Български християнски форум > Секти, ереси и култове

Безобиден празник ли е Хелоуин(Halloween)?

(1/2) > >>

alex:
В България през последни години един празник наречен Хелоуин (от английски Halloween) започна да става доста известен. Всички навсякъде се приготвят за този празник, дори в училищата и детските градини.
Най-известен е Хелоуин в Америка където се нарежда на трето място след Рождество Христово и Великден. Американците харчат над 2 млрд. долара за костюми и повече от 4 млрд. за за бонбони и сладки изделия за този ден.
Интересно е да ли този празник е само костюми и лакомства? Ако е така е супер.
Като християнин аз реших да проверя как стоят нещата с този празник и се оказа, че изобщо не е обикновен празник на който се хапват лакомства и се обличат разни костюми.Празника води началото от древните келти, наричал се е "Самхейн" и се е празнувал на 1-ви ноември. Келтите живеели с вярването, че в нощта срещу "Самхейн" починалите през изминалата година навестяват земята в търсене на живи тела, в които да се вселят. За да се предпазят, келтите гасели огъня в огнищата и се опитвали да изглеждат колкото се може по-страшно – обличали животински кожи и глави, надявайки се да изплашат привиденията. Събирали се около огньове, запалвани от друидите жреци, устройвали гадания.

Апостол Павел ни е казал:

Първо Коринтяни 6
12 Всичко ми е позволено, ала не всичко е полезно; всичко ми е позволено, но не ща да съм обладан от нищо.

Осъзнавайки опасността от обладаване на хората от нечисти духове, когато се обличат и се възхищават на призрачните облекла,  Папа Григорий IV, се опитал да замени съществуващия езически празник, като утвърдил 1 ноември като ден на Вси Светии - ден за прослава на всички християнски светци и мъченици.
С течение на времето празникът бил преобразен от нечистите духове, които заблуждавали хората и празника "Вси светии" приел още едно име Хелоуин (Halloween - от All Hallow's Eve - Вси Светии). През 19-ти век ирландските и шотландските емигранти в САЩ комбинирали техните езически традиции и резултатът бил "пакост или почерпка". Първоначално празнуващите са залагали повече на номерата отколкото на лакомствата. Но през 50-та година празникът Хелоуин е предприел формата, която има днес.

В Библията не се споменава Хелоуин. Но както древният му произход, така и съвременните му обичаи показват, че този празник се основава на вярвания за мъртвите и нечисти духове или демони, които се почитали от езическите народи. На този празник хората с радост се обличат и се правят на зли духове(демони, вампири, дяволи, мъртви и други подобни).
Много хора гледат на Хелоуин като на невинно забавление, но Новия Завет ни казва, че неговите обичаи съвсем не са безобидни и има голяма вероятност да бъдем обладани от зли духове, защото празнувайки този празник ние отваряме портал за нечистите сили на Сатана.
Всеки истински християнин много добре знае, че след смъртта настава съд и не може никой дух да се върне сред живите и че всички гадатели и запитвачи на мъртви в действителност са обладани от зли духове хора.
Не може да вярваме в Иисус Христос и да празнуваме празници организирани от бесовските духове управлявани от Сатана.

Първо Коринтяни 10
20...  но казвам, че онова, което езичниците[a] принасят в жертва, принасят го на бесове, а не на Бога; аз обаче не искам вие да се приобщавате към бесовете. 21 Не можете да пиете от чашата на Господа и от чашата на бесовете, не можете да участвате в трапезата на Господа и в трапезата на бесовете. 22 Или искаме да предизвикаме Господа?

Хиляди уикани, които спазват древните келтски обичаи, продължават да наричат "Хелоуин" с древното име "Самхейн" и го смятат за най–святата нощ през годината. Във вестник „Ю Ес Ей Тудей“ са цитирани следните думи на известна вещица: „Християните не си дават сметка, че честват нашия празник. ... Това ни харесва!“

Всички християни сме призовани да се борим с нечистите духове и владетелите на тъмния свят, а не да се обличаме като тях и да празнуваме с тях:

Ефесяни 6
12 защото ние се сражаваме не против хора, а против поднебесните духове на злото – началствата, властите, владетелите на този тъмен свят.
13 Поради това приемете пълно снаряжение от Бога, за да можете да окажете съпротива в деня на злото и като надвиете всичко, да устоите.

П.П.
Хора бъдете благословени и не се обличайте с демонските облекла на Хелоуин, а по-добре се облечете с Божието всеоръжие:
 
13 Затова вземете Божието всеоръжие, за да можете да противостоите в злия ден, и, като надвиете на всичко, да устоите.
14 Стойте, прочее, препасани с истина през кръста си и облечени в правдата за бронен нагръдник,
15 и с нозете си обути с готовност чрез благовестието на мира.
16 А освен всичко това, вземете вярата за щит, с който ще можете да угасите всичките огнени стрели на нечестивия;
17 вземете тоже за шлем спасението и меча на Духа, който е Божието слово;
18 молещи се в Духа на всяко време с всякаква молитва и молба, бидейки бодри в това с неуморно постоянство и моление за всичките светии

Бъдете благословени! АМИН!

transalp:
   И аз мисля така. Въобще не е безобиден този празник.  Всичко е веселба, докато не стане сериозно. И понякога въобще не можем да свържем нещата.

alex:
Изобщо не е безобиден.
Всички които не вярват истински в Бог и не знаят нищо за духовния свят казват, че ние християните трябва да сме толерантни към такива празници. Само, че този празник вече се празнува в училищата и в детските градини. Обличайки децата в демонични костюми, те попадат в обстановка в която гледат само дяволи, вампири, падащи очи, окървавени лица и други подобни извращения на злото.

Имам един въпрос към всички тези хора, родители, учители и детски възпитатели:

Какво очаквате да се случи в детската психика след подобно преживяване?

timo2:
По това познаваме че дявола е Господ(господар) на неспасените от този свят и "светът лежи в "Лукавия"".

Всички пороци и извращения да минат за нещо нормално, или в най- лошия случай за заболявания, а извратенеците да се причислят към малцинства защитени от закона с тежки наказания за посмелите да проявят нетолерантно отношение към тях.

Пламен:
Най-отвратителното на тоя празник е това, че честването му в нощта срещу 1 ноември съвпада с Деня на будителите. Може би точно за това се разпространява и популяризира с такава настойчивост - чрез подмяната на нашите ценности с чужди да се изличи културната идентичност на страната ни.

Навигация

[0] Списък на темите

[#] Следваща страница

Премини на пълна версия