а чрез дух, защото е духовна книга и само чистите по сърце ще видят Бога! Така че може и човек да знае много добре еврейски и гръцки и да е тотално заблуден!!! Спомням си момента и една случка, която изплува в съзнанието ми, когато със Александър Мерджанов говорехме и обсъждахме дали плагиатството и свалянето на защитени музика, програми и информация от интернет е грях, а той не беше прочел още цялата Библия и категорично каза, че това не е редно и той не го прави имайки страх от Господа, за сметка на повечето свещеници и пастори, които бяха учили и даже някои четящи оригиналните езици, които казаха че няма проблем и не е грях...! Това ме подсети, че човек, чрез Духа на Бога и чистото Му Слово дори и млад във вярата и не толкова учен със сигурност може да надмине и учителите си "УЧЕНИ", както и пише Словото: "ПО РАЗУМЕН СЪМ ОТ ВСИЧКИТЕ СИ УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ТВОИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА СА РАЗМИШЛЕНИЕТО МИ" И ГИ ПАЗЯ!!! ПСАЛМИ119:99
Така че Александър Мерджанов е познат и можем да гарантираме за него, така както искаме да се случи и с месианик, защото лесно е да се криеш зад един псевдоним и да пишеш гръмко, но трябва да се защити от ДЕЛА..., а не да се заблуждават неутвърдените..!!!
А последно искам да спомена българските преводи, особено на Стария Завет от ИВРИТ, КОИТО ПОВЕЧЕТО СМЕ ИЗСЛЕДВАЛИ , КОГАТО УЧИХМЕ СТАР ЗАВЕТ И ИВРИТ, ЧЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНИ ОСОБЕНО ВЕРЕН И ПРАВОСЛАВНИЯ ПРЕВОД! Може да публикувам чест от разработките и сравнителните преводни текстове, ако някои се интересува! Относно превеждането и четенето от ИВРИТ, АРАМЕЙСКИ И СТАРОГРЪЦКИ, не е достатъчно само да можеш да четеш, но да познаваш древната история на тези хора, културния и исторически контекст в който са живели и много важно е да познаваш много, много добре изразните средства, културата и езика НА КОЙТО ПРЕВЕЖДАШ!
Аз ще попитам този месианик след като чете оригиналните езици НА КАКЪВ ЕЗИК ОБЯСНЯВА НА СЛУШАТЕЛИТЕ СИ ПРОЧЕТЕНОТО И НАУЧЕНО ОТ ЕВРЕЙСКИ И ГРЪЦКИ!? НЕ Е ЛИ НА БЪЛГАРСКИ?!? ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ СВОЕВРЕМЕННО ТОЙ ПРАВИ УСТЕН ПРЕВОД И ГО ПРЕДАВА УСТНО НА ХОРАТА, КОЕТО Е ЕДНО ЧИСТО ЛИЦЕМЕРИЕ И НЯМА КАК ДА СЕ ПРОВЕРИ! Другото което искам да попитам месианик, който твърди че трябва да се чете само иврит и старогръцки, за да се познава библията е на какъв език мисли, когато чете и през каква призма пречупва прочетеното?!? Това значи, че той трябва да познава и много, много добре български, а той наистина не е лесен! От всичко казано дотук заключаваме че трябва да се познава и културния контекст, цялата история, съвременните и древни езици и да имаш добра обща култура,на което мисля само няколко човека в света са способни и мисля е непосилно за сам човек, затова за превод и такива генерални заключения които менианик прави са нужни избрани учени, всеки специалист в областта си, защото такова нещо, като "ЧОВЕК ОРКЕСТЪР НЯМА"!!! В момента сме свидетели на една тотална заблуда и ерес с която от първо лице се сблъскваме!!!
Истинските учени записват преводите и това, което именно твърдят, а те се проверяват и накрая се вади заключение от колегия и научната общност излиза със съответното становище!!! Къде и от кого е доказано това което месианик твърди!  Нека докаже това със среща и запис, който ще публикуваме тук!!! Ако ли не да се покае с цялото си сърце!
Нека Господ Иисус Христос ни пази от всяка заблуда до Онзи ден в който ще застанем на Страшния Съд, където всеки ще отговаря за делата си..!!!
« Последна редакция: юни 03, 2017, 15:22:19 pm от Vili Nedelchev »

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #19 -: юни 03, 2017, 15:04:04 pm »
Относно темата и отговор на messianic!!!

Затова искам да попитам и предизвикам МЕСИАНИК, да ни каже КЪДЕ СЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ, И КОЙ ГО Е ОТОРИЗИРАЛ И ДИПЛОМИРАЛ! КЪДЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИЦИ! КОЙ Е ЕЛИТНИЯ АВТОРИТЕТЕН УНИВЕРСИТЕТ, КЪДЕТО Е УЧИЛ ИЛИ СЕ ИЗТЪКВА ВЪВ ФОРУМА, КЪДЕТО СИ МИСЛИ, ЧЕ НЯМА ДА ГО РАЗПОЗНАЯТ, КОЕТО Е МНОГО НАИВНО...!!! Защото не са много учебните заведения и учени, които да преподават и от където да се научи качествено класически език, който е така наречен мъртъв!
И не на последно място искам да помоля месианик пред всички участници във форума и хората, които ни четат ДА СЕ СРЕЩНЕМ И ДА НАПРАВИМ ВИДЕО В КОЕТО МЕСИАНИК ДА НИ ПОКАЖЕ КАК ЧЕТЕ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ НА ПРОИЗВОЛНО ИЗБРАН ОТ НАС ПАСАЖ ИЛИ да се направи конферентна връзка пак по същия начин!!!

Здравей Вили, аз съм съгласен да се видим с messianic и да направим видео, което да качим за да се види от всички!
Както писах в началото на темата не вярвам да познава така добре двата езика, но може да греша и наистина да е много учен човека.
Ще помоля като за начало messianic да си качи дипломите и да напише кои са неговите учители по двата езика!

Неактивен Vered

• Група християни
  • Публикации: 108
    • Профил
« Отговор #20 -: юни 04, 2017, 15:59:09 pm »
Моето мнение е, че не е редно да се иска някой да си разкрива самоличността в обществен форум, ако той не желае, също и да бъде сниман. Единствено ако Месианик също иска, може да се срещнете, ако това е възможно.

Но и да знае много добре иврит и старогръцки, какво променя нещата? Вили Неделчев, нали и ти си учил и знаеш тези езици? Можеш да проверяваш и да се изказваш относно преводите, които Месианик е дал като свои във форума и ако имаш несъгласие да го изкажеш. Преводачите, които са правели преводите също много добре са знаели тези езици. Понякога превода е резултат от решението на самия преводач или група от преводачи кое значение на думата да сложат в текста. Всички виждаме, че в различните преводи има разлики и все пак те са верни.

В крайна сметка това е форум и тук не пишат само учени от университети и това на всички им е ясно. Всеки има право да си каже мнението и никой не е длъжен да вярва на някой, нито някой може да принуди или да въздейства някой да се съгласява с него. Аз например чета и много други странични неща, но не с всичко се съгласявам. Ако нещо противоречи на Библията естествено не се съгласявам, че е вярно или добро.

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #21 -: юни 05, 2017, 19:04:10 pm »
Цитат
действително мога да чета библията не само на български, но и на иврит, и на старогръцки, и на английски. и това ми е коствало много години систематичен труд.

Цитат
какво да се прави, за да си библейски учител на високо ниво, едно от важните неща е да знаеш  иврит и старогръцки /само старогръцки не е достатъчно/ или най-малкото да ползваш услугите на такъв специалист в случай на нужда. копи-пействането от лексикони и речници също не е достатъчно.
трето, другите не са загубени, но трябва първо да се учат от добронамерени и компетентни учители и чак тогава биха могли те самите да станат добри учители.

Когато твърдиш подобни неща за себе си трябва да си готов, да ги защитиш.
В християнството няма анонимни автори, които да са взимани за авторитети!

По-голяма част от обществените форуми си организират по няколко събирания в годината! 
Така страстите и караниците намаляват. Друго е, ако се познаваме вече. Нали така?

messianic разбира се, ако реши може да си запази самоличността. Негово право е. Това е форум с потребители, а не социална мрежа.

messianic, ако решиш може да ми пишеш на лични и да се видим. Може и просто така без да правим клип.  :110:

п.п.
В този пост пиша и от името на Вили, защото той често е на места без интернет и няма възможно да пише.

Бог да закриля всички ни!

Неактивен hristiqnin

• Група християни
  • Публикации: 942
    • Профил
« Отговор #22 -: юни 05, 2017, 22:09:59 pm »
здравейте на всички,

това е началото на моя коментар на горната статия, която алекс е копи-пейстнал предполагам отнякъде. ще коментирам статията в качеството ми на човек, който макар не-юдеин, може да чете библията на иврит и на старогръцки, а също така познава от години месианското движение, от което месианският юдаизъм е само едно разклонение.

както вече писах в друга тема във форума, в съвременното месиянско движение има много различни течения и разбирания по един и същ въпрос както и при християнтстовото, където има множество деноминации, понякога с твърде различни разбирания.

въпреки че аз самият считам за библейски неправилно понятието „месиянски юдаизъм“, по-специално употребата на думата „юдаизъм“ в него, все пак, разбирам защо някои евреи, които вярват в йешýа /иисус/, наричат своите възгледи "месиянски юдаизъм". те използват тази дума „юдаизъм“, за да привлекат по-лесно други евреи към вярата в йешýа. всъщност, дори вътре в самото движение, което нарича себеси „месиянския юдаизъм“ има различни течения и възгледи.

Цитат
Месиански Юдаизъм или заместване на Библейската истина с модерно Фарисейство

това заглавие може да го напише човек, който или не разбира някои основни неща в така наречения „месиански юдаизъм“, или нарочно е решил да клевети.

нека допуснем, че не е умишлен клеветник, а просто едностранчив и по някои въпроси некомпетентен.

Цитат
Голяма част от онези, които се наричат месиански евреи, не са от еврейски произход, но се присъединяват към движението, тъй като те "се радват на месианския еврейски стил на поклонение". MJAA възприема конверсията за езичниците като небиблейска практика, но приема езичници в своите конгрегации и други месиански организации поддържат подобни възгледи.

първо, не ми е известно някой езичник, който е член на събрание, което изповядва месиянския юдаизъм, да нарича себе си месиански евреин. само евреите в рамките на месиянския юдаизъм наричат себе си месиянски евреи, не езичниците там.

второ, макар да е вярно, че на много езичници харесва еврейския начин на хваление и поклонение на бога и на неговия син и месия йешýа, това не е главният фактор, поради който много езичници стават членове на конгрегации на месиянския юдаизъм. причините са доста по-дълбоки от това, като от човек на човек има разлики, разбира се.

вярно е обаче, че  MJAA, която е една няколкото национални организации на месиянския юдаизъм в америка, вътре в която членуват много местни месиански синагоги, не счита за правилно един езичник да става евреин, ако и да приема неевреи в своите редици.

Цитат
Кръщение
Месианските евреи практикуват кръщение, наричайки ги микровех ("цистерна" от Левит 11), а не терминът хатвила ("кръщение" הטבילה в еврейския нов завет).

некомпетентно твърдение. човекът явно не разбира иврит, нито познава елементарни неща от месиянския юдаизъм, въпреки че е копи-пействал някакви думи на иврит.

последователите на месианския юдаизъм (не всички месиански евреи наричат вярата си „месиански юдаизъм“) наричат водното кръщение точно „тевилá“(טבילה), а не „микровех“, както погрешно е написано по-горе и както погрешно е дадено произношението на еврейската дума „миквé“, която не означава кръщение, а просто означава водоем, бил той воден басейн като море, езеро или нещо по-малко. миквето е мястото, където може да се направи водно кръщение, но миквето само по себе си не е водно кръщение. никой човек, който познава иврит, не би нарекъл самото водно кръщение "миквé".

Цитат
Обрязване
Някои от ефремитското движение се стремят да се обърнат за идентификация с Израел, но повечето месиански ръководни органи признават присъствието на езичници в църквите и не виждат нужда от тях да се превръщат в поклонение в месианския стил и разбиране.

това горното някакъв несполучлив опит за превод на нещо от английски ли е или просто този, който го е писал на английски, нито разбира какво пише, нито какво твърди?

дай ми текста на английски, алекс, за да проверя в превода на български ли е проблемът или в самия текст на английски, от който е направен този „превод“, нещата са объркани.

Цитат
Когато обръщението е искрено желано от езическия месиански вярващ, месианските еврейски халахически стандарти (включително обрязването) се налагат, за да поддържат почтеността сред световната месианска еврейска общност.

това горното също е някакъв неуспешен опит за превод на български според мен. така че, дай ми, алекс, текста на английски, от който е превеждано, за да ви дам поне верен превод на български, даже и ако на английски са написани някои доста некомпетентни неща.

Цитат
Движението обикновено избягва обикновените християнски термини като Христос и кръст (tsalav-צלב) и предпочита да използва максимално еврейските термини. Месианските евреи възприемат подобен подход като движението на свещеното име за името "Yeshua".

това е вярно само в смисъл, че използват съответните еврейски думи за христос /машѝах или поне месия/ и за кръст /целáв/, но и апостолите на йешýа, и самият той са говорели с другите евреи на еврейски. в гръцкия текст на новия завет даже са записани цели фрази на тогавашния разговорен еврейски /смесен с арамейски/, като например: ели, ели, лема савахтани, талита куми, маран ата. всеки, който сериозно и редовно чете новия завет, би трябвало да си спомни, че има такива цели фрази дори в гръцкия текст на НЗ. йешуа е разговорял с апостолите си и с другите евреи на тогавашния разговорен еврейски, а не на гръцки. даже  в деянията на апостолите изрично пише, че когато йешуа се явява на шаул/павел по пътя му към дамаск, му говори на еврейски, а не на гръцки, въпреки че павел е знаел гръцки още тогава.

Цитат
Музика
Месианските еврейски химнинологии не са само християнски евангелски. Много от химните се отнасят до ролята на Израел в историята, изразяват месианска надежда и се отнасят към Исус като спасител на Израел. Освен това малките промени ги отличават от обичайните съвременни евангелски химни, като например използването на името Йешуа вместо Исус. Месианските химни също включват голям брой израелски песни.

това е вярно, но не виждам как то показва,че месиянският юдаизъм е "съвременно фарисейство"? всъщност,  днешните ортодоксални равини, които са истинските наследници на древните фарисеи, мразят онези евреи, които следват месиянския юдаизъм, както и другите евреи, които вярват в йешуа.

Цитат
Библията
Стария и Новия Завет (понякога наричани "Брит Чадаша") обикновено се считат за установените и божествено вдъхновени библейски писания от месианските евреи.

не „брит чадаша“, а „брит хадашá“, което означава „нов завет“ на иврит. последователите на месиянския юдаизъм признават за свято писание не само СЗ, но и НЗ.

Цитат
С няколко изключения месианските вярващи обикновено считат, че писаната Тора, петте книги на Мойсей, да остане в сила като продължаващ завет, ревизиран от Исус и апостолите в Новия завет, който трябва да се спазва както морално, така и ритуално Исус не анулира Тора, но тълкуването му се ревизира чрез апостолските писания.

тук има някакво приближаване към истината, но преводът от английски на български явно пак не е както трябва. както вече писах в темата „анализ на деяния 15:1-29“, от самия текст на НЗ може да се докаже, че апостолите и другите юдеи, които са станали ученици на йешýа във времето на апостолите, са били ревностни за закона и са пазели закона и след възкресението на йешýа от мъртвите. те обаче не са поставяли такова изискване пред повярвалите езичници.

Цитат
Еврейска устна традиция
Между месианските конгрегации няма единодушие по въпроса за Талмуда и Оралната Тора. Съществуват конгрегации, които вярват, че спазването на Закона за устните, както е обхванато от Талмуда, е против месианските вярвания. По същия начин има и общества, които отричат ​​авторитета на фарисеите, вярвайки, че те са били заместени и тяхното учение противоречи на месианството. Съществуват привърженици, които наричат ​​рабинските коментари като Мишна и Талмуда "опасни" и заявяват, че последователите на рабинските и халакските обяснения и коментари не са вярващи в Исус като Месия. Другите конгрегации са селективни при прилагането на закона за талмидите и може да вярват, че равинските коментари като Мишна и Талмуда, макар и исторически информативни и полезни в разбирането на традицията, не са нормативни и не могат да бъдат следвани, когато се различават от Новия завет . Още други насърчават сериозното спазване на еврейската халаха.

това горе е горе-долу вярно, ако и преводът пак да не е на ниво, както си личи. и написаното горе не се отнася само за месиянския юдаизъм, но и за по-широкото месиянско движение, от което месиянският юдаизъм е едно течение. в месиянското движение има различни течения и разбирания, както и в световното християнство. това само по себе си никак не доказва верността на заглавието на статията, която коментирам, че месиянският юдаизъм бил някакво "днешно фарисейство".

тъй като нямам време да пиша повече по тази тема засега, временно спирам, и ще пиша продължение когато имам възможност за това.

но и написаното от мен по-горе би трябвало да е достатъчно, за да се разбере от онези, които наистина търсят да разберат истината по въпроса, че на такива статии не може да се има пълно доверие, защото истината е смесена в тях с някои неверни и дори, бих казал, смехотворни неща, и като цяло има някакъв опит за очерняне на евреите, които вярват, че йешуа /иисус/ е възкръсналият от мъртвите месия.

Здравей,ученик.Отдавна не сме се срещали.Ако си спомням правилно,в спора ви с Джошуа относно правилното произнасяне на Името на Бог и на Месията ти твърдеше,че те са Яхуа и Яхушуа.Сега виждам,че пишеш за Йешуа и предполагам за Йехова.Кое те накара да промениш мнението си?Ако бъркам в спомените си и ти не си твърдял това,извинявай,но все пак ми отговори кой от двата варианта е верен и защо?

Неактивен hristiqnin

• Група християни
    • Профил
« Отговор #23 -: юни 05, 2017, 22:12:28 pm »

Тоест-

амин
Здравей,сестро.Би ли дала конкретни примери за тези две категории хора?
Бог да те благослови и води чрез Духа Си!Амин!

Неактивен messianic

• Група месияни
    • Профил
« Отговор #24 -: юни 05, 2017, 22:28:44 pm »

Здравей,ученик.Отдавна не сме се срещали.Ако си спомням правилно,в спора ви с Джошуа относно правилното произнасяне на Името на Бог и на Месията ти твърдеше,че те са Яхуа и Яхушуа.Сега виждам,че пишеш за Йешуа и предполагам за Йехова.Кое те накара да промениш мнението си?Ако бъркам в спомените си и ти не си твърдял това,извинявай,но все пак ми отговори кой от двата варианта е верен и защо?

никога не съм твърдял, че произношението е яхуа и яхушуа. нещо си се объркал.
освен това темата тук не е за правилното произношение на имената, а за това какво е месианският юдаизъм.

но както вече писах, който иска, има начин да намери обективна информация по тази тема, каквато обвинителите на месианския юдаизъм тук не дават.

Неактивен hristiqnin

• Група християни
    • Профил
« Отговор #25 -: юни 05, 2017, 22:41:21 pm »

никога не съм твърдял, че произношението е яхуа и яхушуа. нещо си се объркал.
освен това темата тук не е за правилното произношение на имената, а за това какво е месианският юдаизъм.

но както вече писах, който иска, има начин да намери обективна информация по тази тема, каквато обвинителите на месианския юдаизъм тук не дават.
Явно съм се объркал,както вече ти писах и предварително се извиних.
Темата за правилното произношение на Името на Бог и на Месията има връзка с темата,защото е едно от ученията на "Месианските евреи".Затова те моля за отговор.
Обективна информация те могат да намерят,когато се срещнат и дискутират директно с "Месиански евреи",а не с техни противници.Ти,като представител на "месианите" би могъл да бъдеш един такъв.

Неактивен messianic

• Група месияни
    • Профил
« Отговор #26 -: юни 05, 2017, 22:48:37 pm »
...
Темата за правилното произношение на Името на Бог и на Месията има връзка с темата,защото е едно от ученията на "Месианските евреи".Затова те моля за отговор.
Обективна информация те могат да намерят,когато се срещнат и дискутират директно с "Месиански евреи",а не с техни противници.Ти,като представител на "месианите" би могъл да бъдеш един такъв.

оценявам честността и стремежа към обективност в отговора ти. но трябва да те информирам, че термините "месански евреи/юдеи" и "месиански юдаизъм" не са тъждествени. само една част от месианските евреи, макар и не малка, нарича вярата си "месиански юдаизъм". аз самият, както вече писах, не смятам, че е правилно да се използва терминът "юдаизъм" за месианската вяра, ако и да разбирам защо някои евреи са избрали това наименование, както съм писал по-горе.

що се отнася до произношението на имената, това наистина има някаква връзка с темата, но е второстепенен въпрос. има по-важни въпроси относно месианския юдаизъм.
« Последна редакция: юни 05, 2017, 22:57:43 pm от messianic »

Неактивен green mile

• Група християни
  • Публикации: 849
    • Профил
« Отговор #27 -: юни 05, 2017, 23:02:54 pm »

Тоест-

амин

Здравей, Християнин.

Ще започна от втората група хора.
Бях в болница преди три години.
Имаше в стаята болна, едра жена, която не можеше дори да се обърне и ме молеше
да й помогна като й носеха храната, за да може да стане.
Идваха да я виждат млади, спретнати мъже, и се грижеха за нея.

Изписаха я  и лекарите й казаха венага да замине за урологично о-е Хасково, а
жената не можеше да помръдне.
Беше ми мъчно и чудно, защото никой не се интересуваше какво ще стане с нея.
Тя беше от дом, защото дъщеря й живее в Гърция и си нямаше никого тук.
Тогава дойдоха момчетата от Йехова, осигуриха й транспорт и се погрижиха за нея.
Както писах и на Алекс, беше ми много мъчно -защо това не сме ние, християните.
Къде сме ние?
Преди това спорехме с жената за това, че Йешуа е прикован на кръст, а не на стълб.
Четох й, тя разбираше, че  това е истината, но въпреки всичко
може би ще отиде при  йеховистите, защото  те й помогнаха.

Стана ми мъчно, защото Свидетелите ще й помогнат, но ще поискат нещо в замяна.
ще я заведат извън стадото на  Месията.
Ще я заведат другаде.

Тоест, има хора, които ще превържат, за да те завлекат другаде.
Това не е истинският Пастир, който ще прибере овцата при Себе Си.

Малко като приказката за седемте козлета.
Ако  козата беше подала лапата си заедно с брашнената вълча лапа,
щяха ли да се заблудят козлетета?
Щяха да видят разликата.
Но ако не виждаме  Истината, по която да мерим, сме загубени.

Моля  Бог в Името на Йешуа-Исус Христос винаги да ни показва ориентир, винаги да ни води.
  И Го моля да ни помогне да  Го слушаме.
амин
човек остава отговорен завинаги за това,
което e опитомил...

А.С. Екзюпери, Малкият принц

its realy perfect

rachem

Неактивен hristiqnin

• Група християни
    • Профил
« Отговор #28 -: юни 05, 2017, 23:25:00 pm »

Тоест-

амин

Здравей, Християнин.

Ще започна от втората група хора.
Бях в болница преди три години.
Имаше в стаята болна, едра жена, която не можеше дори да се обърне и ме молеше
да й помогна като й носеха храната, за да може да стане.
Идваха да я виждат млади, спретнати мъже, и се грижеха за нея.

Изписаха я  и лекарите й казаха венага да замине за урологично о-е Хасково, а
жената не можеше да помръдне.
Беше ми мъчно и чудно, защото никой не се интересуваше какво ще стане с нея.
Тя беше от дом, защото дъщеря й живее в Гърция и си нямаше никого тук.
Тогава дойдоха момчетата от Йехова, осигуриха й транспорт и се погрижиха за нея.
Както писах и на Алекс, беше ми много мъчно -защо това не сме ние, християните.
Къде сме ние?
Преди това спорехме с жената за това, че Йешуа е прикован на кръст, а не на стълб.
Четох й, тя разбираше, че  това е истината, но въпреки всичко
може би ще отиде при  йеховистите, защото  те й помогнаха.

Стана ми мъчно, защото Свидетелите ще й помогнат, но ще поискат нещо в замяна.
ще я заведат извън стадото на  Месията.
Ще я заведат другаде.

Тоест, има хора, които ще превържат, за да те завлекат другаде.
Това не е истинският Пастир, който ще прибере овцата при Себе Си.

Малко като приказката за седемте козлета.
Ако  козата беше подала лапата си заедно с брашнената вълча лапа,
щяха ли да се заблудят козлетета?
Щяха да видят разликата.
Но ако не виждаме  Истината, по която да мерим, сме загубени.

Моля  Бог в Името на Йешуа-Исус Христос винаги да ни показва ориентир, винаги да ни води.
  И Го моля да ни помогне да  Го слушаме.
амин
Разбрах.Примери за хора от първата група можеш ли да дадеш?
Бог да е с теб!Амин!

Неактивен hristiqnin

• Група християни
    • Профил
« Отговор #29 -: юни 05, 2017, 23:39:43 pm »
...

оценявам честността и стремежа към обективност в отговора ти. но трябва да те информирам, че термините "месански евреи/юдеи" и "месиански юдаизъм" не са тъждествени. само една част от месианските евреи, макар и не малка, нарича вярата си "месиански юдаизъм". аз самият, както вече писах, не смятам, че е правилно да се използва терминът "юдаизъм" за месианската вяра, ако и да разбирам защо някои евреи са избрали това наименование, както съм писал по-горе.

що се отнася до произношението на имената, това наистина има някаква връзка с темата, но е второстепенен въпрос. има по-важни въпроси относно месианския юдаизъм.
Според мен не може темата за Името на Бог и на Месията да е второстепенен въпрос,напротив,затова нека да продължим разговора си по този въпрос тук,а не на лични.В тази връзка искам да те попитам,защо хвалейки Бог ние казваме:"халелуЯ",а не "халелуЙЕ",където "Я" ,а не "ЙЕ" е кратката форма на Божието Име?