Автор Тема: Дъновизмът  (Прочетена 3012 пъти)

Неактивен Пламен

  • Група християни
  • *******
  • Публикации: 852
  • Пол: Мъж
    • Профил
    • Православие
Дъновизмът
« -: януари 27, 2019, 16:55:32 pm »
Петър Дънов, който е син на православния свещеник Константин Дъновски е основателят на движението "Бялото братство". Членовете на движението се наричат дъновисти по името на неговия основател, а той самият се нарича "Учителят". Движението е опасно с това, че се представя за автентичното християнско общество - Църквата Христова и претендира за монопола над Библията, а всъщност прокарва идеите на теософското окултно движение Ню Ейдж.

През 1892г. Петър Дънов завършва методистко протестантско богословие в университета "Дрю" в САЩ. Докато учи, попада в средите на теософското движение, основано през 1875 в Ню Йорк от Елена Блаватска и така се запознава с окултните практики. През 1895г. Дънов се връща в България и веднага му е предложена пасторска длъжност в методистската църква в Ямбол. Той обаче отказва. На 7 март 1897 г. в с. Тетово, Русенско, получава "просветление" за своята мисия на земята като "Божи пратеник" и същата година учредява във Варна общество от съмишленици, което по-късно през 1906г. започва да се нарича "Синархическа верига". През 1912г. обществото се нарича вече "Бяло братство". Сега за точните имена и години на основаните от него общества е възможно да бъркам. Там приемам критики от дъновистите и който от тях иска нека да ме поправи. Но какво е главното, което искам да кажа?

Още на другата 1913г., след основаването на "Бялото братство" Православната църква отлъчва Петър Дънов. Оттук водят началото си претенциите на Бялото братство да представлява истинското християнско общество и да държи монопола над Библията. Всъщност, дъновизмът е една широка и добре украсена с християнски елементи врата към окултизма!

Източници:
1. "Концертът свърши". Живот и дело на Петър Дънов
2. Уикипедия - Петър Дънов