Автор Тема: Кой е Божият народ?  (Прочетена 34403 пъти)

Неактивен messianic

• Група месияни
  • Публикации: 84
    • Профил
Re: Кой е Божият народ?
« Отговор #15 -: юни 07, 2017, 20:56:32 pm »
...
Интересно ми е messianic какво ще каже по въпроса.
Да видим от кой пръст какво ще изсмуче този път.

месианик, драги, вече се е исказал по въпроса. чети втория пост в темата.
тук само ще добавя, че пастор андерсън не е интервюирал нито един месиански равин, а само невярващи в йешуа равини и то само от реформаторското и консервативното движение.
Аз просто проверявам дали не си си променил мнението за видеото
Например 100% вярно.
Би ли ми обяснил каква е разликата между двата вида равини понеже аз не съм много наясно. Също така какво проповядват.
Ще ми бъде интересно да разбера.

първо прочети забележките ми към филма, които съм посочил в моя пост, и покажи, че си ги разбрал.
Защо си на мнение че не съм прочел забележките ти към филма?
Напротив , чета всички твои постове. И знаеш ли до какъв извод стигнах ?????   
До извод ,че ти наистина имаш голям проблем с превода .
Както се казва  " изгубени в превода "
И искам да ти задам втори въпрос , като не съм забравил че не си ми отговорил на първия .
Можеш ли да ми отговориш на какви два типа Бог разделя хората
Много простичко .................???

написал съм ти не само да ги прочетеш, но и да ги разбереш.
досега не си показал, че си разбрал. нито една от конкретните ми забележки към филма не си споменал, нито си показал, че я разбираш. само с четене нещата не стават.

Неактивен neoself

• Група християни
  • Публикации: 21
    • Профил
« Отговор #16 -: юни 07, 2017, 22:03:14 pm »
...
Интересно ми е messianic какво ще каже по въпроса.
Да видим от кой пръст какво ще изсмуче този път.

месианик, драги, вече се е исказал по въпроса. чети втория пост в темата.
тук само ще добавя, че пастор андерсън не е интервюирал нито един месиански равин, а само невярващи в йешуа равини и то само от реформаторското и консервативното движение.
Аз просто проверявам дали не си си променил мнението за видеото
Например 100% вярно.
Би ли ми обяснил каква е разликата между двата вида равини понеже аз не съм много наясно. Също така какво проповядват.
Ще ми бъде интересно да разбера.

първо прочети забележките ми към филма, които съм посочил в моя пост, и покажи, че си ги разбрал.
Защо си на мнение че не съм прочел забележките ти към филма?
Напротив , чета всички твои постове. И знаеш ли до какъв извод стигнах ?????   
До извод ,че ти наистина имаш голям проблем с превода .
Както се казва  " изгубени в превода "
И искам да ти задам втори въпрос , като не съм забравил че не си ми отговорил на първия .
Можеш ли да ми отговориш на какви два типа Бог разделя хората
Много простичко .................???

написал съм ти не само да ги прочетеш, но и да ги разбереш.
досега не си показал, че си разбрал. нито една от конкретните ми забележки към филма не си споменал, нито си показал, че я разбираш. само с четене нещата не стават.
Продължаваш да избягваш въпросите ми .
Относно забележките ти към филма , не мисля че има нещо за разбиране .
Според мен филма си е доста обективен и показва реално какво мислят за Християните.

Ще ти задам и трети въпрос - ти как от Християнин стана юдеин ?

И четвърти въпрос - кой според теб  е Божият народ

Надявам се скоро да отговориш на въпросите ми .
« Последна редакция: юни 07, 2017, 22:47:16 pm от neoself »

Неактивен messianic

• Група месияни
  • Публикации: 84
    • Профил
« Отговор #17 -: юни 08, 2017, 10:25:05 am »
доколкото знам, неоселф, според теб божият народ са право?славните и то не кои да е право?славни, а само онези, които са точно от твоята разновидност на право?славието.

или бъркам нещо?
я отречи.

Неактивен neoself

• Група християни
  • Публикации: 21
    • Профил
« Отговор #18 -: юни 08, 2017, 11:59:14 am »
доколкото знам, неоселф, според теб божият народ са право?славните и то не кои да е право?славни, а само онези, които са точно от твоята разновидност на право?славието.

или бъркам нещо?
я отречи.
Интересно откъде знаеш тези неща за мен ???
1 - ви опит неуспешен .
Да видим дали ще се получи от втория.
Толкова ли са неудобни въпросите ми към теб че не ми отговаряш?

Неактивен alex

• Global Moderator
  • Публикации: 1143
    • Профил
« Отговор #19 -: юни 14, 2017, 23:46:39 pm »
Имам въпроси относно това  видео- към всички;

-Вярно ли е, че т.н.''звезда на Давид'', е всъщност нещо, което го няма никъде в Библията?
Което е  символ на Моллох и се използва в символиката ма масонската ложа? 

-Доколко могат да са евреи - евреите, пръснати из целия свят след разпъването на  Спасителя.
тоест- в продължение на много години?

-Вярно ли е, че в книгите на Талмуда се скверни делото и личността на Месията, на Мария-майката на Спасителя?
Това го казаха събеседниците във видеото.

- Вярно ли е, че в Талмуда всички, които са неевреи по плът са наречени гои и
че  отношението към гоите..... / няма да пиша, но знаете, какво имам предвид/?

Да, messianic, и капка катран в меда, и медът вече не е същият- да.
Това, обаче, може да се каже за всички учения по света.

Така  че, независимо от неточностите, аз чух и видях със собствените си сетива-
какво се говори срещу християните и срещу Месията.

Така че, изводите, както казваше брат ми, се правят на базата на базиса,
а не на изключенията.

Въпросът ми е  -това видео достатъчни сведения ли дава, за да бъде база,
върху която да се правят изводи.Сериозни изводи.

Благодаря предварително.

Талмудът – тайната книга на юдаизма

Повечето християни вярват, че евреите следват единствено Стария Завет на Светата Библията и отхвърлят Новия Завет. Истината обаче е в тяхната “истинска библия” – Талмудът. В еврейската книга “Мицбеа” се казва, че “няма нищо по-върховно от “Свещения Талмуд!”

Талмудът  се състои от 63 книги и те често са печатани в 18 големи тома. Талмудът е бил написан от равинските мъдреци между 200 и 500 г. сл. Хр.

“НИКОГА НЕ ПРОЩАВАЙ - НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ” - това е девизът на юдаизма.

За вярване или не, то­ва е поставено на входа на най-голямата сина­гога във Филаделфия. Може ли някой да си представи такъв изпъл­нен с омраза лозунг на входа на някоя хрис­тиянска църква? При­вържениците на юдаиз­ма са 100% противопо­ложни на тези, които прегръща християнст­вото.

Докато християните следват Десетте Божи заповеди, евреите след­ват 613 заповеди на Талмуда. Голямата тайна е колко са всъщност запове­дите, които евреите изпълняват?

Осем папи са осъдили Талмуда. Мартин Лутер, основателят на протестантството, прeдписва да се изгаряне. Папа Климент VIII обявява: “Не­честивият Талмуд, кабалистичните и другите отвратителни книги на евреите по такъв начин са напълно осъждени и те трябва винаги да останат осъдени и забранени, а изпълнението на този закон трябва постоянно да се съблюдава.”

Какво пише в Талмуда за християните

Талмудът поддържа, че само евреите истински човешки същества, а езични­ците са “гоим”, които са на едно ниво с  говедата и другите животни. Шокиращо наистина, но такъв е точният текст в откъси от различните книги на Талмуда:

Санхедрин (Съдилища) 59 a: “Да убиеш гой (езичник) е като да убиеш животно.”

Абода Зара (Идолопоклонство) 26 b:”Най-добрите от езич­ниците трябва да бъдат избити.”

Санхедрин 59 a: “Този гой, който надзърта в закона е виновен за смърт.”

Либре Давид 37: “Да се споделят нещо с гои относно нашата религия би било равнозначно да се убият всички евреи, ако гоите узнаят какво учиме за тях, те незабавно ще ни избият.”

Йебамот (Сестрите в Закона) 11 b: “Сексуалното сношение с малко момиче е разрешено, ако то е навършило три години.”

Санхедрин 105 аb: “Иисус е развратничил с глупаците си.”

Гитин (Книжка на разводите) 57а: “Иисус е в ада и е наказан да бъде варен във врящи изпражнения. Християните също.”

(Забележка: Силната омраза на евреите към Иисус Христос е ясно изразена в Талмуда, където той много силно възхвалява мъчението и разпъването на Иисус. Той добавя, че Христос е заслужил четири вида крайно жестока смърт. В Талмуда се каз­ва, че Иисус заслужава да бъде потопен до мишниците в изпраж­нения и тогава задушен, а в гърлото му да се излее го­рещо олово, за да изгорят Неговите черва, да се пребие с камъни или да се обезглави!)

Шабуот Хагахот (Клетви) 6 d: “Евреите могат да полагат лъжливи клетви, като използват увъртания при подбора на думите.”

Зохар 1, 160 а: “Евреите винаги трябва да се опитват да измамят християните.”

Хилкхот Акум X, 1: “Не спасявай гоите, изпаднали в смърт­на опасност.”

Хилкхот Акум X, 1: “Не оказвай милост към гоите.”

Хошен Хамишпат 388, 15: “Ако се докаже, че някой е дал па­рите на израе­литяните на акум (звездопок­лонник), то най-благоразумно е той да бъде изчис­тен от лицето на зе­мята.”

Хошен Хам. 266, 1: “Евреинът трябва да задържи за себе си това, което е намерил и принадлежи на акум. Който върне изгубена собственост (на езичниците), греши против Закона като увеличава силата на нарушителите на Закона. Похвално е обаче да се върне изгубена собственост, ако това се прави от почит към името на Бога, а именно, ако така християните ще възхвалятят евреите и ще погледнат на тях като честен народ.”

Хошен Хам. (156, 5 Хагах): “На евреина е позволено да от­пус­ка заеми на акум, да прави сделки с него, за да го измамва и да му взема парите. Богатст­вото на акум се разглежда като обща собственост и принадлежи на този, който пръв успее да го отнеме.”

Сота (Жена, заподозряна в изневяра), 12а: “За истински праведния евреин парите са по-скъпи даже от неговото собствено тяло.”

Враговете, избити през празника Пурим

В книга Естир от Стария Завет се разказва историята на царица Естир, съпруга на царя на Пер­сия Артаксеркс, която спасила евреите от избиването което им готвел първият ми­нистър Аман. Тога­ва царят дава власт на евреите да обесят неговия пръв министър Аман и десетте му си­нове и да избият 75000 други езичници!

Еврейският празник Пурим е най-значимото еврейско праз­ненство. Всяка година секретните бизнесмени на братството Б’най Б’рит изби­рат двама врагове на евреите, чиито фигури трябва да бъдат закачени на бесилото.

Покрай символичното обесване на “Двама врагове на Цион” евреите правят кукли и курабии, наречени “Аман”. Празнува­щите трошат куклите с чукове и тъпчат тежко върху тях с токове и пищят: “ние изтребваме Аман – врагът на евреите.” Те чупят ръцете и краката на курабиите и ги изяждат, казвайки “ние излапахме Аман”. През цялото това време на съскане и силна шумотевица про­дължително звучи омразното име на Аман, всеки път когато се изрича.

Евреите се молят такава да бъде съдбата на всички врагове на Цион! Те даже порицават членовете на Американския конгрес като “омразните амановци” за тяхното гласуване против помощ за Израел. Може ли някой да си представи такъв “празник на омразата” да съществува в някоя християнската църква? Та­кава злонравна омраза е чужда за всичко, което може да се нарече християнско!

Шокиращият оброк “Кол Нидре”

Еврейският молитвеник съдържат Кол Нидре (Всички клет­ви), която се смята за най-тържествената от всички молитви на евреите. Тя се пее в синагогата три пъти като пръв ритуал на Йом Кипур, който е най-светият ден от еврейската нова година. Тя поволява на евреите да се откажат презварително от всички обе­щания, оброци или клетвени изявления към езични­ците през идната година. Тук поместваме словата на тази най-важна молитва в юдаизма:

“Всички клетви, задължения, обети, проклятия, наречени “ко­нам”, “конас” или с друго име, които ние можем да се за­речем или да се закълнем или да се обзаложим, или където и да сключим, от този ден на изкупление и до следващия, чието ща­стливо идване ние очакваме, ние трябва да се раз­кайваме. Те могат да се смятат за опростени, извинени, отменени, невалид­ни и да станат безрезултатни; те няма да ни обвързват или да имат власт над нас. Клетвите няма да се смятат клетви; задълженията няма да бъдат задължения; нито оброците ще бъдат оброци.”

Еврейската енциклопедия от 1948 г. обяснява: “Кол Нидре постига изключи­телна популярност чрез увлекателната ме­лодия и сериозността и тържест­веността на часа и упраж­нява едно дълбоко влияние върху молещите се хора.”

Бар Мицва – залог към еврейската раса

Когато едно момче навърши 13 години, то започва да се подготвя за своя Бар Мицва. Няма никакво подобие в това с някоя друга религия.

Младият евреин трябва да прекара от 10 до 15 часа на сед­мица в еврейското училище, изучавайки мощните фигури на еврейския живот, които трябва да му бъдат житейски пример и обра­зец за подражание. Навър­шилите пълнолетие врагове сега ста­ват негови лични врагове. Неговата расова самоличност ста­ва по-силна и той подема своето задължение да сломи предиш­ните и сегашните врагове на своя народ.

Това е едно целодневно чествуване, на което приятелите от местната еврейска общност идват да окажат внимание на Бар Мицва момчето и да му поднесат по­даръци. Празникът преми­нава в песни, кантати и пиене, и накрая равинът пристъпва нап­ред със заключителна благословия:

“Когато сутринта пристигна в синагогата, там имаше девет мъже. След твоето идване мъжете станаха десет. Това се случи за пръв път в живота ти – ти вече си причислен. Отсега нататък ти трябва да застанеш на мястото си като евреин и да сломиш враговете на твоя народ.”

Следват тостове и кратки приветствени речи. Младият ев­реин вече е част от еврейската нация, готов да се противо­пос­тави на “враждебния свят на езич­ниците”. Евреинът е при­вързан към своята раса – самоуверен, агресивен, дис­циплини­ран, с високо самочувствие, целенасочен и твърдо верен на своята раса.

Колко неподготвени сме ние християните да се изправим срещу този “Обеди­нен фронт на евреите”. Ние трябва да се учим да бъдем смирени, да обръщаме и другата буза, да бъдем кротки и благи – затова не е чудно, че тези 4% от нашето населе­ние контролират повече от 50% от нашето национално богат­ство и тяхната политическа мощ расте от ден на ден!

Еврейската Кабала повелява: “Евреинът е живия бог, въп­лътения бог: той е небесния човек. Другите хора са земни, от низша раса. Те съществуват само за да слугуват на евреите. Те са една порода скотове.”

Измамата “юдеохристиянство”

Съвместните религиозни служби под знака на “юдео­хрис­тиян­ството” са про­тивни на истинското християнство. Това е един коварен опит да се подчини на­шата вяра с антихристиянст­во по всякакъв възможен начин. Християнството има много повече общи ценности с исляма, индуизма или будизма, отколкото с юдаизма. При все това икуменическата служба с тези религии би била немисли­ма!

Холивуд и телевизията усилено промиват мозъците на хрис­тияните, за да ги убедят, че евреите са “богоизбран народ”. Ис­тината обаче е, че евреите отдавна са скъсали със завета на Авраам и не могат да се считат за негови наследници, нито да се радват на Божието обещание. Християните, които са приели Ии­сус Хрис­тос като техен Спасител, са истинския “Богоизбран на­род!”

С презрително отношение Еврейската енциклопедия описва християните като такива, които вярват в аскетичното монашест­во. “Това означава подготовка на тялото за себеотричане и живот в ня­какъв суров свят.”

Юдаизмът учи на точно обратното: “Животът е хубав и трябва да се осигури с материални блага.” Така евреите вяр­ват в постигането на блага и удоволствия в този живот.

Юдаизмът е религия, основана на егоизма, алчността, отмъщението и омразата към един враг, чиито девиз е “Никога не прощавай – никога не забравяй!” Това е по фатално откол­кото онова, че християните никога не биха позволили такава фило­софия да влезе и поквари нашата религията!

Източник:
http://samvoin.blog.bg/politika/2011/03/17/iudaizmyt-nai-strannata-svetovna-religiia.710091

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #20 -: юни 15, 2017, 13:46:37 pm »

Ако горното е истина, аз съм потресен!

Дано да е някаква измислица!

Активен green mile

• Група християни
  • Публикации: 957
    • Профил
« Отговор #21 -: юни 15, 2017, 17:40:01 pm »
Само че аз исках да чуя мнението и на месианик, и на Vered, и на всеки, който има мнение по тези въпроси.
Няма как да  преценя, когато съм изслушала само една позиция, Алекс.
човек остава отговорен завинаги за това,
което e опитомил...

А.С. Екзюпери, Малкият принц

its realy perfect

rachem

Неактивен transalp

• Група християни
  • Публикации: 103
    • Профил
« Отговор #22 -: юни 16, 2017, 20:51:38 pm »

За "гоите" ли! :107:
   Болните  мозъци и омразата на тези, които са го писали си личи отвсякъде. Но ние не трябва да бъдем като тях. Това са болни хора отдадени на амбиции и омраза. А ние просто ги разбираме. И съм абсолютно убеден, че това въобще, ама въобще не се отнася за евреите като цяло.
   Един човек да има праведен между тях, не бива да заклеймим всички. А съм сигурен, че са много повече от един. Който иска нека се отдаде на злобата, амбициите и омразата, но ние не отговаряме на злото със зло.

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #23 -: юни 17, 2017, 17:04:36 pm »
Прав си! Нека да ни наричат както искат(гои, животни), ние трябва да ги обичаме!  :111:

Лука 6
31 И както желаете да постъпват човеците с вас, така и вие постъпвайте с тях.
32 Понеже ако обичате само онези, които обичат вас, каква благодарност ви се пада? Защото и грешниците обичат онези, които тях обичат.
33 И ако правите добро само на онези, които на вас правят добро, каква благодарност ви се пада? Защото и грешниците правят същото.

Има доста от тях, които са повярвали истински и обичат Христос, като нас. От такива хора можем да научим много неща.
Много ми хареса пример, който преди време КЛС каза, че е научил от Стивън Хеджис един истински повярвал еврейн, който живее в България и е добре дошъл във всяка християнска църква:

http://stani-hristianin.com/forum/index.php/topic,15.msg308.html#msg308

Активен green mile

• Група християни
    • Профил
« Отговор #24 -: юни 18, 2017, 23:28:57 pm »

Понеже намеси моите въпроси, аз отново ще ти кажа, Алекс-
не мога и не може да се даде обективна преценка, след като не са изслушани  други гледни точки.

Говориш за гоите, понеже  това всява ужас у хората.И  е така.

Пропускаш, обаче, една малка подробност.

Че Лутер, потресен от талмуда, раздухва омразата си към евреите  до степен, че  изписаната в  четиво омраза на М.Лутер към тях,
 става основата, върху която Хитлер  избива евреите и ги прави на сапун.

Така че отново те моля - да дадеш възможност на месианик и Веред да кажат гледните си точки  по моите въпроси.

В противен случай, отговорът- монолог, или- монологът с  хорово пригласяне -
нямат  никакъв смисъл.

-------------------------------
[qoute]Прав си! Нека да ни наричат както искат(гои, животни), ние трябва да ги обичаме! [/quote]

Звучи много гръмко, но истина ли е?
Обичаш ли тези хора,Алекс?

« Последна редакция: юни 18, 2017, 23:47:28 pm от green mile »
което e опитомил...

its realy perfect

rachem

Активен hristiqnin

• Група християни
  • Публикации: 965
    • Профил
« Отговор #25 -: юни 19, 2017, 01:07:11 am »

не мога и не може да се даде обективна преценка, след като не са изслушани  други гледни точки.

Че Лутер, потресен от талмуда, раздухва омразата си към евреите  до степен, че  изписаната в  четиво омраза на М.Лутер към тях,

Така че отново те моля - да дадеш възможност на месианик и Веред да кажат гледните си точки  по моите въпроси.

нямат  никакъв смисъл.

[qoute]Прав си! Нека да ни наричат както искат(гои, животни), ние трябва да ги обичаме!

[/quote]
Здравей,сестро.Права си в призива си за обективност и за изслушване и на "другата страна",но допускаш същата необективност по отношение на Лутер.Ти чела ли си лично какво е писал той по отношение на евреите?
Освен това как стигна до извода,че Хитлеровият антисемитизъм се основава на Лутеровия такъв?Хитлер не е бил лутеранин,а католик,поне номинално.В действителност е бил окултист и неговият антисемитизъм е базата не на лутеранската теология,а на теософията на Елена Блаватска и особено на ариологията на Гуидо Лист.Неговият антисемитизъм не е религиозен,а расов-в концлагерите са били изпращани и евреи-християни.
Бог да те благослови и води чрез Духа Си!Амин!

Активен green mile

• Група християни
    • Профил
« Отговор #26 -: юни 19, 2017, 03:07:15 am »
Цитат
Здравей,сестро.Права си в призива си за обективност и за изслушване и на "другата страна",но допускаш същата необективност по отношение на Лутер.Ти чела ли си лично какво е писал той по отношение на евреите?
---------------------------------------
Не само четох  - какво пише Лутер за евреите, но ти го и споделих,
Християнин.
Не помниш ли?
Защото това много ме смути.Затова го споделих с теб.

-----------------------------------------------------------------
Цитат
Освен това как стигна до извода,че Хитлеровият антисемитизъм се основава на Лутеровия такъв?Хитлер не е бил лутеранин,а католик,поне номинално.В действителност е бил окултист и неговият антисемитизъм е базата не на лутеранската теология,а на теософията на Елена Блаватска и особено на ариологията на Гуидо Лист.Неговият антисемитизъм не е религиозен,а расов-в концлагерите са били изпращани и евреи-християни.

------------------------------------------
Не мисля, че стигам  лично до този извод.

Трябва ли да давам доказателства?
Дори в биографичния филм за Лутер, това се признава.
------------------------------------------------------------------------
''Лутер и нацистите
Лутер не е антисемит "по рождение" - в началото неговите изказвания по адрес на евреите са предимно положителни. Според холандския експерт по въпросите на Реформацията Херман Йохан Селдерхуйс, тези положителни изказвания са били породени от надеждата, че евреите биха могли да се покръстят в християнската вяра. Но след като това не се случва, разочарованието на Лутер расте и постепенно прераства в открита враждебност. Впрочем, това явление е било широко разпространено по онова време. И други реформатори, в това число известни хуманисти като Еразъм Ротердамски, клеймят евреите. Еразъм стига дори дотам да хвали Франция за това, че в страната има много малко евреи.
Апелът на Лутер да се подпалят еврейските синагоги остава без последствия през 16-ти век. Националсоциалистите обаче на драго сърце се възползват от него. От днешна гледна точка нощта на погромите през 1938-ма, когато са подпалени почти всички синагоги в Германия, е нещо като изпълнение на този Лутеров призив.

http://www.dw.com/bg/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80/a-16839422

------------------------------------------------
Превратности
Не би било правилно обаче делото на Лутер да се оценява единствено през призмата на случилото се през 30-те и 40-те години на миналия век, отбелязва холандският експерт Селдерхуйс. За нацистката пропаганда е било твърде удобно да се възползва от възгледите на Лутер по отношение на евреите, но е много важно да се прави разлика между религиозно обоснования антиюдаизъм на Лутер и расистката идеология на нацисткия антисемитизъм, казва Селдерхуйс:
"Антисемитизмът е насочен срещу евреите като индивиди, срещу техния произход и тяхното съзнание за принадлежност към еврейството, докато Лутеровите изказвания са насочени единствено срещу религията им", изтъква Селдерхуйс. Лутер никога не е настоявал за изтреблението на цял един народ и едва ли е предполагал по какъв превратен начин ще бъдат изтълкувани изказванията му за евреите.

Автор: А. Горчевски, Б. Узунова; Редактор: Д. Попова-Витцел''

http://scholarship.rollins.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1019&context=mls

Ето 36 стр, от статията
LUTHER & HITLER
“The line of anti-Semitic descent from Luther to Hitler is easy to draw.”
 ~ Lucy Dawidowicz
Luther and Hitler were not the first two men to face a Jewish problem, and their
views regarding the Jews were not necessarily Protestant; Popes have been known to use
stronger language, and ghettos and segregation originated in Rome by papal edict.101

Nevertheless, they were the two men who took their anti-Semitism to extreme measures.
Few men in history have documented such abhorrence toward a people that has spanned
decades and centuries. Hatred as intense as Luther’s and Hitler’s toward the Jews was
not only unprecedented and has rarely been duplicated since. While the anti-Jewish
sentiments were not unique to Luther and Hitler, the extremes to which both men went to
spread their beliefs and call upon others for action was unparalleled. The level of bitter
loathing and anti-Jewish ideology was virtually the same, despite a four century gap. The
similarities shared between Luther and Hitler were not limited to their hatred for anything
Jewish, however. Both men were led by a strong sense of German nationalism and a
yearning for unity among their fellow Germans.

Why was such romantic nationalism anti-Semitic in particular? Why single out
the Jews? The answer is quite clear: everybody ‘knew’ that the Jews were the
enemy of German civilization, because the Germans, like other Europeans, had
been taught over the long Christian centuries that the Jews were the enemy of
Christian civilization.102
[/color]

101 Luther, The Jews and Their Lies, 5.
102 Nicholls, Christian Antisemitism: A History of Hate, 346.

което e опитомил...

its realy perfect

rachem

Активен hristiqnin

• Група християни
  • Публикации: 965
    • Профил
« Отговор #27 -: юни 19, 2017, 19:00:44 pm »
Цитат
---------------------------------------
Не само четох  - какво пише Лутер за евреите, но ти го и споделих,
Християнин.
Не помниш ли?
Защото това много ме смути.Затова го споделих с теб.

-----------------------------------------------------------------
Цитат

------------------------------------------
Не мисля, че стигам  лично до този извод.

Трябва ли да давам доказателства?
Дори в биографичния филм за Лутер, това се признава.
------------------------------------------------------------------------
''Лутер и нацистите
Лутер не е антисемит "по рождение" - в началото неговите изказвания по адрес на евреите са предимно положителни. Според холандския експерт по въпросите на Реформацията Херман Йохан Селдерхуйс, тези положителни изказвания са били породени от надеждата, че евреите биха могли да се покръстят в християнската вяра. Но след като това не се случва, разочарованието на Лутер расте и постепенно прераства в открита враждебност. Впрочем, това явление е било широко разпространено по онова време. И други реформатори, в това число известни хуманисти като Еразъм Ротердамски, клеймят евреите. Еразъм стига дори дотам да хвали Франция за това, че в страната има много малко евреи.
Апелът на Лутер да се подпалят еврейските синагоги остава без последствия през 16-ти век. Националсоциалистите обаче на драго сърце се възползват от него. От днешна гледна точка нощта на погромите през 1938-ма, когато са подпалени почти всички синагоги в Германия, е нещо като изпълнение на този Лутеров призив.

http://www.dw.com/bg/%D0%B3%D1%80%D0%BE%D0%B7%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B8%D1%81%D1%82%D0%B8%D0%BD%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%80%D1%82%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D1%83%D1%82%D0%B5%D1%80/a-16839422

Превратности
Не би било правилно обаче делото на Лутер да се оценява единствено през призмата на случилото се през 30-те и 40-те години на миналия век, отбелязва холандският експерт Селдерхуйс. За нацистката пропаганда е било твърде удобно да се възползва от възгледите на Лутер по отношение на евреите, но е много важно да се прави разлика между религиозно обоснования антиюдаизъм на Лутер и расистката идеология на нацисткия антисемитизъм, казва Селдерхуйс:
"Антисемитизмът е насочен срещу евреите като индивиди, срещу техния произход и тяхното съзнание за принадлежност към еврейството, докато Лутеровите изказвания са насочени единствено срещу религията им", изтъква Селдерхуйс. Лутер никога не е настоявал за изтреблението на цял един народ и едва ли е предполагал по какъв превратен начин ще бъдат изтълкувани изказванията му за евреите.

Автор: А. Горчевски, Б. Узунова; Редактор: Д. Попова-Витцел''

http://scholarship.rollins.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=1019&context=mls

Ето 36 стр, от статията
LUTHER & HITLER
“The line of anti-Semitic descent from Luther to Hitler is easy to draw.”
 ~ Lucy Dawidowicz
Luther and Hitler were not the first two men to face a Jewish problem, and their
views regarding the Jews were not necessarily Protestant; Popes have been known to use
stronger language, and ghettos and segregation originated in Rome by papal edict.101

Nevertheless, they were the two men who took their anti-Semitism to extreme measures.
Few men in history have documented such abhorrence toward a people that has spanned
decades and centuries. Hatred as intense as Luther’s and Hitler’s toward the Jews was
not only unprecedented and has rarely been duplicated since. While the anti-Jewish
sentiments were not unique to Luther and Hitler, the extremes to which both men went to
spread their beliefs and call upon others for action was unparalleled. The level of bitter
loathing and anti-Jewish ideology was virtually the same, despite a four century gap. The
similarities shared between Luther and Hitler were not limited to their hatred for anything
Jewish, however. Both men were led by a strong sense of German nationalism and a
yearning for unity among their fellow Germans.

Why was such romantic nationalism anti-Semitic in particular? Why single out
the Jews? The answer is quite clear: everybody ‘knew’ that the Jews were the
enemy of German civilization, because the Germans, like other Europeans, had
been taught over the long Christian centuries that the Jews were the enemy of
Christian civilization.102
[/color]

101 Luther, The Jews and Their Lies, 5.
102 Nicholls, Christian Antisemitism: A History of Hate, 346.
Здравей,сестро.Исках да те предпазя да не се окажеш в позицията на лъжесвидетелка и хулителка,това е всичко.

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #28 -: юни 19, 2017, 21:48:28 pm »

нямат  никакъв смисъл.

[qoute]Прав си! Нека да ни наричат както искат(гои, животни), ние трябва да ги обичаме!

Виновен за всичко е Хитлер, а не Лутер, който е показвал истината. Не съм сигурен, че Лутер е мразил евреите.

Текста за талмуда на юдеизъма не е лично моя идеи, дал съм линк от къде е. Просто случайно попаднах на тази статия и реших да я сложа в тази тема, някой можеше да каже че е измислица, за което се надявах. Честно да ти кажа малко ми изглежда пресилено.

В тази тема искам да кажа, че вече не евреите, а вярващите хора са богоизбрания народ. Това е самата истина според Библията. До сега не виждам, някой да е оспорил това!

Аз не мразя евреите! Искам всеки от тях да повярва в Йешуа, Иисус Христос за да достигне до покаяние и спасение!

Веред нека да се изказва. Не съм и забранил.
Относно Месияник е предупреден, че това е Християнски форум и ако продължи да омаловажава преводите на Библията или заблуждава по някакъв начин хората четящи този форум ще бъде изгонен за винаги.
Пред всички казвам, че това не е моето желание и всичко зависи от него!

Активен green mile

• Група християни
    • Профил
« Отговор #29 -: юни 20, 2017, 00:03:53 am »
Здравей,сестро.Исках да те предпазя да не се окажеш в позицията на лъжесвидетелка и хулителка,това е всичко.

Защо, Християнин?
Посочи ми- къде и кого  хуля.

Това са статии, написани от хора, които са си дали и имената.

Това не са мои думи.
Защо  ме заплашваш?
Как ме предпазваш?
Моля те, посочи ми - как ме предпазваш?

Разбра ли англоезичния труд на университета?
Прочете ли го?
Синия пасаж нарочно не го преводох, само за да не ме обвините и пак го правите.
Разбрали го?Вярно ли е, или е лъжа?
Ако е лъжа- посочете лъжата.
Ако е вярно- защо ми причинявате болка?

Аз ли съм написала тези мнения?
Погрешни ли са  фактите в тях?
Ако са погрешни, разобличи ги с факти.

Разобличи ги, нека.

Нека се яви Истината, нека.

Защо нападаш мен?
Защото е най- лесно?
Защото  не съм статия, която няма да се срине, нали?

Ти си достатъчно силен в Христос, бори се честно.
Разобличи  статиите, опровергай ги.

Защо нападаш мен?
Кажи ми, говори ми ясно, говори ми достатъчно,  - как искаш да ме предпазиш?
Не съзнаваш ли- колко сериозно  е всичко това за мен.
Което пишеш ти, което пишат всички?
Само защото не съм предател и няма да кажа- кой какво ми е шепнал на скрито?
Само защото не ми е безразлично нищо?
Само защото не понасям скритите и замазани  неща във форума?И в живота?

Защото не понасям да виждам непрестанно неграмото писане?
За което трябва да си мълча.

Моля те, обясни ми- как искаш да ме предпазиш?
Защото тези няколко думи, написани в седем часа,
могат  да направят много.

Roliins  College  - Флорида
https://en.wikipedia.org/wiki/Rollins_College

« Последна редакция: юни 20, 2017, 00:18:42 am от green mile »
което e опитомил...

its realy perfect

rachem