Относно темата и отговор на messianic!!!
Най важното относно езиците в Библията е че Господ не е ограничен от езиците на хората и етноса им! Той не говореше на Цар Навохудоносор в Библията на Иврит, както и на много други! Сам Господ при вавилонската кула разбърка езиците на хората и Той даде различните езици! После Сам Господ в деня на петдесятница в Деяния Апостолски ( Библията) проговори на различни езици на хората! Братята апостоли Св. Кирил и Методий бяха натоварени от Господ да преведат Библията на езика на народа, като им създадат азбука, също както Мартин Лутер преведе Библията на немски и всичко това с Божие позеоление и инициатива!!! Господ се е явявал многократно на различни хора и им е говорел на собствения език , не наиврит и старогръцки!
Първата червена лампа, която трябва да ни светне при този изказ на месианик е че, основното нещо по което се разпознават сектите и култовете е че имат водачи, които твърдят, че само или предимно те са прави и всички останали грешат и то най-вече в преводите на Библията! Това е основното нещо с което зарибяват и примамват последователи! Поради тази причина всички, като Свидетелите на Йехова, Мормони имат свой превод уж от оригиналните езици и
четат от него! Да не говорим, че сектантските така наречени преводи, ползваха, само няколко от хилядите манускриптите и знаейки много добре, кое е правилно те изопачиха за своя полза, и поради нечистото си сърце! Поради тази причина СВЕТОВНАТА НАУЧНА ОБЩНОСТ ОТХВЪРЛИ ТЕЗИ ПРЕВОДИ, КАТО НЕДОСТОВЕРНИ И ОПАСНИ!
Затова искам да попитам и предизвикам МЕСИАНИК, да ни каже КЪДЕ СЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ, И КОЙ ГО Е ОТОРИЗИРАЛ И ДИПЛОМИРАЛ! КЪДЕ Е УЧИЛ И ОТ КОЙ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ ЕЗИЦИ! КОЙ Е ЕЛИТНИЯ АВТОРИТЕТЕН УНИВЕРСИТЕТ, КЪДЕТО Е УЧИЛ ИЛИ СЕ ИЗТЪКВА ВЪВ ФОРУМА, КЪДЕТО СИ МИСЛИ, ЧЕ НЯМА ДА ГО РАЗПОЗНАЯТ, КОЕТО Е МНОГО НАИВНО...!!! Защото не са много учебните заведения и учени, които да преподават и от където да се научи качествено класически език, който е така наречен мъртъв!
И не на последно място искам да помоля месианик пред всички участници във форума и хората, които ни четат ДА СЕ СРЕЩНЕМ И ДА НАПРАВИМ ВИДЕО В КОЕТО МЕСИАНИК ДА НИ ПОКАЖЕ КАК ЧЕТЕ ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ НА ПРОИЗВОЛНО ИЗБРАН ОТ НАС ПАСАЖ ИЛИ да се направи конферентна връзка пак по същия начин!!!
Много са хората през църковната история чели оригиналните езици и извършили страшни безумия
Споменах вече в другия пост, че именно фарисеите знаеха и четяха най-добре ИВРИТ И АРАМЕЙСКИ, И ТОЧНО ТЕ СЕ ЗАБЛУДИХА И СЪБЛАЗНИХА, КАТО ОТХВЪРЛИХА, ЧРЕЗ ЗНАНИЕТО СИ ГОСПОД ИИСУС ХРИСТОС! Както споменах, какво ме ползува, че съм завършил Богословие и съм учил ИВРИТ И СТАРОГРЪЦКИ, ако нямам чисто сърце и изопачавам нечисто Божието Слово, за своя полза, като така и се учат хората! Иисус Христос казва, че Сам ще съгради своята църква и портите на ада няма да и надделеят, което значи че Той сам се е грижел и за преводите, за да достигнат народите, които не говорели Еврейски и Гръцки! Ако месианик е прав, това значи, че Господ не е прав и църквата през тези 2000 години е била тотално заблудена и отхвърлена от НЕГО, КОЕТО Е АБСОЛЮТНА ЕРЕС! Всички еретици и сектанти казват с нечисти подбуди, че останалите се заблудили, а само те са прави! Нима Господ е слаб да издига Свои Божи хора, за работата си?!?
И не на последно място, човек се познава по делата си! По този повод искам да попитам месианик, кои гарантира за него, като човек и пример, че това което говори и го живее? За Александър Мерджанов с който месианик води този спор аз познавам от много години от самото му покаяние и съм прекарвал години наред с него и мога да твърдя е че рядко може да се намери чист човек, като него и много от говорещите еврейски и гръцки биха завидели на живота, вярата и посвещението му към Господа...! Защото Библията не се разбира по буквата и чрез четене на еврейски и гръцки, а чрез дух, защото е духовна книга и само чистите по сърце ще видят Бога! Така че може и човек да знае много добре еврейски и гръцки и да е тотално заблуден!!! Спомням си момента и една случка, която изплува в съзнанието ми, когато със Александър Мерджанов говорехме и обсъждахме дали плагиатството и свалянето на защитени музика, програми и информация от интернет е грях, а той не беше прочел още цялата Библия и категорично каза, че това не е редно и той не го прави имайки страх от Господа, за сметка на повечето свещеници и пастори, които бяха учили и даже някои четящи оригиналните езици, които казаха че няма проблем и не е грях...! Това ме подсети, че човек, чрез Духа на Бога и чистото Му Слово дори и млад във вярата и не толкова учен със сигурност може да надмине и учителите си "УЧЕНИ", както и пише Словото: "ПО РАЗУМЕН СЪМ ОТ ВСИЧКИТЕ СИ УЧИТЕЛИ, ЗАЩОТО ТВОИТЕ СВИДЕТЕЛСТВА СА РАЗМИШЛЕНИЕТО МИ" И ГИ ПАЗЯ!!! ПСАЛМИ119:99
Така че Александър Мерджанов е познат и можем да гарантираме за него, така както искаме да се случи и с месианик, защото лесно е да се криеш зад един псевдоним и да пишеш гръмко, но трябва да се защити от ДЕЛА..., а не да се заблуждават неутвърдените..!!!
А последно искам да спомена българските преводи, особено на Стария Завет от ИВРИТ, КОИТО ПОВЕЧЕТО СМЕ ИЗСЛЕДВАЛИ , КОГАТО УЧИХМЕ СТАР ЗАВЕТ И ИВРИТ, ЧЕ СА ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ТОЧНИ ОСОБЕНО ВЕРЕН И ПРАВОСЛАВНИЯ ПРЕВОД! Може да публикувам чест от разработките и сравнителните преводни текстове, ако някои се интересува! Относно превеждането и четенето от ИВРИТ, АРАМЕЙСКИ И СТАРОГРЪЦКИ, не е достатъчно само да можеш да четеш, но да познаваш древната история на тези хора, културния и исторически контекст в който са живели и много важно е да познаваш много, много добре изразните средства, културата и езика НА КОЙТО ПРЕВЕЖДАШ!
Аз ще попитам този месианик след като чете оригиналните езици НА КАКЪВ ЕЗИК ОБЯСНЯВА НА СЛУШАТЕЛИТЕ СИ ПРОЧЕТЕНОТО И НАУЧЕНО ОТ ЕВРЕЙСКИ И ГРЪЦКИ!? НЕ Е ЛИ НА БЪЛГАРСКИ?!? ТОВА ЗНАЧИ, ЧЕ СВОЕВРЕМЕННО ТОЙ ПРАВИ УСТЕН ПРЕВОД И ГО ПРЕДАВА УСТНО НА ХОРАТА, КОЕТО Е ЕДНО ЧИСТО ЛИЦЕМЕРИЕ И НЯМА КАК ДА СЕ ПРОВЕРИ! Другото което искам да попитам месианик, който твърди че трябва да се чете само иврит и старогръцки, за да се познава библията е на какъв език мисли, когато чете и през каква призма пречупва прочетеното?!? Това значи, че той трябва да познава и много, много добре български, а той наистина не е лесен! От всичко казано дотук заключаваме че трябва да се познава и културния контекст, цялата история, съвременните и древни езици и да имаш добра обща култура,на което мисля само няколко човека в света са способни и мисля е непосилно за сам човек, затова за превод и такива генерални заключения които менианик прави са нужни избрани учени, всеки специалист в областта си, защото такова нещо, като "ЧОВЕК ОРКЕСТЪР НЯМА"!!! В момента сме свидетели на една тотална заблуда и ерес с която от първо лице се сблъскваме!!!
Истинските учени записват преводите и това, което именно твърдят, а те се проверяват и накрая се вади заключение от колегия и научната общност излиза със съответното становище!!! Къде и от кого е доказано това което месианик твърди! Нека докаже това със среща и запис, който ще публикуваме тук!!! Ако ли не да се покае с цялото си сърце!
Нека Господ Иисус Христос ни пази от всяка заблуда до Онзи ден в който ще застанем на Страшния Съд, където всеки ще отговаря за делата си..!!!