Този пост който ще пиша тук е продължение на въмущението ми което вече написах под поста за "лъжеученията на протестанството". Но като католик няма да пиша с патос и да се възмущавам. Хората , написали горните манипулации изкривени полуистини и чисти лъжи целят разединение и насаждане на омраза, все богоугодни дела. Не им стигна отцепването преди 1000 години, трбва всеки ден да го изживяват това разединение и духовно. И те както останалите българи знаят за католицизма от холивудските филми, затова се учудвам, че в Атонския манастир им пускат холивудски филми и вероятно ги теглят с торенти, което е един вид кражба. Това последното е шега, но от типа "добре че е майтапа да си кажем истината." Никога не съм допускал , че официални лица от православната църква са способни на подбни клевети и лъжесвидетелсва. Още повече , че този текст да изпратили директно до папата, това е провокация и заяждане. Дори да примем че са убедени в правотата си и са прави, това си остава провокация толкова далеч от божието смирение колкото е ада от рая. Най-трагичнот е, че хората си нямат и най-малка представа. Това е и едно от слабите страни на Православието, че техните духовници не да с академично образование и са само повърхностно ограмотени и после подобни приказки произтичаци от невежество - социално както и икономическо и отчасти духовно (заради провокативното поведение с цел ответна реакция ). Аз без да съм теолог ще коментирам всяка една точка , но това ще отнеме време. И да добавя , че като обикновен католик съм способен да коментирам , защото католик не се става с обикаляне три пъти на църквата и паленето на свещ. Това е дълъг образователен процец с много вероучение и катехизис, тук се засяга и една от точките защо децата (малките) не взимат причстие. Защото само осъзнатия човек, който много добре осъзнава какво се случва и защо е достоен за тайната вечеря. И този който може да различи добро от зло, което малките деца не могат. Тук може само тези които нямат деца да ми противоречат, защото родителите знаят, как малките деца са невини но не им пречи при първото несъгласие да те удрят , да хапят или щипят. Те нямат отговорност едва когато знаят що е добро и зло ще са готови да пристъпят към христовата трапеза. В коментарите ми няма да откриете и хула към православието, защото то е истинно христово учение с една единствена разлика от католицизма като учение, но като цяло нямат никаква разлика в катехизиса и моралните норми.(Казвам го като човек чел православния катехизис и ползвал го често при подготовка за изповед ) Никога не забравям , че православната църква е част от едината божия църква, която не е създадена на ново както протестантската , а която просто се е противопоставила на папата и е продължила да съществува както и преди но без върховения авторитет на свети Петър, без дори да си издигне свой свети Петър , което е още по-странното. Лично съм убеден че причината е политическа и тя е била заставена от Византия , защото от този момент като и православните историци признават църквата православната е подвластна на владетелите и липсва централно управление. Така или иначе се е случило, но разкола е с политически характер а не с духовен, въпреки нападките и опитите за провокация няма да чуете от мен за грешното учение на православните , ако кажа че учението е грешно, значи трябва да кажа че католическото е грешно. Аз лично съжалявам ,много че източната църква е станала жетрва на хора като Иван Грозни а дори и на Сталин и другите му преди това и поради цезаропапизма е просто една жертва на човешката алчност за власт, а същевтеменно с неописуемо културно наследство както и на обредите, ката и на образното искуство и останалите детайли. Путин, поредния цезароапист има едно изказване на живо в ефир. Има го в нета така горе долу звучи : "Православния патриарх ми каза, че ние православните като вяра имаме много повече общо с мисюлманите отколкото с католиците". Браво на Путин ! За него ясно защо го казва(да идентифицираме врага най-точно, да няма угирзения и съвест , че вараге е брат християнин), но защо тези духовници от Атонския манастир са на същото ниво с Путин? Кому е нужно. Аз се сещам на кому е нужно, на този от когото се отричаме три пъти, но явно не е достатъчно само на думи а и дела трябват