Автор Тема: Мормоните - светиите на Исус Христос от последните дни  (Прочетена 5065 пъти)

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1136
 • Пол: Мъж
  • Профил
Мормони - “Църквата на светиите на Исус Христос от последните дни“

“Църквата на светиите на Исус Христос от последните дни“, или по-известна като Мормоните, е най-силната секта в съвременния западен свят, що се отнася до членска маса и организация. В България е официално регистрирана като вероизповедание. Те са изключително мисионерски ориентирани и не пестят усилия и разходи за набиране на нови членове – хиляди мисионери работят по целия свят, като голяма част от тях са млади момчета и момичета, които биват изпращани за двугодишно мисионерско служение на собствени разноски или пък биват поддържани от семействата си. Твърди се, че само от работата на тези мисионери се печелят около 180 000 нови членове всяка година! В момента членската маса на движението се преценява на повече от 4 милиона по целия свят.

На Запад мормоните строят във важни градове и области луксозни и скъпи храмове, които функционират като почивни, културни и религиозни центрове. Те насърчават активното участие на своите членове в образователния, социалния и семейния живот. Особено много наблягат на образованието и разполагат с множество “църковни училища“, “семинарии“ и университети. Освен това те насърчават членовете си да живеят абсолютно здравословно и да поддържат тялото си в добра форма, като спортуват и се въздържат от употребата на тютюн, алкохол и дори кафе, чай и кока-кола. Те организират активен социален и културен живот в църквите си – фестивали, танцови забави, самодейни театри, различни курсове и други занимания за свободното време. Организацията на мормоните се грижи за своите по-бедни членове, като с това прави излишни държавните социални помощи и помощи за безработни.

Членове на мормонската църква имат голямо влияние в социалния и политическия живот, главно в Съединените Щати.


Вероятно всички вие сте виждали тези млади мъже по улиците, а може би някои от вас са били посетени и в домовете си. Те ясно се отличават с изрядните си костюми, бели ризи и вратовръзки и закачена на ревера табелка с името, придружено от духовния сан. Винаги са чисти и спретнати, държат се учтиво. Работата им е подкрепена с привлекателна и качествена литература. Но въпреки приличното им облекло, тяхната настойчивост граничи с нахалство и надхвърля рамките на доброто възпитание. Ако веднъж ги пуснете вкъщи, после изключително трудно ще се отървете от тях. Те ще ви донесат видеофилми, литература, ще ви канят на лекции и семинари, докато не спечелят някого от семейството ви.

Обикновено под атака са подложени хора, които прекарват целия ден сами вкъщи.

История


Основател на движението е Джоузеф Смит, роден през 1805 г. като четвъртото от десет деца. Семейството му, и особено неговият баща, се увличало по мистицизъм и търсене на скрити съкровища. Като дете той бил объркан от многобройните християнски църкви, в чиито различни учения не можел да се оправи. През 1820 г., когато бил в гората и там се молел за мъдрост, Смит внезапно бил обзет от дълбока тъмнина и видял един стълб от светлина да се спуска над него. В стълба видял две бляскави фигури, едната от които посочила другата и казала: “Този е моят възлюбен син, него слушай!“ Според Смит това били Бог Отец и Неговият Син Исус Христос. На въпроса към кое християнско общество да се присъедини той получил категоричния отговор да не се присъединява към никое, тъй като всички до едно били изпаднали в дълбоко заблуждение. В резултат на видението петнадесетгодишният Смит почувствал, че Бог го призовава да бъде Неговият специален пророк за света.

Три години по-късно той имал още по-впечатляващо видение, в което един ангел на име Морони му разказал за една книга, написана с древноегипетски, асирийски и арабски йероглифи на златни плочи, която съдържала разкази за старата американска история, започваща от вавилонската кула, както и едно по-пълно откровение на Евангелието и насоки за основаване на Църквата, които Исус бил дал на нефитите след Своето възкресение. (За нефитите ще стане дума по-късно.) Книгата била скрита под хълма Кумора. Въпреки че Смит искал веднага да види плочите, в друго явяване на Морони му било казано, че ще трябва да чака четири години, преди да ги получи. Точно след четири години той се върнал на въпросното място и получил плочите заедно с т.нар. “пророчески очила“ – два кристала, които той нарекъл Урим и Тумим, с помощта на които можел да чете древните йероглифи. Тъй като Смит не знаел нито един от чуждите езици, на които била написана книгата, той могъл да я преведе на английски само в резултат на чудо от Бога. През 1830 г. книгата била публикувана под името “Книгата на Мормон“, а легендарните златни плочи били “загубени“.

През 1830 г. Смит и още пет души основали Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни във Файет, щата Ню Йорк. Чрез божествено откровение Смит бил определен за пророк, преводач, апостол на Исус Христос и старейшина на църквата. Той изключително внимателно следял никой друг да не се издига в йерархията.

Движението растяло, но било подлагано на значителен присмех и преследване. Поради това, както и поради проблеми с държавните власти, Смит бил принуден да се мести от място на място, включително Къртланд, Охайо и Мисури, където той твърдял, че е била Едемската градина и новият Сион – мястото, където Исус Христос ще се завърне на земята. Впоследствие Смит основал града Науво в щата Илинойс и станал негов кмет и главнокомандващ на собствената му армия и полиция. Там Смит въвел практиката на полигамията като редовна религиозна институция, след като през 1943 г. получил божествено откровение. Когато тази практика била разобличена в местния вестник, Смит заповядал на свои последователи да нападнат редакцията. Това, както и други обвинения за неморалност и измама, довело до задържането му под арест и през 1844 г. Смит и неговият брат били застреляни от една тълпа, която нападнала затвора.

Веднага след смъртта си той бил превърнат в герой, а църквата продължила да процъфтява. Наследникът на Смит, Брайъм Йънг, завел мормоните в щата Юта, където през 1847 г. основали Солт Лейк Сити. Йънг имал 25 жени и 56 деца и по времето на неговото ръководство полигамията била още по-широко практикувана. Едва през 1896 г. мормоните, макар и неохотно, се отказали от многоженството, за да получат от федералните власти статут на отделен щат. Понастоящем щатът Юта е населен от 70% мормони.

Но не всички последователи на Смит поддържали Йънг. Една група от тях настоявала, че синът на Смит трябвало да наследи ръководството на организацията, и се отцепила, като се нарекла “Реорганизираната църква на Исус Христос на светиите от последните дни“ и установила главната си квартира в Мисури. Поне пет различни групи се отцепили от основното течение на мормоните и повечето от тях са активни и до днес. Но най-силна е тази партия, която тогава последвала Йънг, и тук ще разгледаме тяхното учение.

Свещени книги


Учението на мормоните се основава главно на Книгата Мормон, която претендира да е източник на откровение от най-висш ранг. Твърди се, че нейният автор е пророкът Мормон, последният свят пророк на древна Америка. Той бил израилтянин от манасиевото племе, което през 600 пр. Хр. се изселило в Америка. След време то се разцепило на нефити и ламанити, но в последната битка между тях около 400 сл. Хр. нефитите били напълно изтребени от ламанитите. Мормон бил последният водач на нефитите. Преди своята смърт той поверил своята пророческа книга на сина си Морони, който впоследствие се превърнал в ангел и бил същият, който съхранявал ръкописа на хълма Кумора и се явил на Джоузеф Смит.

Според мормоните книгата Мормон е най-точната книга на земята, преводът ‘и е бил контролиран от един ангел, който петнадесет пъти слизал до земята специално с тази цел, а накрая “гласът на Господа“ потвърдил правилността на превода. Многобройните грешки, открити впоследствие, са били неизменно приписвани например на печатаря. Признава се също, че Смит и неговите приятели са могли да допуснат някои грешки поради недобро познаване на граматиката и правописа. Без коментар ще споменем факта, че за около 150 години в книгата Мормон са нанесени между 5 и 6 хиляди корекции.

Историята за нефитите и ламанитите не се потвърждава от никакви исторически данни. Имената Нефи, Ламан, Лехи и други, за които книгата Мормон твърди, че са били добре известни граждани на Ерусалим, не се откриват в нито едно израелско родословие. Нито археологическите изследвания, нито пък легенди или обичаи, нито каквито и да било други данни не подкрепят историческите твърдения на книгата Мормон. Освен това в нея има редица направо неверни твърдения, като напр. това, че Исус се е родил в Ерусалим (Алма 7:10), а не във Витлеем, или пък, че още в 147 пр. Хр. е съществувала Христовата църква (Мория 18:14-17).

Твърденията на книгата Мормон, че американските индианци са потомци на преселените евреи, е изключително невероятно от културна, етнографска, езиковедска и историческа гледна точка и не е потвърдено от никакви други източници.

Освен книгата Мормон Църквата на Исус Христос на светиите от последните дни почита още няколко други книги, също написани от Смит и негови приближени последователи по откровение. Повечето от тези откровения са събрани в книгата “Учение и завети“, която също се смята за свещена. Подобна е и книгата “Бисерът с голяма стойност“.

Към тези три свещени книги най-накрая се добавя и Библията. Мормоните имат схващане,че Библията в днешния ‘и вид е била променена до неузнаваемост от отстъпилата християнска църква. Тъй като Библията не е достатъчна, ние се нуждаем от нови откровения, които също така ще изяснят противоречията между християнските църкви. Излишно е да се уточнява, че тези модерни, окончателни откровения са получени от Джоузеф Смит.

Вярвания

Като цяло учението на мормоните за Бога е следното:

Бог Отец е върховният бог. Освен Него има и много други богове. Той не е съвършен и се променя, което е следствие на закона за развитието, който управлява вселената и хода на света. Бог е бил смъртен човек като нас, с плът и кости. Като основание за това се взима библейското твърдение, че Бог е създал човека “по Свой образ и подобие“. Бог е умрял и после е възкръснал в плът, но без кръв, което го е направило способен да създава и други духовни същества. За тях той създал света, в който те да живеят като хора. Синът, Исус Христос, също е от плът и кости. Единствено Светият Дух е духовно същество, но той не е личност, а една маса, която се състои от материални атоми, или нещо като космическа сила или енергия, чрез която Бог може да действа. Често в мормонската литература Светият Дух се нарича “то“ – в среден род. Поради това, че има тяло, бог е ограничен, той не е всеприсъстващ и всемогъщ. Той има тези качества единствено чрез своя дух и чрез посредничеството на своите ангели. Бог не е вечен, тъй като вечна е само материята, от която се развива всичко.

Бог не е създал нещо от нищото. Той е бил само, така да се каже, организаторът, който е създал духовете на хората. По същия начин той е създал и Йехова, което е едно и също с Христос – той е бил представен като дух, като всички останали хора. Тук има известно несъответствие между учението на Смит и други мормонски ръководители, като например Орсън Прат, когото самият Смит нарича пророк и божи апостол. Според Прат в небето има много богове, всеки от които си има собствена жена или жени и многобройни семейства със синове и дъщери. Бог е родил духа на Исус с една жена на небето, а тялото му – с една жена на земята. Брайъм Йънг също подкрепя това схващане. Според него Бог е имал много жени, което е основание и за полигамията на земята. Исус е бил син на бога Адам и Мария, а дяволът е негов брат. Самият Исус е бил женен за Марта и Мария от Витания и за Мария Магдалена.

Всички тези неща ясно и категорично противоречат на Библията. Според нея има само един Бог: “Йеова, Той е Бог и няма друг освен Него“ (Второзак. 4:35). Той е Дух, а не материално същество (Йоан 4:24; 1.Тим. 2:5) и никога не се изменя (Малахия 3:6).

Мормоните разглеждат човека като бог в зародиш. Известна мормонска фраза е: “Какъвто е сега човекът, бог е бил някога, какъвто е сега бог, човекът може някога да бъде.“ Мормоните обосновават това учение съвсем директно с обещанието на дявола, което той дава на Ева в райската градина: “ще бъдете като Бога“. Те обаче смятат, че на практика човекът не може да достигне бога, тъй като поради закона за развитието бог винаги ще го изпреварва. Бог вече е преминал всичките етапи на развитие, които сега преминава човекът.

За разлика от това Библията казва, че човек е бил създаден от Бога по Негов образ и подобие (Бит. 1:26, 5:1, 9:6). Това означава “сянка“ и “прилика“. Тъй като Бог е Дух, приликата не е физическа, а духовна (Ефес 4:24, Кол. 2:10). Като творение на Бога човекът е различен от Него и никога не може да стане бог (Рим. 9:19-21) Това би било все едно глината да се превърне в грънчар!

По-горе споменахме доста неща, които мормоните учат по отношение на Исус Христос – че Той е син на Адам и Мария, брат на дявола и че е бил женен за най-малко три жени. Нито Неговото раждане, нито естеството на Неговия живот са свръхестествени и с нещо по-особени от тези на останалите хора. Неговото възкресение също не е с нищо уникално и няма никакво отношение към нашето оправдание. Те твърдят, че след възкресението си Господ е посетил Америка през 34 сл. Хр.

Тъй като мормоните считат човека за добър по принцип и бога за просто възвисен човек, те не виждат особен проблем в постигането на спасение. Така отпада и въобще необходимостта от уникален Спасител на човечеството. Не е било необходимо Христос да удовлетворява Божията справедливост заради нас и Неговата смърт е била само за греховете на Адам и няма сила да спасява и нас. Подчинението на мормонските закони и ритуали като напр. кръщението е съществено за спасението.

Но Библията казва, че Исус Христос е съществувал винаги като второто Лице на Божеството (Йоан 1:1, 14). Той е наречен Единородният Божи Син (Йоан 1:18), който е дошъл на света, за да плати за греховете на хората със Собствената Си кръв и така да ги спаси (Евр. 9:22; Йоан 1:29; 1. Петр. 2:24; Евр. 10:12).

Мормоните учат, че християнската църква в хода на вековете е обезобразила първоначалното учение на Библията и първоначалното устройство на църквата. Бог се погрижил за възстановяването на своята църква, въздигайки пророка Смит. Той и неговият приятел Оливър Каудъри се кръстили взаимно и получили от Йоан Кръстител свещенството по аароновия чин. После те взаимно си положили ръце и получили от Петър, Яков и Йоан свещенството по мелхиседековия чин. Това свещенство осигурява посредничеството между Бога и човека. То е предпоставка за продължаващите откровения в църквата и за потока от духовни дарби и благословения, чрез които вярващите могат да изпълняват законите на Евангелието. А тези закони са: Вярата – твърдото доверие и увереност в съществуванието и божиите намерения. Вярата в Христос е необходима за постигане на блаженството и трябва да бъде съпроводена с послушание. Покаянието е божествена скръб за греха, както и твърдото решение за отказване от него. При определени обстоятелства покаянието е възможно и в отвъдния живот. На това се основава и практиката на “кръщение за мъртвите“, която се подкрепя с 1. Кор. 15:29. Чрез това кръщение хората имат шанс да се спасят даже и след смъртта. Кръщението вместо мъртвите от всички минали времена, които не са имали възможността да откликнат на мормонското евангелие, е задължително за всички членове.

От Библията е абсолютно ясно, че свещенството според аароновия чин се отнася единствено до израелските свещеници, а свещенството според мелхиседековия чин се отнася единствено лично до Исус Христос.

Никоя християнска църква не практикува “кръщение за мъртвите“. Тази практика е абсолютно чужда на цялостното християнско учение. В 1.Кор. 15 Св. апостол Павел говори за възкресението от мъртвите, а не за кръщение. От въпросния стих не може да се извади заключението, че кръщението за мъртвите е било практикувано от Коринтската църква или пък, че е било признато от тях като християнски обичай.


Източник
http://www.novzavet.net

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1136
 • Пол: Мъж
  • Профил
Мормони разбиха живота на Йорданка Солачка, една изповед, която медиите разпространиха преди няколко години:

Благоевградчанка поиска думата в „Струма”, за да разкаже как успяла да се измъкне от лапите на мормоните, но загубила дъщеря си заради тях. 15-годишното момиче, което учи в елитна гимназия в града, днес вижда в майка си дявола, не желае да има нищо общо с нея и единственото, за което мечтае, е да отиде в седалището на сектата в американския щат Юта и там да се ожени за мормон, на когото ще ражда деца.


Покъртителната история на последните 4 години от живота си Йорданка Солачка разказва без излишни емоции - отдавна е изплакала сълзите си за загубеното дете и за разбития брак. Прави го с ясното убеждение, че едва ли разказът й ще успее да върне при нея дъщеря й. Надява се само на едно - изповедта й да спаси поне една от настоящите и бъдещи жертви на мормоните от Благоевград. Ето нейната изповед:


„За мормоните не знаех нищо, допреди 4 години, когато ме заговориха на улицата в Благоевград. Зарибиха ме с безплатни уроци по английски език. Бях безработна и нямах възможност да плащам за курсове, а синът ми е в САЩ и винаги ми е повтарял да науча английски, та когато отида при него в Америка, да мога да се разбирам с местните.


Няколко дни след като двете усмихнати и възпитани момчета ми предложиха да запиша в тяхната църква безплатни уроци по английски език, видях и обявата им, окачена на стъклото на помещението, което ползват за събиранията си - зад банята в Благоевград. Реших, че щом има обява, няма нищо незаконно, и отидох. Дори заведох съпруга си и дъщеря си там, което беше най-голямата ми грешка. Особено що се отнася до детето ми, което беше на 11 годинки.


Започнахме да ходим първо само в неделя и много бързо разбрах, че усмивките и ведрото излъчване на мормоните са нещо фалшиво. На тези неделни събирания ни четяха тяхната библия - Книгата на Мормон. Четяха я непрекъснато, до видиотяване. Самите безплатни курсове се оказаха пълен блъф. Заключаваха се в броене от 1 до 10 на английски и повтаряне на няколко думички. Много скоро след това мормоните ни предложиха да ни кръстят и да станем пълноправни членове на тяхната църква. Офисът им е двуетажен, на долното ниво има басейн, където става ритуалът. Облякоха ни в бели гащеризони и ни потопиха вътре. Казаха, че докато сме във водата, ще видим светлина и Господ в нея. Аз нищо не видях. Както и да е - станахме членове на църквата на мормоните и те си дойдоха на думата - започнаха да ни търсят десятък, тоест 10% от всичките ни приходи и част от имуществото ни.


Работила съм на много места - като продавач, в тотото, в сладкарски цех, но в онзи момент бях безработна и нямах какво да им дам. Те обаче научиха, че имам 3-етажна наследствена къща в Благоевград, и започнаха всеки ден да ми натякват, че трябва да я продам и да им дам половината пари, или поне единия етаж да им припиша. Въобще „даване“ беше основната им думичка - били сме длъжни да даваме за издръжката на църквата, която била много закъсала финансово. Започнаха да идват и в дома ни по всяко време и да остават с часове, говореха ни за мормонските вярвания, караха ни някаква книга да четем непрекъснато и да говорим по нея. И пак: „Продай къщата, църквата се нуждае от тези пари“. Все за да има пари за църквата, караха ни да гладуваме всяка първа седмица в месеца, а децата - по един ден, и спестените пари от храна да носим в общата каса. Заради този глад дъщеря ми един ден колабира, защото не й позволяваха и вода да пие. Наложи ми се през този период да потърся лекарска помощ, те се опитаха да ме откажат от идеята да ходя на лекар, защото с молби до Бога щели да ме излекуват. Добре че не ги послушах.


Видях, че нещата не вървят на добре, и казах на мъжа ми и на дъщеря ми, че трябва да бягаме. Те обаче отказаха да ме последват и продължиха да ходят всеки ден в църквата. Междувременно мъжът ми се влюби в една мормонка - Красимира, и на бракоразводното дело вече така бяха промили съзнанието на дъщеря ми, че тя се отказа от мен и отиде да живее при баща си и мащехата. Причината, поради която не се борих за нея, бе един разговор няколко дни преди делото. Дъщеря ми дойде и ми каза: „Ако ти спечелиш и съдът ме остави да живея при теб, аз ще се самоубия”. Каза ми още, че съм лоша, черна, зла, защото съм избягала от мормоните.


Бившият ми съпруг, с когото живях 13 години, не е вярващ, в църквата е, защото тя му плаща наема от 250 лв. за един луксозен апартамент, в който живеят с новата му жена и децата. Докато бяхме семейство, имаше за алиби магазинче за дрехи в Благоевград, а всъщност се занимаваше с незаконна търговия. Сега е пастор на мормоните в Благоевград и има сергия за очила на главната улица, където също трупа само грехове - работи му някаква женица от село, дава й по 2-3 лв. на ден процент от оборота, а вечер я кара да прибира очилата в едно мазе и да спи там, за да ги пази.


Красимира, мащехата на момичето ми, пък е родила 4 деца от друг мъж, едното било болничко и го дала на държавата да го гледа. От здравите само най-голямото й дете се осъзнало - дъщеря й избягала, щом станала на 18 години. Другите са малки, но и те ще станат мормончета.


След като момичетго ми ме напусна, изпаднах в депресия и направих опит за самоубийство. Събудих се един ден в психиатричното отделение овързана. Дъщеря ми дойде да ме види в отделението и заяви: „Мразя те, искам да умреш“.


Сега момичето ми живее с баща си и мащехата и не иска да ме вижда. Нито изглежда, нито звучи като нормална тийнейджърка. Няма си приятел, не знае какво е заведение, всеки ден ходи на църква, където й четат за техния Бог. Един ден я попитах за какво мечтае, тя отговори: „Ти не си в мечтите ми, единствено желая да порасна и да отида в щата Юта, където се е зародила мормонската религия“. Когато случайно се срещнем, тя започва да ме обижда, ругае, от цялото й същество се излъчва нечовешка омраза към мен. Преди месец се видяхме за последно и аз й казах, че ще оставя цялото наследство на брат й, защото на нея не вярвам, че ще го запази. Тя потвърди: „Не ми давай нищо, защото аз наистина ще оставя всичко на църквата“. Убедена съм, че вече никой не може да я спаси - действително ще отиде в Юта, ще се омъжи за някой мормон, ще му ражда деца и ще му бъде робиня до края на живота си. Понеже при мормоните е разрешена полигамията, може би ще дели мъжа си и с друга. На бракоразводното дело в съда мъжът ми заяви, че никой всъщност не ме бил гонил - вероятно е мислел, че може да си живее с две жени.


При мормоните бях само 5-6 месеца, но те разбиха живота ми. Синът ми през цялото време непрекъснато ме съветваше да избягам, но дъщеря ми до такава степен мрази всички, които са извън църквата, че не желае да чува името му.


Преди 2 години направих опит да се срещна с Главния президент на всички мормонски църкви в България - някакъв американец. Исках да му задам няколко въпроса. Например как неговата църква, която проповядва морал, допуска да бъде разбито едно семейство. И как е възможно в църквата да бъде на почит и уважение пример на аморал - създалото се сем. Лесовски пред очите на всички там? Това семейство е изградено срещу Божията заповед „Не прелюбодействай!”. Как допуска непълнолетни деца да колабират от глад, за да могат паричките им от закуската да влизат в неговия джоб, как въобще бърка в джобовете на изтерзаните българи за въпросния десятък и още много други. 2 години ме лъгаха, че ще ме срещнат с него, и когато разбрах, че нямам никакъв шанс да си задам въпросите, реших да поискам думата в медиите.


Разказвам това с едничката идея да спася поне един човек, когото утре усмихнатите мормони ще срещнат на улицата в Благоевград и ще му предложат безплатен курс по английски език.

При посещенията си в дома им, представителите на мормоните поставяли и други искания- например семейството да гладува една седмица в месеца, а децата им- по един ден и спестените пари да се дават на сектата. В резултат от това дъщерята на Йорданка Солачка, която била на 12 години, колабирала и се наложило да се търси лекар.

Благоевградчанката осъзнала ,че нещата не отиват на добре и предложила на съпруга и дъщеря си да напуснат сектата. Те обаче отказали. Съпругът ѝ се влюбил в една мормонка и не искал да се откаже от нея, а дъщеря ѝ заплашвала , че ще се самоубие, ако я застави да се откаже от мормоните.

Така жената останала без съпруг и дъщеря, които заживели семейно с мормонката, а наемът на апартамента им бил осигурен от сектата. Тя изпаднала в депресия и опитала да се самоубие, даже попаднала в психиатрична болница в следствие на получения шок.

„При мормоните бях само 5-6 месеца, но те разбиха живота ми”, плаче Йорданка Солачка. Сега жената иска само да помогне на заблудени хора да не попадат в нейната ситуация и да провалят живота си, свързвайки се със сектата на мормоните.

Източник:
http://lichna-drama.com/articles/pokartitelna_izpoved_na_edna_maika_
« Последна редакция: август 12, 2017, 14:33:07 pm от alex »

Неактивен transalp

 • Група християни
 • *******
 • Публикации: 103
 • Пол: Мъж
  • Профил
Мормони разбиха живота на Йорданка Солачка, една изповед, която медиите разпространиха преди няколко години:

Благоевградчанка поиска думата в „Струма”, за да разкаже как успяла да се измъкне от лапите на мормоните, но загубила дъщеря си заради тях. 15-годишното момиче, което учи в елитна гимназия в града, днес вижда в майка си дявола, не желае да има нищо общо с нея и единственото, за което мечтае, е да отиде в седалището на сектата в американския щат Юта и там да се ожени за мормон, на когото ще ражда деца.


Покъртителната история на последните 4 години от живота си Йорданка Солачка разказва без излишни емоции - отдавна е изплакала сълзите си за загубеното дете и за разбития брак. Прави го с ясното убеждение, че едва ли разказът й ще успее да върне при нея дъщеря й. Надява се само на едно - изповедта й да спаси поне една от настоящите и бъдещи жертви на мормоните от Благоевград. Ето нейната изповед:


„За мормоните не знаех нищо, допреди 4 години, когато ме заговориха на улицата в Благоевград. Зарибиха ме с безплатни уроци по английски език. Бях безработна и нямах възможност да плащам за курсове, а синът ми е в САЩ и винаги ми е повтарял да науча английски, та когато отида при него в Америка, да мога да се разбирам с местните.


Няколко дни след като двете усмихнати и възпитани момчета ми предложиха да запиша в тяхната църква безплатни уроци по английски език, видях и обявата им, окачена на стъклото на помещението, което ползват за събиранията си - зад банята в Благоевград. Реших, че щом има обява, няма нищо незаконно, и отидох. Дори заведох съпруга си и дъщеря си там, което беше най-голямата ми грешка. Особено що се отнася до детето ми, което беше на 11 годинки.


Започнахме да ходим първо само в неделя и много бързо разбрах, че усмивките и ведрото излъчване на мормоните са нещо фалшиво. На тези неделни събирания ни четяха тяхната библия - Книгата на Мормон. Четяха я непрекъснато, до видиотяване. Самите безплатни курсове се оказаха пълен блъф. Заключаваха се в броене от 1 до 10 на английски и повтаряне на няколко думички. Много скоро след това мормоните ни предложиха да ни кръстят и да станем пълноправни членове на тяхната църква. Офисът им е двуетажен, на долното ниво има басейн, където става ритуалът. Облякоха ни в бели гащеризони и ни потопиха вътре. Казаха, че докато сме във водата, ще видим светлина и Господ в нея. Аз нищо не видях. Както и да е - станахме членове на църквата на мормоните и те си дойдоха на думата - започнаха да ни търсят десятък, тоест 10% от всичките ни приходи и част от имуществото ни.


Работила съм на много места - като продавач, в тотото, в сладкарски цех, но в онзи момент бях безработна и нямах какво да им дам. Те обаче научиха, че имам 3-етажна наследствена къща в Благоевград, и започнаха всеки ден да ми натякват, че трябва да я продам и да им дам половината пари, или поне единия етаж да им припиша. Въобще „даване“ беше основната им думичка - били сме длъжни да даваме за издръжката на църквата, която била много закъсала финансово. Започнаха да идват и в дома ни по всяко време и да остават с часове, говореха ни за мормонските вярвания, караха ни някаква книга да четем непрекъснато и да говорим по нея. И пак: „Продай къщата, църквата се нуждае от тези пари“. Все за да има пари за църквата, караха ни да гладуваме всяка първа седмица в месеца, а децата - по един ден, и спестените пари от храна да носим в общата каса. Заради този глад дъщеря ми един ден колабира, защото не й позволяваха и вода да пие. Наложи ми се през този период да потърся лекарска помощ, те се опитаха да ме откажат от идеята да ходя на лекар, защото с молби до Бога щели да ме излекуват. Добре че не ги послушах.


Видях, че нещата не вървят на добре, и казах на мъжа ми и на дъщеря ми, че трябва да бягаме. Те обаче отказаха да ме последват и продължиха да ходят всеки ден в църквата. Междувременно мъжът ми се влюби в една мормонка - Красимира, и на бракоразводното дело вече така бяха промили съзнанието на дъщеря ми, че тя се отказа от мен и отиде да живее при баща си и мащехата. Причината, поради която не се борих за нея, бе един разговор няколко дни преди делото. Дъщеря ми дойде и ми каза: „Ако ти спечелиш и съдът ме остави да живея при теб, аз ще се самоубия”. Каза ми още, че съм лоша, черна, зла, защото съм избягала от мормоните.


Бившият ми съпруг, с когото живях 13 години, не е вярващ, в църквата е, защото тя му плаща наема от 250 лв. за един луксозен апартамент, в който живеят с новата му жена и децата. Докато бяхме семейство, имаше за алиби магазинче за дрехи в Благоевград, а всъщност се занимаваше с незаконна търговия. Сега е пастор на мормоните в Благоевград и има сергия за очила на главната улица, където също трупа само грехове - работи му някаква женица от село, дава й по 2-3 лв. на ден процент от оборота, а вечер я кара да прибира очилата в едно мазе и да спи там, за да ги пази.


Красимира, мащехата на момичето ми, пък е родила 4 деца от друг мъж, едното било болничко и го дала на държавата да го гледа. От здравите само най-голямото й дете се осъзнало - дъщеря й избягала, щом станала на 18 години. Другите са малки, но и те ще станат мормончета.


След като момичетго ми ме напусна, изпаднах в депресия и направих опит за самоубийство. Събудих се един ден в психиатричното отделение овързана. Дъщеря ми дойде да ме види в отделението и заяви: „Мразя те, искам да умреш“.


Сега момичето ми живее с баща си и мащехата и не иска да ме вижда. Нито изглежда, нито звучи като нормална тийнейджърка. Няма си приятел, не знае какво е заведение, всеки ден ходи на църква, където й четат за техния Бог. Един ден я попитах за какво мечтае, тя отговори: „Ти не си в мечтите ми, единствено желая да порасна и да отида в щата Юта, където се е зародила мормонската религия“. Когато случайно се срещнем, тя започва да ме обижда, ругае, от цялото й същество се излъчва нечовешка омраза към мен. Преди месец се видяхме за последно и аз й казах, че ще оставя цялото наследство на брат й, защото на нея не вярвам, че ще го запази. Тя потвърди: „Не ми давай нищо, защото аз наистина ще оставя всичко на църквата“. Убедена съм, че вече никой не може да я спаси - действително ще отиде в Юта, ще се омъжи за някой мормон, ще му ражда деца и ще му бъде робиня до края на живота си. Понеже при мормоните е разрешена полигамията, може би ще дели мъжа си и с друга. На бракоразводното дело в съда мъжът ми заяви, че никой всъщност не ме бил гонил - вероятно е мислел, че може да си живее с две жени.


При мормоните бях само 5-6 месеца, но те разбиха живота ми. Синът ми през цялото време непрекъснато ме съветваше да избягам, но дъщеря ми до такава степен мрази всички, които са извън църквата, че не желае да чува името му.


Преди 2 години направих опит да се срещна с Главния президент на всички мормонски църкви в България - някакъв американец. Исках да му задам няколко въпроса. Например как неговата църква, която проповядва морал, допуска да бъде разбито едно семейство. И как е възможно в църквата да бъде на почит и уважение пример на аморал - създалото се сем. Лесовски пред очите на всички там? Това семейство е изградено срещу Божията заповед „Не прелюбодействай!”. Как допуска непълнолетни деца да колабират от глад, за да могат паричките им от закуската да влизат в неговия джоб, как въобще бърка в джобовете на изтерзаните българи за въпросния десятък и още много други. 2 години ме лъгаха, че ще ме срещнат с него, и когато разбрах, че нямам никакъв шанс да си задам въпросите, реших да поискам думата в медиите.


Разказвам това с едничката идея да спася поне един човек, когото утре усмихнатите мормони ще срещнат на улицата в Благоевград и ще му предложат безплатен курс по английски език.

При посещенията си в дома им, представителите на мормоните поставяли и други искания- например семейството да гладува една седмица в месеца, а децата им- по един ден и спестените пари да се дават на сектата. В резултат от това дъщерята на Йорданка Солачка, която била на 12 години, колабирала и се наложило да се търси лекар.

Благоевградчанката осъзнала ,че нещата не отиват на добре и предложила на съпруга и дъщеря си да напуснат сектата. Те обаче отказали. Съпругът ѝ се влюбил в една мормонка и не искал да се откаже от нея, а дъщеря ѝ заплашвала , че ще се самоубие, ако я застави да се откаже от мормоните.

Така жената останала без съпруг и дъщеря, които заживели семейно с мормонката, а наемът на апартамента им бил осигурен от сектата. Тя изпаднала в депресия и опитала да се самоубие, даже попаднала в психиатрична болница в следствие на получения шок.

„При мормоните бях само 5-6 месеца, но те разбиха живота ми”, плаче Йорданка Солачка. Сега жената иска само да помогне на заблудени хора да не попадат в нейната ситуация и да провалят живота си, свързвайки се със сектата на мормоните.

Източник:
http://lichna-drama.com/articles/pokartitelna_izpoved_na_edna_maika_

    Това става с невярващи хора. Всеки отива и им говори глупости и те се хващат.  Тя самата е отишла, видяла е, че няма уроци /не че затова човек ходи на църка/  искали са и имоти, десятък, но пак е продължила.
      Веднъж ме заведоха на една църква. Ми той човека не спря да говори за даване. Накрая пуснаха една табла и ме гледат все едно не знам, какво им е в главите, че и ме омайват с погледи. После разбрах, че човека бил милионер. Да е жив и здрав, но мисълта ми беше, че си личи от първата минута.  Обаче те не хващат вярващи хора, а невярващи и объркани. Ето има и информация за мормоните, ми да попрочетат малко. Тъжна работа..

Неактивен transalp

 • Група християни
 • *******
 • Публикации: 103
 • Пол: Мъж
  • Профил
    Понеже стана въпрос за вземане, току що ми казаха, че в една църква не са искали да вземат пари за изповед.   Има си значи и много вярващи хора между свещениците ни. Църквата е православна и е голям храм /като здание/   но ето, че свещеникът абсолютно отказал, каквито и да е пари, защото не се вземало за изповед.
   Ей такива работи като чувам много ме радват.

Неактивен alex

 • Global Moderator
 • *****
 • Публикации: 1136
 • Пол: Мъж
  • Профил
Има много сериозни свещеници в "Православната църква", но за съжаление има и много, които просто отиват на работата и според мен не вярват истински в Бог.

Ako някой ни иска десятъци, други задължителни пари или други материални неща, трябва да ни е ясно, че става въпрос за СЕКТА!

Единствените пари, които събира истинската църква описана в Новия Завет са дарения от все сърце и без задължителен минимум.