Да наизустиш няма смисъл, ако не прилагаш наученото, но помага в трудни моменти, щом го правят.
Може и да са повече от 20 хиляди.
Аз съм кръстен в Православна църква, но това не е критерий, че човек е християнин.
Ето това е за мен християнин:
http://stani-hristianin.com/forum/index.php/topic,255.0.html
Те го правят чисто и просто за да защитават заблудите си, а не защото имат копнеж да приложат наученото в живота си. А това, че си кръстен в православна църква, но си изоставил православието говори, че дяволът те е измамил с лъжливи учения и ти е промил съзнанието да избереш сектантското пред Божието православно. Жалко за теб самият, защото нали знаеш каква е участа на еретиците, които отхвърлят учението на Църквата и нейните тайнства?
Аз не съм изоставил нищо, но от много суеверия и неправилности страня, дори има и книга за това, православна, освен това аз не съм и иконоборец, но след седмия вселенски събор на иконите им се придава смисъл, което не е от Бог.
И дори човек сам да е, писано е в Словото и за това, в Книгата на пророк Йезекиил 34 глава.
Да, разбирам, видяло ти се е много трудно да следваш Божият път и затова си си избрал лъжеученията на лутеранството, които като цяло са по - леки за възприемане от божията истина. В крайна сметка ти казваш, че в нашата църква имало суеверия и че след седмия вселенски събор на иконите се придавало по - голям смисъл, ако съм те разбрал. Първо нека започна отзад напред и ти кажа, че иконите са образ и подобие (изображение) на Бог, пресветата Богородица и светците просияли в Господа. Всеки критик на Православието трябва да обмисли една очевидна истина: ние сме вече на 2000 години, а вашите лъжеучения са на около 400 години. Очевидно протестантите смятат, че православната и католическата църкви са в нарушение и не са в истината. Тогава къде са били протестантите в продължение на 16 века от създаването на църквата на Петдесятница от Иисус христос и апостолите? Самият Иисус Христос казва на ап. Петър: "Аз ти казвам, че ти си Петър и на тоя камък ще съградя Църквата Си; и портите адови няма да й надделеят". (Мат. 16:18) Значи излиза, че според теб портите адови са надделяли над църквата и са я превзели, макар, че Спасителят ни е обещал друго?! Излиза, че ти като протестант брате изкарваш Иисус лъжец и измамник след като е обещал, че ще запази целостта на църквата си до края на света. Що се отнасв до изображенията на Бог, светци или ангели, то самите протестанти отхвърлят Иисус Христос като иконос ( Божие лице ) след като Той се явява на света в образ (икона) за да избави човечеството от греховете му. Да споменавам ли, че в Ст. завет Бог сам нарушава заповедтта Си за изображение на хора или ангели или други гадове, пак Бог казва, че не бива да се правят изображения на някой гад и пак Той повелява да се излее медна змия (Числ. 21:8-9). Не бива да се изобразяват животни и изведнъж Иезекиил вижда небесния храм, в който има различни изображения на херувими с човешки и лъвски лица (Иез. 41:17-19). Не бива да се изобразяват птици, а от Бога идва наредбата да се излеят херувими с криле, тоест в птичи облик. Сам виждаш, че Бог не забранява да се иозбразяват хора, животни, светци или дори Самият Бог на икони, тогава защо вие държите непременно на вашата ерес и искате да забраните иконите, които са не са забранени от Бога