Ти искаш отговора, че в Православието е абсолютната пълна истина, а аз, който приемам да речем 80 процента от Православието и приемам 70 процента от Протестантството и 50 процента от Католицизма, съм в заблуда.
Ами според отговора ми в проценти, аз съм заблуден, обаче само Господ знае пълната истина, ние само си слагаме етикети.
Написах следното: "Щом ни препоръчваш да прочетем тази статия, значи се съгласяваш с написаното в нея." От отговара ти обаче излиза, че се съгласяваш само на 80% с написаното в нея. Това е което исках да знам. Благодаря ти за отговора.
Следователно и аз имам право да се съглася на 80% със следния твоя цитат от същата статия и по-специално с второто изречение, което съм повдигнал с удебелен шрифт:
Сред инославните християни има немалко такива, които по своята духовна нагласа живеят в истината на Православието. Има сектанти, които горят от любов към Бога и към ближния, и то много повече, отколкото някои православни, а именно тази пламенна любов е белегът на живото, истинно Православие.
Защото, съгласи се с мен, няма как да приемаш 80 процента от Православието и 70 процента от Протестантството и да си оставаш протестант. Ако си новоповярвал е възможно. Но няма как с години да не проумяваш, че именно живото изповядване на православната вяра е белегът за пламенната любов към Бога и към ближния.
Искаш да кажеш, че това може да не е вярно, че да има протестанти, които да не са такива?
Сред протестантите наистина има такива, както и сред православните, които са християни само в определени моменти, най вече когато са в църквата, а извън нея не можеш да ги отличиш от другите хора, вулгарни, заядливи, тормозят хора, бият, крадат, е какво от това че стоят от началото до края на литургия или са всяка неделя с Библия и песнарка в ръка? Едните са с пълна истина, а другите заблудени, това го определят хора, дори си спомням, че в една от протестантските църкви се твърдеше, че при тях могат да научат за Бог, за Исус Христос, за Святия Дух и как да бъдат добри хора, християни и как да живеят съгласно Бог и Библията, като казваха: елате, вижте и чуйте, дали сме най вярната и правилната църква, не го твърдим, делата от вярата ни ще го покажат и ще видите, ако можете и искате да живеете така, живейте, ако не, никой насила не ви задържа.