Автор Тема: Ереси според мен  (Прочетена 10626 пъти)

Неактивен Jakil

• Участник
  • **
  • Публикации: 96
    • Профил
Ереси според мен
« -: август 03, 2018, 11:24:26 am »
Ще започна със църквите. Единствената напълно вярна църква е православната.
След това е католическата. Други църкви няма. Базирам се на това кои църкви имат светци.
Ерес е също и протестантската библия.

Неактивен Пламен

• Група християни
  • Публикации: 852
    • Профил
    • Православие
Re: Ереси според мен
« Отговор #1 -: август 03, 2018, 18:37:11 pm »
Жакил, ерес е когато имаме отклонение от някоя догма. За безлични и самозвани "църкви", които разпространяват ереси се използва думата секта. Католическата църква отдавна проповядва хуманизъм вместо християнско благочестие, а за светци канонизира страстни хора и дори убийци! Иначе за разлика от протестантизма някога наистина е имала и светци, и апостолско приемство.  Относно протестантската Библията не бих казал, че е ерес. Напоследък обаче започнах да научавам за използването на някои "странни" думи в новите преводи. Така че и тук може да излезеш прав.

Под християнско благочестие се разбира  същността на християнствотокоето се заключава в следните две направления:

1. вероучение - Християнската Догматиката  и  Християнската Етиката, (която представлява система от  Основните нравствени ценности)  изчерпват, тъй да се каже, съдържанието на Христовото учение  (Християнските истини),  и
2. духовно-нравствено възпитание

И наистина, велика е тайната на благочестието: Бог се яви в плът, засвидетелствуван бе от Духа, показа се на Ангели, проповядван биде на народи, приет с вяра в света, възнесе се в слава. А Духът ясно говори, че в последните времена някои ще отстъпят от вярата, като се предават на мамливи духове и бесовски учения (1Тим.3:16-4:1).

За всеки православен християнин е ясно, че казаните от св. апостол Павел думи са почти тъждествени със Символа на вярата, но са малко по-кратки и по-сбити.
« Последна редакция: август 03, 2018, 20:08:08 pm от Някой си »

Неактивен Петър

• Група християни
  • Публикации: 909
    • Профил
« Отговор #2 -: август 05, 2018, 11:35:53 am »
Напоследък обаче започнах да научавам за използването на някои "странни" думи в новите преводи. Така че и тук може да излезеш прав.

Моля да споделиш кои са тези "странни" думи, защото е наистина важно и кои нови преводи.

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #3 -: август 05, 2018, 15:13:01 pm »
Моля да споделиш кои са тези "странни" думи, защото е наистина важно и кои нови преводи.

Четох някъде, но не ми беше интересно и нито изследвах, нито запомних. Наистина е важно за онези, които предпочитат новите преводи. Аз си карам със синодалния и не се притеснявам.

Неактивен Петър

• Група християни
  • Публикации: 909
    • Профил
« Отговор #4 -: август 05, 2018, 15:59:48 pm »

Четох някъде, но не ми беше интересно и нито изследвах, нито запомних. Наистина е важно за онези, които предпочитат новите преводи. Аз си карам със синодалния и не се притеснявам.

Добре, но мислех си дали не е един от най-новите преводи, където са включени и неканоничните книги и в превода са участвали и православни и искаха да стане Библия за всички, особено в евангелските църкви.

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #5 -: август 05, 2018, 16:47:46 pm »
Не знам. Ако намериш нещо по въпроса пиши.

Неактивен мирянин

• Нов участник
  • *
  • Публикации: 6
    • Профил
« Отговор #6 -: август 08, 2018, 21:56:12 pm »
Католическата църква отдавна проповядва хуманизъм вместо християнско благочестие, а за светци канонизира страстни хора и дори убийци!
Изглежда много ви пречи католическата църква за клеветите по този недостоен начин. Срещал съм какви ли не определения, тъй като за повечето българи католическата църква е позната от холивудските филми за гонене на демони и за това не ме учудва вашето незнание, но термините които излизат от пръстите с които пишете  не са от християнин. Това са дяволски методи за раздор и всяване на омраза между хората. Мисля че ако вас ви е отпуснала вече злата сила накарала ви да напишето това ще е добре да се концентрирате върху вашата си църква, да кажете на хората как преживявате с вас духовните неща, а не да коментирате неща от които нямате представа. Едно нещо знам със сигурност нападките на сатаната и противопоставянето му със християнството е най-силно там където вярата е най-истинска.

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #7 -: август 08, 2018, 22:36:02 pm »
От гледна точка на това, че до сега нямаше нито един католик, който да вземе участие във форума и да защити Католическата църква, постът ми може наистина да е недостоен. Моите определения обаче не се основават на видяното от холивудските филми, а от догматите на тази църква, които съм изложил в темата "Лъжеученията на католицизма", както и от историята на Християнската Църква. Относно убийците-светии, ако имате желание може да се позаинтересувате от личността на кардинал Алойзи Степинац и от "канонизацията" му от папа Йоан Павел II. Също така е добре да знаете, че папите упрекват православието за това, че след схизмата от 1054г. не е създало нито един нов светец и в него няма чудеса. А в православието има и светци и чудеса. И накрая, както виждате определенията ми (те даже не са мои, а на Църквата) не са срещу отделни миряни (защото съм сигурен че има много искрени християни по целия свят), а срещу ученията на цели институции.

Неактивен мирянин

• Нов участник
  • *
    • Профил
« Отговор #8 -: август 08, 2018, 23:42:43 pm »
За съжаление много омраза има тук ето и аз почнах от темите които ме обиждат и аз се поддадох. На кого е нужна това? Защо вечно трябва да се доказвате? Протестантите са напуснали църквата и са горди с това, те празнуват дори това като техния голям ден. Само православните не са напуснали църквата. Католиците са напуснали православната църква. Може.... Един човек трябвало да му ампутират крака. И крака като излязал от болницата казал ех ампутираха ми тялото и другия крак...
    Осносно блаженния Алойзи Степинац не знам как може да клеветите по този начин. Ум не ми побира. Човек измъчван деситилетия  по затворите от комунистите  и накрая клеветите на комунистите се разнасят.  Недостойна работа. Подобни осъждания че някой  убиец е чисто клеветничество и лъжесвидетелстване, защото това са сериозни обвинения, които един христянин не може да изрича без да има абсолютна сигурност. Това да действия породени от омраза. Не знам от кого си мислите, че се храни вашата омраза.
   А знанията ти определено са от филмите , защото т.нар. догми които си сложил са смехотворни, чудя се още дали има смисъл да ги коменирам. Вземете някой филм да гледате как се обявява някого за блажен, какви комисии колко стотин свидетеля се разпитват и какво ли не за да се изкара и най-малкото и колко десетки години трае. Колко тона архиви се събират от подобно разследване. Работа и реурси, които никоя друга  църква нито има нито и се занимава, нито е в състояние от гледна точка на хаотичността и липсата на централни структури. Католическата църква няма нужда от доказване , вярно без един крак и без други членове е останало , но си е запазена от Свети Петър до днес. Без иде ми дойде ми ще имам папа няма да имам папа , без ще се местя тук утре там защото царя се преместил, без този цар ще ми назначава хората или онзи.Царя е Исус и той не се мести а е между нас.
« Последна редакция: август 08, 2018, 23:55:31 pm от мирянин »

Неактивен alex

• Global Moderator
  • Публикации: 1136
    • Профил
« Отговор #9 -: август 09, 2018, 00:18:22 am »
Католиците са напуснали православната църква. Може.... Един човек трябвало да му ампутират крака. И крака като излязал от болницата казал ех ампутираха ми тялото и другия крак...

Интерсено ми е какво мислиш за темата на "Някой си"  - Исторически подход :
http://stani-hristianin.com/forum/index.php/topic,202.msg2661.html#msg2661

Неактивен мирянин

• Нов участник
  • *
    • Профил
« Отговор #10 -: август 09, 2018, 00:32:32 am »
Католиците са напуснали православната църква. Може.... Един човек трябвало да му ампутират крака. И крака като излязал от болницата казал ех ампутираха ми тялото и другия крак...

Интерсено ми е какво мислиш за темата на "Някой си"  - Исторически подход :
http://stani-hristianin.com/forum/index.php/topic,202.msg2661.html#msg2661
Темата я съм чел. Е то там какво има да се мисли. Идеята е съвсем правилна. Църквата е била една и от нея се отцепват останалите. Протестантите се гордеят с отцепването си, а православните не. Само това е разликата. до 11 век църквата си е била единна с папа, ту римски ту гръцки, доста от тях почитани за светци и от православни и от католици. И хоп ние вече папа не признаваме, че и даже си местим централата , даже наш си папа няма да издигаме , от сега натаък всяка държава както и дойде с неин патриарх, ама така де вие католиците  сте тези които се променят. На тва се вика на черното бяло. Значи ако имаме двама сина и един баща. Единия казва татко искам моя дял от наследството заминавам за чужбина и вече не те признавам за баща, то кой от двата сина е този който е останал същия и кой е този който се е променил? Този който си признава бащата и си стои при него или този който се мести, че и дори не си търси нов авторитет .
« Последна редакция: август 09, 2018, 00:37:38 am от мирянин »

Неактивен Luki

• Група християни
  • Публикации: 308
    • Профил
« Отговор #11 -: август 09, 2018, 08:11:38 am »
Тогава ще ви предадат на мъки и ще ви убият; и ще бъдете намразени от всичките народи поради Моето име.
И тогава мнозина ще се съблазнят, и един друг ще се предадат, и един друг ще се намразят.
И много лъжепророци ще се появят и ще заблудят мнозина.
Но понеже ще се умножи беззаконието, любовта на мнозинството ще охладнее.
Но който устои до край, той ще бъде спасен.     Матея24
« Последна редакция: август 09, 2018, 08:13:13 am от Luki »

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #12 -: август 10, 2018, 00:27:47 am »
1. Темата съм я чел.

2.  до 11 век църквата си е била единна с папа, ту римски ту гръцки, ....

Здравей мирянин!
Предлагам да минем на "ти".

1. Щом си чел темата значи следиш форума от доста време преди да се регистрираш и си запознат с всичко, което съм пуснал до момента. Радвам се, че "днес" си решил да вземеш и участие. Форумът има крещяща нужда от активни потребители и засега по всичко изглежда че ти ще бъдеш такъв. Има обаче хора, които както започнат дадено начинание с голяма амбиция, така и го приключват от раз. Надявам се ти да не си от тях.

2. В началото Църквата наистина е била единна. Разколът обаче е започнал няколко столетия преди XI в. Великата схизма през 1054 г. представлява просто един официален акт на този разкол. Категорично не съм съгласен с теб, че през това време тя "е била единна с папа, ту римски ту гръцки" в този смисъл, в който ти уж невинно искаш да ни вмениш. Щом отдавна следиш темите във форума не би трябвало да си пропуснал и тази: "Догматът за Църквата". Като католик, който твърди, че е запознат с католицизма и е готов да обсъжда дори християнските догмати, за разлика от протестантите би трябвало да демонстрираш доста по-плодотворни разговори с православните. Още повече, че ние изповядваме (почти) един и същ Символ на вярата. Сега ти се предоставя тази възможност и за целта ще ти приведа един цитат от спомената ми тема:

Паството и йерархията на Църквата
- Христос е основал Своята Църква не върху хората, а върху Самия Себе Си и божественото Свое учение.
- Църквата се състои от паство и иерархия. И едните, и другите се намират в определени отношения помежду си и всички са подчинени на върховния съд на съборите.
- Църквата има за своя глава Самия Господ Иисуса Христа като основател, законодател и върховен неин пастир, Който невидимо я управлява чрез Светия Дух. Всички поместни църкви, които изповядват една вяра и имат общение в молитвите и таинствата, са части от една Вселенска Църква.
- Особеностите на видимото устройство на много поместни, самостойни църкви не им пречат да бъдат големи членове на общото тяло на вселенската Църква и да имат една глава - Христа, и един дух във вярата и благодатта. Това единство се изразява чрез общението в молитвите и тайнствата. Единичните поместни църкви зависят от своя поместен събор.
- Средоточната власт над Вселенската Църква представлява Вселенският събор, а не в една личност. Обстоятелството, че първенствуващите епископи се наричат глави на църквите, трябва да се разбира в смисъл, че те са наместници Христови, според думите на Свещеното Писание: "Внимавайте, прочее, върху себе си и върху цялото стадо, сред което Дух Светий ви е поставил епископи, да пасете църквата на Господа и Бога, която той си придоби със Своята кръв" (Деян. 20:28).
- Православната Църква, придържайки се в учението към древните отци, признава, че всички епископи са равни помежду си по своята важност, по своето еднакво достойнство и свещеническа степен. Всички апостолски наследници (епископи) са еднакво приемници на Светите апостоли. Поради това тя отхвърля учението на римската Църква за главенството на папата. Според Свещеното Писание всичките Апостоли са били това, което и апостол Петър, т. е. всички са имали еднаква чест и власт. Следователно учението на Рим за някаква извънредна власт в Църквата, дадена на св. Петър, е изцяло заблуждение и измислица на амбициозните и властолюбиви папи. Католиците извеждат своето учение за властта на папата от Свещеното Писание, като се спират най-вече на следния текст: "Ти си Петър и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят" (Мат. 16:18). Отците и учителите църковни отнасят тия думи не към Петра, както твърдят католическите богослови, а към неговото изповедание. За камък, върху който Христос е съзидал Църквата Си, или за нейна основа Светите отци признават оная вяра, или онова изповедание, което апостол Петър в името на всички е изказал по силата на своя бърз темперамент. Според това меродавно учение, следователно върху камъка на това изповедание е съзидана Светата Църква. Чрез тая вяра портите адови са безсилни против нея. Тази вяра притежава ключовете на небесното царство...

Относно коментара ти, че църквата "е била единна с папа, ту римски ту гръцки, ...." от приведения цитат се вижда, че или изобщо не си запознат с догматиката на твоята църква, или че постът ти е тенденциозен. Нито понятието "единство", нито понятието "власт" се свързват с личността на папата. Единството на Църквата се отнася до следните три положения за нея:

Църквата е ЕДНА, защото:
- нейният глава е един – Христос;
- една е приетата от Него вяра;
- един е Божият Дух, Който действува в Светите Таинства и поставя пастирите на Църквата.

Средоточната власт пък над Вселенската Църква представлява Вселенският събор, а не в една личност - нито римският, нито гръцкият папа както ти се опитваш да ни вмениш. Не знам ти дали от непознаване или от преднамереност, но католицизмът със сигурност от преднамереност нарушава тези основни положения и не случайно в темата ми "Лъжеученията на римокатолицизма" са посочени толкова много точки, които са свързани с тях:

1) политическото съществуване и структура на Ватикана с министерства, бюрокрация и банки;
.........
4) първенство на папата по власт;

5) притежаването и на светска власт от папата;

6) папската непогрешимост;

7) теориите, че папата е върховен съдия и първосвещеник, върховен авторитет и монарх на Църквата;
...................
25) убеждението, че "непогрешимият папа" е единственият пазител, съдия и тълкувател на Божественото откровение;
...................
27) отхвърлянето на равенството между епископите;

28) централизираната и деспотична административна система на Ватикана, където папата е абсолютен монарх, което е довело до цезаропапизъм;

На едно място даже писах:

Моето лично мнение е, че именно политическата структура и светската власт на папизма са причина за възникване на протестантизма,

Мирянин, до разкола през 1054 г. е имало пет патриаршии, една от които е била Римската. Тогава положението на Римската патриаршия спрямо останалите четири се е определяло на принципа "пръв сред равни". Но този принцип се е отнасял до честта, а не до властта на единия върху останалите. Източната църква на няколко пъти е предоставяла възможност на Римската отново да си върне достойнството да бъде първа по чест, разбира се след премахване на догматическите различия, но тя винаги е отказвала.

Така че в какво се опитваш да убедиш Алекс? Той те пита какво е мнението ти за темата ми "Исторически подход", а ти му отговаряш уж одобрявайки я, но в същото време се опитваш майсторски и с финес да прокараш незабележимо заблудите на папизма и по-специално разбирането, че властта на Църквата открай време се е олицетворявала ту от папата, ту от Константинополския патриарх. Същността на темата ми е следната. Тъй като досега се е видяло, че между православни и протестанти не може да се постигне единство по догматически път, то поне да се опитаме да положим началото на това единство по исторически път. Същите тези думи съм изразил по следния начин в темата си:

Има свободен достъп до всичко... И ако протестантите намират в себе си смелост без предубеждения да разгледат този въпрос "Какво е Христовата Църква и къде е била тя до Реформацията?", то разбира се, ще видят истината.

Най-вероятно Алекс те пита дали и според теб по исторически път може да се отговори на въпроса "Какво е Христовата Църква и къде е била тя до Реформацията?". Моля, ако не съм интерпретирал правилно въпроса Алекс да го формулира по-обстойно!

« Последна редакция: август 10, 2018, 00:36:38 am от Някой си »