Например Лутер, когото протестантите смятат за категоричен авторитет, равен с този на Бога, вярват, че Христос има две природи, също както и ние вярваме, но те твърдят, че Божествената природа на Христа, е над човешката Му природа, ние вярваме, че двете природи на Христа са равни помежду си и никоя не надделява над другата. :)
Също така смятаме папата за наш духовен отец, но той не е безспорен авторитет в католическата църква, както Лутер и Калвин са висши авторитетни личности за протестантите.
Относно авторитета на Лутер, като на Бог, не съм чувал или чел, той е човек с неговите си грешки, може да е дал началото на Реформацията, но той е човек, а за да направи това, което е направил е имало причини, той е бил католически монах, който се е възмутил отивайки в Рим. Калвин също има неправилни възгледи, колкото да звучат убедително за момент. Всеки папа е духовен водач и във всички държави е авторитет, а точно как християните католици са научени да го възприемат, не знам, но съм виждал как той се отнася към хората и как католиците се отнасят към него. Имам спомени само за последните трима.
Интересна тема за дискусия ще бъде за природата на Христос, ако имаш време и желание, можеш да пуснеш такава тема.
Аз от Библията съм приел, че Исус е 100 процента Човешки Син и 100 процента Господ Бог, не съм се замислял дали преобладава едната или другата природа, но сега според мен Той е повече Бог, защото е бил преди, дошъл е като Човек, когато се е принизил като такъв, а сега е отдясно на Бог Отец и се молим на Него, защото е Бог.