Ваша воля, щом не искате да празнувате този празник, никой не ви кара насила да го празнувате.
Хвърляне на кръста и хорáта не са най-добрия начин, но щом така някои приемат, иначе е важно как ще се почете тоя ден, а и протестанти също го празнуват.
Ето една проповед, която отдавна съм гледал, дано намеря време пак да я чуя:
Не се притеснявай брате, ние ще направим така, че всички евангелисти да започнат да празнуват този светъл християнски празник. Ще накараме децата им да почитат Богородица и светиите и да им се молят, а на всяка протестантка църква ще сложим икони за да се молите и уважавате.
Как ще направите това,Данаиле?
С помоща на Бог, ако е рекъл Господ. Ще се молим за спасението на вашите души от лъжливите учения и ереси. Тъй като всичко извън православието води към ада, то наш дълг е да се молим за връщането обратно на всички отпаднали от светата Христова вяра еретици и безумци - атеисти.
"Ако" е условно наклонение,а в предният си постинг звучеше уверено,сигурен в това,което ще направите.Как да си обясня тази промяна,Данаиле?
Нима вие досега не сте се молили за спасението на нашите заблудени души?Не сте ли изпълнявали този ваш дълг?
Принципно, не съм уверен, даже може да се каже, че съм стестнителен при определени обстоятелства. Та мисълта ми беше, че спасение извън православната църква не може да съществува. Ужасно е да бъдеш еретик и да знаеш, че не си на правия път, но въпреки това да воюваш с Христа и да не искаш да бъдеш в църквата Му.
Нали знаеш каква ще е съдбата на онези, които са отхвърлили учението за църквата Му. Няма да е много хубава.