Автор Тема: Правилната църква..? Истинската църква..?  (Прочетена 31542 пъти)

Неактивен Mike (Gabriel Yoanov)

• Група християни
  • Публикации: 86
  • Матей 6:24-34
    • Профил
Здравейте братя и сестри.
Ако си мислите, че разбирате и познавате най-истинската и правилната църква, то тука е мястото да престанете да четете, защото това, което следва може да ви обиди и/или разтрои.

Четейки (набързо) темите във форума, като "Грешките на Православната църква", "Лъжеученията на протестантизма", "Предопределение и свободна воля" виждам доста подметвания и/или нападки отностно  дадено събрание/църква. Или по-точно, кое е криво в дадена доминация, движение. В известна степен съм съгласен с всички вас, защото представяте факти (което пак крие опасности, но няма да навлизам там все пак).

И ето го моето твърдение. Правилна църква (или течение или деноминация или както искате да го наречете) няма. Не вярвам, че ако Павел, Тимотей, Петър, Яков или Исус ако биха адресирали вашата църква биха изразили само радост или одобрение. Така, че на всясъде могат да бъдат намерени кусури.  Ако се замислим дори и в самите нас. В много от нещата, в които искренно вярваме, че са правилни - грешим (или поне аз). За това знам и знам, че трябва благодат и Любов, която да покрива и попрявя грешките, а не само да се опитва да попрявя.

За да не филосоствам много искам и да кажа как съм стигнал до това виждане. Като божий работник и божие дете съм имал възмостността и най-вече привилегията да служа на много и със много различни църкви. В западния свят - от конгрешани, през харизматици, "армия на спасението", протестанти, презветарияни, до баптисти. В близкиат изток ((там където има някакво определение) съм служил с православни и евангeлско вярващи), но като цяло там хората са просто божии деца. Служейки с тези верни братя и сестри, ми отвори очида да видя, че независимо от деноминацията, Бог има и там верни.

Имайки привилегията да служа на Бога с тези хора е за мене нещо много живото-променящо и даряващо жастие и сила. Да видя един вид, не знам как точно да го опиша, но за сега ще го нарека огън или непреклонимост пред врага, без значение от последствията (например подигравки, загуба на чест и/или работа, гонение и прочие).  Това ме накара много да се замисля дали и аз ако бях роден в Ирак или Израел (и арабската му част Палестина) щях да мога да претърпя. Това са важните, истински важните неща в живота - ПЪРВО дали ще обичам Бог и хората (било даже и от др религия или клон на християнството) и ВРОТО дали ще устоя до край. Това е, което аз искам за себе си:Да бъда верен до край, щастие (в Бог) и да преуспявам в живота и служението.

В крайна сметка искам да кажа, че е по-добре да обичаш грешен човек и чрез това да бъдеш от Бог похвален "добри и верни слуго" от колкото да знаеш по-правилният път и начинът по който го казваш/показваш да бъде за спънка за някои друг или да си загубиш мира.

Времето, в което  живеем е критично. Мерките които се взимат (все още) се отнасят само до комфорта ни. Те ни взеха конфорта, а божиете деца са изпаднали в негативизъм, отчаяние и стах...
"Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си... Не е ли животът повече от храната, и тялото?" Моля виж Матей 6:24-34 http://stani-hristianin.com/forum/index.php/topic,394.10.html

Неактивен Петър

• Група християни
  • Публикации: 909
    • Профил
Re: Правилната църква..? Истинската църква..?
« Отговор #1 -: януари 21, 2022, 20:03:48 pm »
Здравейте братя и сестри.
Ако си мислите, че разбирате и познавате най-истинската и правилната църква, то тука е мястото да престанете да четете, защото това, което следва може да ви обиди и/или разтрои.

Четейки (набързо) темите във форума, като "Грешките на Православната църква", "Лъжеученията на протестантизма", "Предопределение и свободна воля" виждам доста подметвания и/или нападки отностно  дадено събрание/църква. Или по-точно, кое е криво в дадена доминация, движение. В известна степен съм съгласен с всички вас, защото представяте факти (което пак крие опасности, но няма да навлизам там все пак).

И ето го моето твърдение. Правилна църква (или течение или деноминация или както искате да го наречете) няма. Не вярвам, че ако Павел, Тимотей, Петър, Яков или Исус ако биха адресирали вашата църква биха изразили само радост или одобрение. Така, че на всясъде могат да бъдат намерени кусури.  Ако се замислим дори и в самите нас. В много от нещата, в които искренно вярваме, че са правилни - грешим (или поне аз). За това знам и знам, че трябва благодат и Любов, която да покрива и попрявя грешките, а не само да се опитва да попрявя.

За да не филосоствам много искам и да кажа как съм стигнал до това виждане. Като божий работник и божие дете съм имал възмостността и най-вече привилегията да служа на много и със много различни църкви. В западния свят - от конгрешани, през харизматици, "армия на спасението", протестанти, презветарияни, до баптисти. В близкиат изток ((там където има някакво определение) съм служил с православни и евангeлско вярващи), но като цяло там хората са просто божии деца. Служейки с тези верни братя и сестри, ми отвори очида да видя, че независимо от деноминацията, Бог има и там верни.

Имайки привилегията да служа на Бога с тези хора е за мене нещо много живото-променящо и даряващо жастие и сила. Да видя един вид, не знам как точно да го опиша, но за сега ще го нарека огън или непреклонимост пред врага, без значение от последствията (например подигравки, загуба на чест и/или работа, гонение и прочие).  Това ме накара много да се замисля дали и аз ако бях роден в Ирак или Израел (и арабската му част Палестина) щях да мога да претърпя. Това са важните, истински важните неща в живота - ПЪРВО дали ще обичам Бог и хората (било даже и от др религия или клон на християнството) и ВРОТО дали ще устоя до край. Това е, което аз искам за себе си:Да бъда верен до край, щастие (в Бог) и да преуспявам в живота и служението.

В крайна сметка искам да кажа, че е по-добре да обичаш грешен човек и чрез това да бъдеш от Бог похвален "добри и верни слуго" от колкото да знаеш по-правилният път и начинът по който го казваш/показваш да бъде за спънка за някои друг или да си загубиш мира.

Времето, в което  живеем е критично. Мерките които се взимат (все още) се отнасят само до комфорта ни. Те ни взеха конфорта, а божиете деца са изпаднали в негативизъм, отчаяние и стах...

Благодаря ти за тази тема, брат Майк и добре дошъл във форума!
Препрочетох отново темата на брат Пламен за Католическата църква, основно това, което е в началото и това, което си писал в тая тема може да покаже, че тия обвинения в лъжеучения може да се отнесат към всички, които обвиняват Католическата църква.

За така нареченото непорочното зачатие на Дева Мария ми е чудно, как православните, а и протестантите, не са разбрали какво се има предвид.
И по другите обвинения също може да се пише, ама като няма християни католици, които биха могли да разяснят е ненужно да се спори и да се раздразняваме излишно, ако някой не е съгласен с нещо от поясненията.

Бог да е с теб и всички твои най-близки и ти и те с Него!
Амин!

Имам някакво усещане, че съм те срещал из някой форум, преди години, защото "Бог да е с теб и ти с Него", го пишеше само един човек и аз го възприех и често го пишех като благословение, защото Бог може да е с нас, но и ние трябва да сме с Него, амин!

Правилна Църква има и тя е Христовата, а тя е навсякъде и сред Православни и сред Католици и сред Протестанти, но има и не много правилни учения, няма спор за това, каквото и да казват всички поотделно.

Бог да Ви пази всички, които сте тук и които четат тук!
Амин!

Неактивен alex

• Global Moderator
  • Публикации: 1136
    • Профил
« Отговор #2 -: януари 22, 2022, 12:05:51 pm »

Истинската църква според Новия Завет са вярващите хора. ТОВА Е!!!
Коя църква като сграда и деноминация посещава всеки сам си решава според вътрешното убеждение.

https://stani-hristianin.com/jivei-kato-hristianin.html

Важното е църквата, която посещава всеки да не му разрешава да изпада в какъвто и да е грях!

Матей 7 глава
21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?
23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

Неактивен timo2

• Група християни
  • Публикации: 628
    • Профил
« Отговор #3 -: януари 23, 2022, 20:25:27 pm »

Коя църква като сграда и деноминация посещава всеки сам си решава според вътрешното убеждение.

Важното е църквата, която посещава всеки да не му разрешава да изпада в какъвто и да е грях!

Матей 7 глава
21 Не всеки, който Ми казва: Господи! Господи! ще влезе в небесното царство, но който върши волята на Отца Ми, Който е на небесата.
22 В онзи ден мнозина ще Ми рекат: Господи! Господи! не в Твоето ли име пророкувахме, не в Твоето ли име бесове изгонвахме, и не в Твоето ли име направихме много велики дела?
23 Но тогава ще им заявя: Аз никога не съм ви познавал; махнете се от Мене вие, които вършите беззаконие.

Радвам се да прочета разумни постинги а не хвалещи или хулещи определени деноминации. Църква Христова са всички спасени чрез вяра и покаяние, новородени Божии деца, братя и сестри в процес на освещение(Промяна по образа на Христос) чрез Божието слово и Святия Дух, от всяка деноминация. Не деноминацията към която принадлежиш те прави истински ученик и последовател на Христос – ХРИСТИЯНИН, а понякога и въпреки нея може и трябва да си такъв.Най-се притеснявам, когато чета умозаключенията на уверено твърдящите че идват от ,Единствено истинска независима и пресвята“ (обикновенно традиционно-държавна)църква.

- Очаквам ,Пак хапеш брат Тимо“    Ами, такъв съм, не толерирам лъжите и лицемерието, дори и с добри намерения.

- Правете на другите това, което искате да правят и на вас!

Неактивен Luki

• Група християни
  • Публикации: 308
    • Профил
« Отговор #4 -: януари 25, 2022, 07:58:55 am »
Хората в Германия се отказват от християнството, защото са обложени с нови данъци за ходене на църква.

Очаква се християните, включително покръстените в ранна възраст, които вече не изповядват вярата, както и евреите да плащат задължителен допълнителен данък, равняващ се между осем и девет процента от заплатата им.

Някои дори в крайна сметка плащат до 45 процента от данъка си върху доходите направо на църквата.

Плащането се нарича „данък поклонение“ или „църковен данък“ и средствата отиват към религиозните институции, под които хората са били регистрирани в младостта си.

За да избегнат плащането на данъка, хиляди напускат църквата и вече не се определят като християни.

Около 70 процента от приходите на църквата идват от въпросния данък.

Смята се, че католическите и протестантските църкви в Германия са получили 12 милиарда евро (повече от £10 милиона) през 2020 г., но броят на хората, които напускат вярата, е огромен.

Над половин милион германци напуснаха църквата през 2019 г., като една трета от вярващите обмислят да напуснат църквата заради таксите, според доклад за 2021 г.

Някои религиозни групи обаче са освободени от данъка, включително православните християни, будистите и мюсюлманите.

Подобни процеси протичат в Австрия, Дания и Италия.

Източник: Premier Christian News

Неактивен timo2

• Група християни
  • Публикации: 628
    • Профил
« Отговор #5 -: януари 27, 2022, 18:59:58 pm »
Църкви, одобрявани и толерирани от светските власти, не ми изглеждат единствено истински, както те се самоопределят.

Йоан 15:20
Помнете думата, която ви казах, слугата не е по-горен от господаря си. Ако Мене гониха, и вас ще гонят; ако са опазили Моето учение, и вашето ще пазят.

Йоан 15:19
Ако бяхте от света, светът щеше да люби своето; а понеже не сте от света, но Аз ви избрах от света, затова светът ви мрази.
- Правете на другите това, което искате да правят и на вас!

Неактивен Петър

• Група християни
    • Профил
« Отговор #6 -: януари 29, 2022, 13:11:03 pm »
Църкви, одобрявани и толерирани от светските власти, не ми изглеждат единствено истински, както те се самоопределят.
Одобрявани трябва да бъдат, защото не се знае какви учения имат, ако не бъдат проверени и одобрени.
Толерирани, защото въпреки всичко допринасят за Доброто, а дори и да не бъдат одобрени и толерирани, та даже и забранявани, ако са от Бог, то те ще бъдат пазени от Него до времето когато ще бъдат одобрени, както и виждаме, че става.

Макар и няколко хиляди за Протестантските църкви, все пак са отделени някакви пари, не че се разчита на тях, а няколко милиона са за Православните, които имат най много храмове
https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp;jsessionid=BA0F105955488E4448B5AA6421C6F5FF?idMat=163938

За Католическата църква също няколко хиляди, а има значение колко са християните в една църква и как те със свои средства помагат, освен помощ от другаде. Гледах две Католически църкви в твоя град, в два различни квартали, за едната пише че има около 7 хиляди християни, а за другата 500, ами едната изглежда много по-поддържана отвън, отколкото другата, може да са стари снимки и сега да има промяна, не знам, но там където са повече си личи.

Преди време бях писал тук, че не съм за общо богослужение, а всеки да си е в неговата църква и деноминация, като взаимно да ходят в едната и другата със съответното богослужение и виждам, че вече го има, слава на Бога!
Ето, за такова общение имам предвид:
https://m.facebook.com/451588841846398/posts/1726476557690947/

https://youtu.be/UYjjUXXndlY

https://m.facebook.com/157297237964526/posts/1566005003760402/

https://fb.watch/aQTlB3Rx7h/

А ето още преди 8 години, като сигурно има и други подобни случаи:
https://youtu.be/gWL21dz797s

« Последна редакция: януари 29, 2022, 13:33:19 pm от нищ по дух »

• Група християни
    • Профил
« Отговор #7 -: февруари 02, 2022, 02:22:10 am »

Радвам се да прочета разумни постинги а не хвалещи или хулещи определени деноминации. Църква Христова са всички спасени чрез вяра и покаяние, новородени Божии деца, братя и сестри в процес на освещение(Промяна по образа на Христос) чрез Божието слово и Святия Дух, от всяка деноминация.

Слава на Бога!
"Затова ви казвам: Не се безпокойте за живота си... Не е ли животът повече от храната, и тялото?" Моля виж Матей 6:24-34 http://stani-hristianin.com/forum/index.php/topic,394.10.html

Неактивен Hristina73

• Нов участник
  • *
  • Публикации: 30
    • Профил
« Отговор #8 -: октомври 28, 2022, 01:55:03 am »

Матей 7 глава

Радвам се да прочета разумни постинги а не хвалещи или хулещи определени деноминации. Църква Христова са всички спасени чрез вяра и покаяние, новородени Божии деца, братя и сестри в процес на освещение(Промяна по образа на Христос) чрез Божието слово и Святия Дух, от всяка деноминация. Не деноминацията към която принадлежиш те прави истински ученик и последовател на Христос – ХРИСТИЯНИН, а понякога и въпреки нея може и трябва да си такъв.Най-се притеснявам, когато чета умозаключенията на уверено твърдящите че идват от ,Единствено истинска независима и пресвята“ (обикновенно традиционно-държавна)църква. 

Здравейте на всички!

Искам да кажа че съм съгласна с вас. Но не мислите ли че някакво обединение ще е добре?

Неактивен Петър

• Група християни
    • Профил
« Отговор #9 -: октомври 28, 2022, 12:39:02 pm »

Матей 7 глава

Здравейте на всички!

Искам да кажа че съм съгласна с вас. Но не мислите ли че някакво обединение ще е добре?
Здравей и добре дошла във форума!

Не е възможно, така мисля, както съм писал как го виждам, защото всеки е убеден, че е прав, но при всички има нещо, което може да те отдръпне и оставаш там, където усещаш, че най-малко има такива причини за да те отдръпват.
Бог да благослови всички, които Ви е призовал и тези, които Го търсят, а всички останали, Господи открий им се и призови ги към покаяние!
Амин!

• Група християни
    • Профил
« Отговор #10 -: октомври 28, 2022, 17:09:48 pm »
Здравейте на всички!

Здравейте.

Аз нямам нужда от никакво обединение. Защо? Защото Бог е мой, баща. Тези които Му принадлежат, ми принадлежат и на мен. Това се казва семейство. Човек не си избира семейството, но трябва да се научи да живее с него.
Т.е. всеки които е Негово дете, е вече "обединен" с мен и аз с него/нея.
Затова Исус учи, <<Отче наш>>, а не "Отче мой". Християните няма как да са в единство, докато не се научат да гледат на горното и да търсят Неговата воля с цяло сърце.

Така, че теоретични или практични "обединения", за да могат християните да са просто обединени, според мен не вършат работа.

Има нещо, което е подобно (може би) на обединения, което безпорно е ефективно и добро. Именно "пара-църкви", в лицето на мисионерски огранизации с ясно виждане. Или нещо подобно е, молитвени събрания!
Ефективни в духовния свят ще са, само ако са ясно дефинирани.

Бог с Вас и Вие с Него!

Неактивен Hristina73

• Нов участник
  • *
  • Публикации: 30
    • Профил
« Отговор #11 -: ноември 03, 2022, 23:47:47 pm »
Добре казано.
Това със семейството наистина е така. Същото е и в църквата, благодаря.

Нека Бог Ви благослови!