Български християнски форум > Секти, ереси и култове

Грешките на Православната църква

<< < (2/25) > >>

Luki:
Цитат от Александър: Повторния брак при жив предишен съпруг се допуска от Църквата по снизхождение. За да не изпадне разведения в греха на блюдството например, му се разрешава поворен брак, за да може брачната връзка да го държи в новото му семейство

Те вече са блудници,поради тове че се женят повторно!

Jakil:
Църквата е човешка институция. Нормално е да е добра към хората. Но тези които искат да са съвършени трябва да следват само православната Библия.

timo2:
Библията е една. Има различни преводи на различни езици от различни издания но смисъла, макар и с различни думи, трябва да е верен (еднакъв или най-близък когато има несъответствие в граматическите правила на различните езици с оригинала) с оригинала. Няма Библии с променен или нагласен смисъл. Може да има някаде неволни грешки в превода които не променят смисъла и по напредналите във вярата могат да ги открият и отстранят. Клеветата че протестантските библии са различни по смисъл от православната са клевета и лъжа. Само старите думи и изрази са заменени със съвремени, за по добро разбиране.

Александър:

--- Цитат на: timo2 в август 19, 2018, 07:44:03 am ---  Как ще убедиш един просветен човек, че вероятно живеещите в дома на Лидия бебета са чули "Благата вест" повярвали са, покаяли са се и са решили да се кръстят. Защото това е редът според библията. Да кръстиш някого, без да го питаш дали е съгласен, означава да го лишиш от правото му на избор. Това дори и Бог не би го направил, но човеците си го позволяват и хич не се чувстват виновни.

--- Край на цитат ---

По пътя на рационалната човешка логока не може да се убеди, защото наистина не е логично. На за разлика от човешкото мислене, което е рационално, вярата е ирационална. Точно в това се състои и бедата на западната философска мисъл след XII-ти век, която поставяйки света на рационална основа се стреми да обясни и Бога по пътя на рационалното познание. Всъщност за философията не е беда, защото философията, както всяка наука си има своя инструментариум. Бедата е за богословието. Така в протестантсвото ( разбира се не във всичките му разклонения ), тайнстава се свеждат до символи. Така кръщението било демонстация на повярвалия човек, че е приел Христос. Етествено, че това не може да бъде невръстно дете, а съзнателна личност. Но тайнството, точно за това е тайнство, защото ние не знаем механизмите на неговото действие. Това остава скрито за нас и ние, поне в този преминаващ свят, няма да разберем. Много ясно, че невръстните деца от дома Лидия не са чули благата вест, не са се покаяли, не са повярвали и решението да бъдат кръстени не е било тяхно. Но въпреки това са били кръстени. Само сам казваш, че това редът според Библията. Така, че или приемаме Светите Писанията, или не приемаме.
Новозаветното кръщение има своя предобраз на обрязването в Стария завет. Където Бог постановява, че всяко новородено момче на осмия се обрязва. Нито пита родителите му дали са съгласни, нито нищо. Просто заповядва неща, които човеците трябва да вършат. Без да търсят логически доводи.
 
 

Пламен:

--- Цитат на: alex в август 17, 2018, 19:55:37 pm ---Най-накрая да ми остана малко време за да започна с темата за която "Някой си" няма търпение да защити  :110:

--- Край на цитат ---

Поздравления за темата ти, брат Сашо! Наистина, дълго време я чаках, обаче след развоя на темата "Исторически подход", някак ми стана безразлично да участвам в настоящата. Това беше причината да не се включа толкова време.

Защо си наименувал темата "Грешките на Православната църква"? За да умалиш значението на моите теми ли? Те започват с "Лъжеученията...". Сега някой да не си помисли, че се обявявам против православието? Просто искам да се подчертае, че "Грешките на Православната църква" са всъщност лъжеученията на протестантизма.

Макар че нямам особено желание да участвам в тази тема (защото протестантизма не само Преданието, но и Писанието отхвърля), нека най-напред да изпълня обещанието си, а именно да ти дам отговор на твоя въпрос, на който не знам защо не си дал пореден номер по-долу в твоя "списък".


--- Цитат на: alex в август 01, 2018, 12:43:37 pm ---Значи православната църква дава право на свещениците да опрощават грехове, така ли е или нещо пак аз не съм разбрал?
--- Край на цитат ---

На които простите греховете, тям ще се простят; на които задържите, ще се задържат (Йоан.20:23).

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

[*] Предходна страница

Премини на пълна версия