Автор Тема: Окултистите за астрологията в Библията  (Прочетена 2545 пъти)

Неактивен Пламен

 • Група християни
 • *******
 • Публикации: 852
 • Пол: Мъж
  • Профил
  • Православие
Астролозите често се опитват да ни покажат основание на астрологията в Библията. Ние обаче, трябва да сме всякога подготвени с разумни отговори на техните неразумни мъдрувания.

Откъде източните мъдреци са знаели за звездата? Били ли са ясновидци и с помощта на астрологията ли звездата ги е довела до пещерата на Младенеца?

Още по времето на Мойсей (1550-1430г. пр. Хр.), с когото Бог е говорил "уста с уста, и явно" (Числ.12:8), Валаам е пророкувал:

Виждам Го, ала не сега още, гледам Го, ала не отблизо. Изгрява звезда от Иакова, и се издига жезъл от Израиля,... (Числ.24:17).

Цар и пророк Давид (1035-965г. пр. Хр.) в своя 71-ви Псалом, - който представлява молитва към Бога за мирно и справедливо управление на своя син цар Соломон, заради праведните, които очакват Господа да "слезе като дъжд върху покосена ливада, като капки, оросяващи земята" (Пс.71:6) - изрича пророчески:

Царете на Тарсис и островите данък ще му поднесат; царете на Арабия и Сава дарове ще му принесат; и ще му се поклонят всички царе; ще му служат всички народи (Пс.71:10-11)

Пророк Исаия (760-675г. пр. Хр.) казва:

Дигни се, светлей (Йерусалиме),защото дойде твоята светлина, и слава Господня изгря над тебе... И народи ще дойдат към твоята светлина, и царете – към сиянието, което изгрява над тебе... те всички ще дойдат от Сава ще донесат злато и тамян и ще възвестят славата Господня (Ис.60:1-6)

Пророк Даниил (ок. 600-500г. пр. Хр.) казва точното време кога ще се роди Христос:

И тъй, знай и разбери: от времето, кога излезе заповед за възстановяване на Иерусалим, до Христа Владика са седем седмици и шейсет и две седмици; и ще се върне народът, и отново ще се съградят улици и стени, но в усилни времена (Дан.9:25)

Всички пророци предсказвали пленяването на Йерусалим, ако не се покае за греховете си. Накрая цар Навуходоносор го превзел, разрушил Соломоновия храм и пленил "цвета" на юдейския народ. Сред пленените се оказал и пророк Даниил - още юноша. Той изтълкувал съня на Навуходоносор (Дан.2 глава) и затова е поставен за "главен началник над всички мъдреци вавилонски" (Дан.2:48). Ето откъде са ясновидските способности на мъдреците от изток. Те още през VI в. пр. Хр. са знаели за точното време, мястото и начинът, по който ще бъде известено Рождество Христово.

Много изследователи са на мнение, че родината на астрологията е именно Месопотамия, която през ІІІ хилядолетие пр. Хр. става водеща мисъл за цялото тогавашно обществено самосъзнание. Както днес, така и още от времето на раждането на Спасителя, астролозите се опитват, да докажат че астрологията не е псевдо наука. Тя обаче, няма никаква заслуга за пътуването на влъхвите по звездата към мястото на Христовото Рождество. Сам Господ открива пътя, който смята, че е най-добър за спасението на хората. Бог довел мъдреците към Христа чрез такова средство, каквото им е било познато.

Апостол Павел използва същия похват в Атина. Тоя град бил пълен с идоли - статуи на богове. Като започнал да говори за истинския Бог, епикурейските и стоическите философи го завеждат в ареопага, за да го осъдят. Ареопагът е хълм на Марс, на който имало множество храмове и олтари на различни езически богове и дори жертвеник на неизвестния бог. Там се събирали и съдиите за осъждане на богохулства против езическите богове. Тогава Павел застана сред ареопага и рече: мъже атиняни, по всичко виждам, че сте особено набожни. Защото, като минавах и разглеждах светините ви, намерих и жертвеник, на който бе написано: Незнайному Богу. За Тогова прочее, Когото вие, без да знаете, почитате, за Него аз ви проповядвам (Деян.17:22-23). На друго място казва "за всички станах всичко, щото по какъвто и да е начин да спася някои" (1Кор.9:22). След тая проповед св. Дионисий Ареопагит повярвал в Христос и станал един от най-близките сподвижници на ап. Павел и първи епископ на Атина.

Небето и звездите са творение на Божиите ръце, което е видимо от всички. По времето на кръстните мъки на Спасителя пред неговата смърт "тъмнина покриваше цялата земя до деветия час и потъмня слънцето…" (Лука 23:44-45). На хората се известява, че е убит Този, Който идва да спаси човешкия род, да възвести и открие пътя на спасението в Царството Божие. В Евангелието също се чете, че в края на света при второто Христово пришествие "ще станат знамения в слънцето, в луната и в звездите" (Лука 21:25). За разбирането на тези знамения, не са нужни знания по астрология.

Христовата звезда била необикновена и напълно различна от другите. Тази звезда е изгряла по времето на Неговото раждане, движела се е по съвсем друг закон по пътя на мъдреците, нощем и денем при светлина на слънцето, скрила се е, когато те влезли в Йерусалим и отишли при Ирод, после пак се е появила, когато тръгнали на път, и накрая се спряла над мястото, дето е бил Младенецът. Това не е свойствено поведение и движение на звезда. Съществува ли днес астрологичен закон, който да е в състояние да опише поведението или да начертае пътя на движението на тази звезда и на това основание ние да можем да препишем заслугите на астрологията за довеждането на мъдреците при Младенеца?

Ето как пророк Исаия предрича гибелта на Вавилон за неговото нечестие и пагубно занимание с магии и астрология:

Исаия.47 глава
1. Слез и седни на праха, о девице, дъще Вавилонска; седи на земята: престол няма, дъще Халдейска, и занапред няма да те наричат нежна и разкошна.
.......................
8. Но сега изслушай това, ти, изнежена, която живееш безгрижно, която си казваш в сърцето: "аз съм, и няма друга като мене: няма да седя вдовица, нито ще изпитам загуба на деца".
9. Но внезапно, в един ден ще те сполети едното и другото - загуба на деца и вдовство; в пълна мярка ще те сполетят те, при всичкото множество на твоите вражби и голямата сила на твоите магии.
10. Защото ти се надяваше на злодейството си и казваше: "никой ме не види". Твоята мъдрост и твоето знание - те те отклониха от пътя, и ти си думаше в сърце: "аз съм, и няма никоя освен мене".
11. И ще те сполети бедствие: не ще узнаеш, откъде ще се подигне то, и ще те връхлети беда, която не ще бъдеш в сила да отблъснеш; и внезапно ще те сполети гибел, за която и не мислиш.
12. Стой си прочее с твоите магии и с многото си вражби, с които си се занимавала от младини: може би - ще си помогнеш, може би - ще устоиш.
13. Ти си уморена от многото си кроежи; нека излязат ония, които наблюдават небесата, звездобройци и предсказвачи по новолуния, и да те спасят от онова, що трябва да ти се случи.
14. Ето, те са като слама: огън ги изгори; не избавиха душата си от пламъка; не остана въглен да се погрее някой, нито огън, да си поседи пред него.

15. Такива са станали за тебе ония, с които си се трудила, с които си търгувала от младините си. Всеки ударил по свой път; никой те не спасява.

Кой от астролозите се стреми да доведе хората до Христос, както тази звезда е довела влъхвите до Него?  Кой по професия астролог ходи редовно на църква? Аз не познавам астролог, който да проповядва Иисус Христос, да обича Църквата, и най-вече да участва в нейните тайнства. В такъв случай какво общо има астрологията с християнството и възможно ли е астрологът да се нарича християнин?

Използвани източници:
1. Тълкувание на Мат.2:1-12. Поклонението на влъхвите и загадката на Витлеемската звезда - Св. Йоан Златоуст
2. Библията и апокрифите за астрологията
3. Други
« Последна редакция: януари 27, 2019, 16:59:34 pm от Пламен »

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1095
 • Пол: Мъж
  • Профил
Re: Окултистите за астрологията в Библията
« Отговор #1 -: февруари 02, 2019, 16:43:42 pm »
Второзаконие 18
10 Да не се намира между тебе някой, който да прекара сина си или дъщеря си през огън {Т.е., който изгаря сина си или дъщеря си в огън.}, никой чародей, астролог, гадател, или омаятел,
11 никой баяч, запитвач на зли духове, врач, или запитвач на мъртвите;
12 защото всеки, който прави тия дела, е омразен на Господа, и поради тия мерзости Господ твоят Бог изгонва тия народи от пред тебе.


Зодиите са една от предните заблуди на Сатана, с които цели хората да не се замислят за покаяние и вяра в Иисус Христос.