KLS, възможно ли е да сбъркам в дара, който ми е даден?
Да си мисля, че ми е даден, но този дар да не ми е даден?
Или- да ми е даден, но аз да се съмнявам и така да не го инвестирам?
Как да разбера това?
Страхувам се да пиша за кръщението в Святия Дух.
То е свързано с говорене на езици.
Един ден, както слушах проповед, започнах да говоря на език, но как да съм сигурна,че именно това, за което пише в Библията и че не се самозаблуждавам?
Благодаря предварително.
По принцип е възможно да сбъркаш дара, който ти е даден, ако не познаваш библейските текстове. Защото в Библията са описани отделните дарове и тяхното действие и приложение. Ето защо Бог специално набляга на това да познаваме Неговото слово в детайли.
Относно кръщението в Святия Дух и придружаващата го дарба говорене на езици, нещата стоят така:
Има един много важен стих, в който Исус казва следното:
Лука 11:11-13. И кой е онзи баща между вас, който, ако синът му поиска хляб, ще му даде камък или ако му поиска риба, ще му даде змия вместо риба,или ако поиска яйце, ще му даде скорпион? И така, ако вие, които сте зли, знаете да давате блага на децата си, колко повече Небесният Отец ще даде Святия Дух на онези, които искат от Него!Тук става въпрос за нещо много важно и практично. Святия Дух е невидим. И Бог много добре знае нашите ограничени сетивни възможности- ние НЕ МОЖЕМ да видим духовните неща, те са невидими за нас. Да, вътре в нас има някаква духовна чувствителност или интуиция, но тя е твърде слаба и неясна, за да разчитаме на нея, има твърде много душевни фактори вътре в нас, които "замъгляват" това духовно усещане и могат да ни подведат.
Всъщност това е една от причините Бог да даде на хората ЯСНО написано слово, валидно за всички, което да ни упътва да разпознаваме невидимите духовни неща.
Но тук Исус добавя и още нещо- една гаранция от Отец, Който ни обича. И гаранцията е, че Отец НИКОГА не би се възползвал от нашата ограниченост и невъзможност да виждаме ясно духовните неща, да ни измами- ние да очакваме нещо духовно от Него, да си мислим, че сме го получили, а пък всъщност Той тайно, възползвайки се от "слепотата ни" да ни е дал нещо друго, нещо лошо.
Например, в доста църкви (обикновено по-стари традиционни) съм чувал следното: "Внимавай с говоренето на езици, защото не знаеш като говориш с езици, дали не говориш от дявола".
Но това е абсурд, лишено от всякаква логика. И именно този стих показва, че това няма как да е възможно. Единствената възможност някой да говори на езици от дявола, е само ако той съзнателно следва Сатана, и съзнателно се е вмъкнал в църквата за да върши тайно поразии.
Но ако някой вярва в Исус, и съответно съвсем искрено и нормално си гледа към Бог, Той НИКОГА не би го подвел и измамил. Съответно и ако такъв човек започне да говори на езици, имайки искрена вяра в Исус, то
това е признак на кръщение в Святия Дух.
И ти можеш да провериш това, ако продължиш да говориш на езици. Ако продължиш да говориш, значи това е реално. Ако не- моли се Бог да ти даде този дар.
И отново- колкото повече знаеш в детайли Писанията, толкова по-ясно ще разбираш и разпознаваш нещата. В Библията е описано също и как се използват съответните дарове, как да ги употребяваме, и т.н.

П.П. Да, познавам Стивън Хеджис лично. Когато съм в България, ние често се срещаме с него. Той идва и в църквата където ходя в България, в Пловдив, и 1-2 пъти месечно изнася лекции там. Самия той живее в едно село близо до Пловдив, и понякога му ходим на гости в къщата, има хубава плодова градина.