Български християнски форум > Всичко за християнската вяра

Библейски понятия, емоции и красиви думи

<< < (2/5) > >>

KLS:

--- Цитат на: alex в юни 13, 2016, 17:42:28 pm ---
--- Цитат ---Не е чудно и като резултат, че в църквите сестрите са обикновено около 60-70%, някъде и повече, а братята никакви ги няма- обикновено са малцинство, и с изключение на няколко, останалите просто стоят на задните редове, тихи и незабележими! Не само в България, а в много други страни по света. И е нормално- мъжете обичаме повече логическото мислене, докато жените- повече интуицията, и емоцията.
--- Край на цитат ---

Не е чудно, ама аз все се чудя, защо жените са по склонни да повярват.  :112:
Наистина е възможно емоцията да е причината.

--- Край на цитат ---
Да, и аз съм се чудил на това. Но е факт.
Според Стивън Хеджис (който като евреин, е добре запознат с организацията в еврейските синагоги), причината е в пренебрегването на някои текстове на апостол Павел, относно жените.
Като например: "жена да не поучава в църква" и някои други текстове. В днешния свят на "толерантност", "полит-коректност" и "анти-дискриминация" тези стихове са подложени на силно изопачаване, само и само да паснат на съвременните тенденции в света, дълбоко навлезли и в църквата. Чел съм какви ли не спорове по въпроса за жените в църквата.
А всъщност причината да напише Павел тези думи е съвсем проста, а именно: такава ни е мъжката природа, ние мъжете много добре се знаем, и по принцип не обичаме жени да ни поучават.  :102: Ние сме склонни да мислим логично, като компютри. А жените са по-склонни да се отдават на емоции. Това не винаги е така, но така или иначе мъжете сме по-склонни да слушаме мъже.
Обаче какво се получава: аз примерно в Китай гледам, все жени на амвона. Говорят (и то все в западен маниер, с много "разтягане на локуми"), малкото мъже, стоящи обикновено на по-задните седалки дремят и чакат да свърши. Веднъж една млада сестра от Хонгконг дойде да говори по въпроса за предбрачни взаимоотношения. Говореше доста емоционално. Другите сестри я слушаха сериозно. Но братята само се подсмихваха, и я гледаха... с не-толкова чисти погледи (а и тя беше хубавка, при това облечена със сравнително къса пола). А пък и темата една такава пикантна... Но само помисли, съвсем друг би бил ефекта, ако вместо млада хубава сестра, говореше възрастен сериозен мъж! Много мъже биха били наистина сериозно докоснати и биха се замислили относно неговите думи, особено ако говори точно, логично и добре обяснено според Библията!
И така- жени благовестват на жени. Жени се опитват да благовестват на мъже, но мъжете сме малко "горди" (при това май не в смисъла, който Библията влага под гордост, иначе Павел би казал на мъжете да се покаят от "гордостта си" и да слушат жените, когато ги поучават, обаче вместо това Павел казва точно обратното- жените да си мълчат), не обичаме да бъдем поучавани от жени, и като цяло не ги приемаме много на сериозно, като ни говорят.
Надявам се сестрите да не се засегнат, напротив, това, което казвам в никакъв случай не е насочено против тях, а против нарушения баланс, при който нещата не са си на мястото.
В крайна сметка резултата е налице: 70-80% сестри, и само 20-30% братя. Такава е реалността, напук на всички учения за "толерантност" и "анти-дискриминация". Това е положението.
Та, както казах, Стивън Хеджис ми е споделял, че в синагогите не е така. Там нещата са си на мястото, реда се спазва, и затова сред евреите и мъжете, и жените са си еднакво мнозинство. И когато Павел говори тези стихове в неговите послания, той взима пример именно от синагогите, все пак сам той също е евреин...  :104:

green mile:
Значи братята е трябвало просто  да  напуснат събранието.
------------
Четох за Ейми Семпъл Макферсън, за  Мария Удуърт-Етер, Кетрин Кулман.....

Една  жена може много да  иска да  си  остане плетачка  на  дантели.
Но,  ако Бог  иска от  нея  друго, тя  ще  трябва да  стане различна.

И, beliеve  me, KLS, тогава  братята нама да  се  чувстват унизени, защото
  пред  тях е  Святият  Дух, е не  е  само  жена.green mile:

--- Цитат ---Разбираемо е, че сестра Етер е имала смесени чувства относно събранията в Лос Анджелис. Тя била обявена за главен говорител и хиляди се стекли от всички краища на Америка, за да присъстват на нейните събрания. Но поради политиките и споровете мъжете се наложили и сестра Етер била принудена да служи само на сутрешните събрания. Мъжете взели следобедните и вечерните събрания основно за да развиват доктрината за „Пълнотата”. Притискали я да провежда кратки събрания, за да можел следващият проповедник да започне. И въпреки всичко това хиляди били изцелени по чудотворен начин. Записано е, че когато определеното й време изтичало, сестра Етер просто издигала ръцете си към небето, напускайки палатката, и в този момент мнозина бивали изцелени. Едно малко момче си спомня: „Тя  издигна своите малки ръце и силата на Святия Дух ни наелектризира всички.”
--- Край на цитат ---


----------------


--- Цитат на: Maria  Woodworth-Etter ---„Неговите посланици трябва да спрат всичките спорове; всички дребнави теории трябва да бъдат изхвърлени; това или онова предпочитание заедно с непрекъснатото припомняне за завършеното дело на освещението, трябва да бъдат изоставени, защото разделят светиите. Павел казва, че проповядването трябва да е с проявленията на Духа и със сила… Нека Словото да излиза с проявления и сила, за да могат хората да видят онова, което Бог има за тях.“
--- Край на цитат ---
KLS:

--- Цитат на: green mile в юни 14, 2016, 22:33:32 pm ---Значи братята е трябвало просто  да  напуснат събранието.
------------
Четох за Ейми Семпъл Макферсън, за  Мария Удуърт-Етер, Кетрин Кулман.....

Една  жена може много да  иска да  си  остане плетачка  на  дантели.
Но,  ако Бог  иска от  нея  друго, тя  ще  трябва да  стане различна.

И, beliеve  me, KLS, тогава  братята нама да  се  чувстват унизени, защото
  пред  тях е  Святият  Дух, е не  е  само  жена.

--- Край на цитат ---
Green mile, мисля че не си ме разбрала.  :104:
Първо, когато жена застане и започне да проповядва, братята в никакъв случай не се чувстват "унизени", а просто гледат на нея несериозно (и не, няма да тръгват на напускат събранието; а други пък изобщо няма и да идват- и харесва ни или не- резултата е налице- 70-80% от християните в църквите са жени- факт!). Мъж съм, и ти го казвам как е. Аз самия се старая да слушам внимателно и да възприемам най-доброто от жена-проповедник. Но въпреки това си има нещо, което не мога да обясня. Така или иначе, тези неща не ги казвам аз, казал ги е още апостол Павел, преди 1950 години.
Но забележи- аз говоря изключително и само за "жена-проповедник"- че за мъжете в "жена-проповедник" има проблем. И пак повтарям, това не го казвам аз, а Павел. Библията. Божието слово.
Обаче да не би да няма други видове служения, които една жена би могла да върши?
Например- ти даваш за пример сестра Етер, която е имала изцелителна дарба. За изцелително служение нещата стоят съвсем различно. И уверявам те, ние мъжете бихме възприели жена-изцелител напълно сериозно, 100%, точно както ако е мъж. Просто защото изцелителното служение е нещо съвсем различно от учителското проповядване. Забележи разликата.
Жена-изцелител- ДА! Жена-пророчица- ДА! Жена- говорителка на езици, тълкувателка на езици, вършеща чудеса и велики дела, разпознаваща духове, практикуваща вяра- ДА! Относно тези неща няма никаква разлика между мъже и жени- нито в Библията, нито в мъжкото възприятие. В никакъв случай нито Библията, нито мъжете (освен някои заблудени мъже), не считат, че жената трябва само "да готви и да плете дантели"!
НО- жена-проповедник... тук вече има проблем. Както в Библията, така и в мъжкото възприятие. А нима проповедника е единственото "служение със сила", описано в Библията (наистина странно защо днешните християни като се каже "служител", в ума им изникват единствено "проповедник", "хвалител" или "разпоредител в църквата", и общо взето дотам)? Напротив, то днес и много мъже-проповедници хич ги няма, никаква сила няма в проповядването им, но вече по други причини. Пак казвам- не с мен спори, а с Павел, аз съм никой в случая, просто споделям какво съм чул, и какво самия аз, като мъж, възприемам, и знам че и другите мъже възприемат.  Моля те да ме разбереш правилно.  :104:

green mile:

Аз  моля за извинение, ако без  да  искам, съм  те  обидила с  нещо.

Сега  ще  напишеш ли-  какво според теб е  благодатта на  Исус  Христос?

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия