Автор Тема: Догматът за Църквата  (Прочетена 28946 пъти)

Неактивен Пламен

• Група християни
  • Публикации: 852
    • Профил
    • Православие
Догматът за Църквата
« -: май 06, 2018, 13:17:25 pm »
ДОГМАТЪТ ЗА ЦЪРКВАТА

Догматът за Църквата представлява 9-ия член от Символа на вярата

9. "[Вярвам] и в едната, света, съборна и апостолска Църква".

Църквата е ЕДНА, защото:
- нейният глава е един – Христос;
- една е приетата от Него вяра;
- един е Божият Дух, Който действува в Светите Таинства и поставя пастирите на Църквата.

Всяко общество, което признава за своя глава Иисуса Христа, но точно не съдържа от Него проповяданата вяра или пък се е отклонило от учредените от Него Свети Таинства и от свещеноначалието, не е Църква, а еретическо или разколническо общество.

Църквата е СВЕТА поради:
- своята глава;
- действащия в нея Дух Божи;
- държимото от нея учение, таинства, йерархия;
- своята цел.

Църквата е СЪБОРНА И ВСЕЛЕНСКА, защото:
- се управлява съборно;
- предназначена е да се разпространи по цялата вселена и да съществува през всички времена до свършека на света.

Църквата е АПОСТОЛСКА, защото:
- след Иисуса Христа е основана и разпространена от Апостолите и от тях вече непосредствено е получила:
1. Христовото учение,
2. таинствата и
3. йерархията.

Източник:
http://www.pravoslavieto.com/books/istinite/3_Tsarkvata.htm
« Последна редакция: май 06, 2018, 13:35:24 pm от Някой си »

Неактивен Luki

• Група християни
  • Публикации: 308
    • Профил
Re: Догматът за Църквата
« Отговор #1 -: май 06, 2018, 16:37:12 pm »
Браво Някой си,ти олучи десетката.Я ми кажи къде в Христовото слово се споменава за православна църква,чел съм за ефеска,смирненска.лаодикийска и т.н. Ако си мислиш,че си единствено ти за прав,значе ме си,и ако се мислите за единствената църква,това е гордост,а знаем че Бог на горделивите се противи.

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #2 -: май 06, 2018, 17:44:56 pm »
Я ми кажи къде в Христовото слово се споменава за православна църква,...

Я ми кажи къде в поста си съм споменал за православна църква?

Неактивен Luki

• Група християни
    • Профил
« Отговор #3 -: май 06, 2018, 20:09:27 pm »
Източник//pravoslavieto com/

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #4 -: май 06, 2018, 21:09:24 pm »
Най-отдолу съм посочил източникът си, без да съм изразявал мнение в самото изложение на поста кое вероизповедание е представител на единствената църква. Откога православието няма място във форума? Толкова много ли те дразнят догматите на Църквата, че стигна чак дотам с подобен въпрос да кажеш точно това?
« Последна редакция: май 06, 2018, 21:52:12 pm от Някой си »

Неактивен Luki

• Група християни
    • Профил
« Отговор #5 -: май 07, 2018, 09:21:15 am »
Всяко общество, което признава за своя глава Иисуса Христа, но точно не съдържа от Него проповяданата вяра или пък се е отклонило от учредените от Него Свети Таинства и от свещеноначалието, не е Църква, а еретическо или разколническо общество.-ето какво написа,Някой си

Тук не съм съггласен с теб.Нямам нищо против православието,но има и други новородени вярващи.които не се определят като православни,те сектанти и еретици ли са?

;Почитайте всички,обичайте братството,от Бота се бойте,царя почитайте; посл. на Петър

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #6 -: май 07, 2018, 11:22:58 am »
Сега малко по-добре си поставил въпроса си. В статията ИКУМЕНИЗМЪТ Е ЕРЕС ПРОТИВ ДОГМАТА ЗА ЦЪРКВАТА съм дал изключително обширни отговори на твоя и на други въпроси, които са достатъчно обосновани от доценти, професори, доктори, отци на църквата и които са придружени с голям брой исторически сведения и факти. Затова ако имаш желание да разговаряш на тази тема, добре ще е най-напред да я прочетеш. В настоящата тема съм изложил само догматът за Църквата. Освен това съществува едно общовалидно правило в диалозите, което и друг път съм споменавал във форума. Необходимо е най-напред и двете страни да изложат ясно и обосновано тезите си, след това подробно да се запознаят с тази на опонента си и чак тогава да пристъпят към събеседване. Затова още веднъж те приканвам, ако наистина имаш желание да разговаряш с мен, освен че трябва да се запознаеш с моята теза, трябва да изложиш също и твоята.

Не знам обаче дали ще направим дори опит за разговор, защото:
1. ти каза, че не четеш православна литература, следователно най-вероятно няма да се запознаеш с моята теза
2. най-вероятно няма да се запозная и аз с твоята теза, защото се съмнявам да изложиш такава, която да е от името на някое протестантско общество, а не от самия тебе

Неактивен Петър

• Група християни
  • Публикации: 909
    • Профил
« Отговор #7 -: май 07, 2018, 14:59:00 pm »
Църквата е Богочовешка институция, която се състои от всички хора, които вярват в Исус Христос като техен Спасител. Бог е дал власт на Църквата да Го представлява на земята. Вярваме, че църковните събрания са източник на сила, мъдрост и духовно здраве.

http://kazanlak.church/about-us/faith-statement

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #8 -: май 08, 2018, 21:58:39 pm »
Брат Петре, да не би случайно да си от Казанлък или просто в този сайт си намерил определение за Църква? Питам, защото съм родом от Казанлък, та да не би да се окажем градски :)

Въпросната църква я посещаваха дядо и баба ми, Бог да ги прости. Те и мен викаха, но аз тогава не бях вярващ. Да съм ходил 1-2 пъти само. Това беше преди около 20 години. Сега според мен всичко ще се е променило.

Неактивен alex

• Global Moderator
  • Публикации: 1136
    • Профил
« Отговор #9 -: май 08, 2018, 22:50:52 pm »
Всяко общество, което признава за своя глава Иисуса Христа, но точно не съдържа от Него проповяданата вяра или пък се е отклонило от учредените от Него Свети Таинства и от свещеноначалието, не е Църква, а еретическо или разколническо общество.

Мислите ли, че Православните общества(църкви) съдържат ТОЧНО проповяданата от Иисус вяра?

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #10 -: май 09, 2018, 00:23:24 am »
Алекс, можеш ли да предложиш в тази тема нещо като определение за Църква?

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #11 -: май 09, 2018, 22:47:46 pm »
Събрание на вярващи - Църква!  :110:

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #12 -: май 15, 2018, 09:09:41 am »
Всепризнатия Никео-Цариградски символ на вярата:

1. Вярвам в един Бог Отец, Вседържител, Творец на небето и земята, на всичко видимо и невидимо.

2.  И в един Господ Иисус Христос, Сина Божий, Единородния, Който е роден от Отца преди всички векове: Светлина от Светлина, Бог истинен от Бог истинен, роден, несътворен, единосъщен с Отца, чрез Когото всичко е станало.

3. Който заради нас, човеците, и заради нашето спасение слезе от небесата и се въплъти от Духа Светаго и Дева Мария и стана човек.

4. И бе разпнат за нас при Понтия Пилата, и страда, и бе погребан.

5. И възкръсна в третия ден, според Писанията.

6. И възлезе на небесата и седи отдясно на Отца.

7. И пак ще дойде със слава да съди живи и мъртви и царството Му не ще има край.

8. И в Духа Светаго, Господа, Животоворящия, който от Отца изхожда, Комуто се покланяме и го славим наравно с Отца и Сина, и Който е говорил чрез пророците.

9. В едната, света, вселенска (съборна) и апостолска Църква.

10.  Изповядвам едно кръщение за опрощаване на греховете.

11. Чакам възкресение на мъртвите.

12. И живот в бъдещия век! Амин.

Източник:
http://www.pravoslavieto.com/molitvoslov/molitvi/symvol_veruju.htm

Защо е нужно да се вярва и придава важност на други неща, ако наистина това е символа на вярата на православната църква?

Неактивен Пламен

• Група християни
    • Профил
    • Православие
« Отговор #13 -: май 15, 2018, 22:42:52 pm »
Да, това е Символа на вярата на Православната църква. Какво имаш предвид, като казваш че вярва и придава важност на други неща? Кои са тези други неща?
« Последна редакция: май 15, 2018, 22:44:32 pm от Някой си »

Неактивен alex

• Global Moderator
    • Профил
« Отговор #14 -: май 17, 2018, 09:37:02 am »
Да, това е Символа на вярата на Православната църква. Какво имаш предвид, като казваш че вярва и придава важност на други неща? Кои са тези други неща?

Това не е символ на вярата точно на православната църква, защото е приет на втория вселенски събор през 381 г., Тогава църквата е била само една и е нямала нищо общо с православната. Православната църква се отделя през 10 век и започва да си създава собствени църковни правила достигайки до това, което е в момента.

Като за начало иконите.
Значи имаме истински символ на вярата и изведнъж вярваме и в чудодейни икони.

Целта на символа на вярата е да предпазват вярващите от отклонения и да въвеждат новоповярвалите в чистотата на вярата!

Ако православието вярва наистина в Никео-Цариградски символ на вярата, защо са тези икони?