Съжалявам че с този мой пореден пост отново ви се натрапвам. Желанието ми е само да маркирам основните пунктове, на които да обърна внимание. Не се получава, защото с юдействащия пост за Псхата е нарушено цялото християнско учение. Далеч съм от мисълта, че с един прочит на написаното от мен авторът му, разпространителят му и привържениците му ще се откажат от тези заблуди. За такива само пост и молитва от някой благочестив християнин. По-скоро се страхувам да не би някой младенец (немощен във вярата) да се съблазни, поради подобни юдействащи учения. И такива вече виждам, че има във форума -
Нашият Бог има име и то е Йехова, и Исус Христос се казва Йешуа.
В Името на Йешуа се съдържа Името на Йехова.
''Защото няма друго Име, дадено на човеците, чрез което да се спасят''
Исус е гръцкият превод, при който значението на името се губи.
Хората си тръгват оттук, защото
не желаеш , или не можеш да отговориш на въпросите им, които по някакъв начин
излизат от твоята, повтарям, от твоята -истина.
Дадох ти достъчно материали, Йоланта също ти каза достатъчно,
Ти просто не приемаш нищо, което излиза извън твоята истина.
Не желая да се молиш за мен.
Благодаря
Дали наистина апостолите не са знаели гръцки??? По този въпрос има много информация в интернет и лесно може да се провери. Ще кажа само, че името на гръцки е Иисус Христос, защото някои звуци в този език, като например "ш" липсват. Затова, ако в еврейското име Йешуа Ха Машиях местата на звука "ш" се заменят със "с", горе долу се получава Иисус Месия. Силата на името не се състои в буквеното му произнасяне (в "буквата"), а в значението към което се пренася нашата мисъл (образа, който си съставяме в нашето съзнание), когато го произнасяме. Т.нар. от green mile "Истина" в тези клипове е, че те целят да всеят смут и объркване, и да разцепят църквата, за да я ослабят. За да има мир сред християните е задължително името да се произнася както е възприето до сега. Едва ли Църквата вече 2000 години се е заблуждавала в правилното му произнасяне и не се е усетила толкова време че няма сила в използваното от нея име. Защо изобщо някои новосъздадени движения (имам предвид от Реформацията нататък) си мислят, че заедно с тях се създава едва тогава и Църквата при положение, че е писано:
"Аз ти казвам: ти си Петър, и на тоя камък ще съградя църквата Си, и портите адови няма да й надделеят" (Мат.16:18)? Едва ли Иисус Христос като го е казал, е възнамерявал да съгради Църквата Си след 1500 години?! Ако позволим младенците във вярата да се хващат на подобни въдици, то те ще намерят утеха в юдейските библии, където проповедниците са равините - основната цел на последните. Или какво? - някои ще кажат че Църквата е била в нелегалност, както обичат да правят протестантите! Че защо Му е тогава на нашия Господ да държи в нелегалност Църквата Си, когато ще казва
идете, научете всички народи, като ги кръщавате в името на Отца и Сина и Светаго Духа, и като ги учите да пазят всичко, що съм ви заповядал, и ето, Аз съм с вас през всички дни до свършека на света. Амин. (Мат.28:19-20)?!
Това, което е било скрито в Стария Завет е Новия Завет. Отношението между Стария и Новия Завет правилно е схванато и изказано от св. Августин, който пише:
"Новият Завет е скрит в Стария, Старият се разкрива чрез Новия".
http://www.pravoslavieto.com/bible/docs/SZ_NZ.htmПо същия начин стои въпросът със заповедите и отношението между
Новозаветния закон и
Старозаветния закон. Че съществуват два закона е явно, но някои умишлено продължават да крият Новия закон, въпреки запознаването ни с него преди 2000 години. За такива е писан стихът:
Гневът Божий се открива от небето върху всяко нечестие и неправда на човеците, които държат истината в неправда; Рим.1:18
Именно те разделят Стария Завет на два закона, за да заличат Новия, като утвърдят с едната половина отново Стария, а с другата му половина оправдаят следните стихове:
с плътта Си унищожи враждата, а с учението - закона на заповедите, (Еф.2:15)
Христос заличи с учението съществувалото за нас ръкописание, което беше против нас и което Той взе от средата и го прикова на кръста;... И тъй, никой да ви не осъжда за ядене, или пиене, или за някой празник или новомесечие, или събота: това е сянка на бъдещето, а тялото е Христос. Кол.2:14-17
А Иисус, като извика пак с висок глас, изпусна дух. И ето, храмовата завеса се раздра на две, отгоре додолу; (Мат.27:51)
И тъй, братя, като имаме дръзновение да влизаме в светилището чрез кръвта на Иисуса Христа, по нов и жив път, който отново ни отвори Той чрез завесата, сиреч, плътта Си,... нека държим неотклонно изповеданието на надеждата, защото верен е Оня, Който се е обещал; ... Ако оня, който се е отрекъл от Моисеевия закон при двама или трима свидетели, безмилостно се наказва със смърт, колко по-тежко наказание, мислите, ще заслужи пък оня, който е потъпкал Сина Божий и счел за нечиста кръвта на завета, чрез която е осветен, и е похулил Духа на благодатта? (Евр.10:19-29)
Тук в удебеления шрифт много добре се вижда границата между Стария и Новия Завет и още по-ясно става, че тя именно е раздраната на две завесата, т.е. времето, когато Иисус Христос е дошъл в плът на земята.
Може да се цитират още много стихове, но няма смисъл. Не само посланието до Галатяни, но целия Нов завет е достатъчно красноречив за разликата между двата Завета, която тук юдействащите искат да размият и да ги слеят.
Но празнуват някакви наложени от Църквовни събори ( събори на повярвали гърци и латини, а не на повярвали юдеи, каквито са били примерно апостолите), които събори подменили с постановленията си Божиите истински празници ( 7 на брой) с два уж християнски
Слушали сте за някогашното мое поведание в иудейството, че аз прекомерно гонех Божията църква и я разорявах,... На Христовите църкви в Иудея лично не бях познат,
а само бяха слушали, че оня, който някога тях гонеше, сега проповядва вярата, що преди разоряваше. Гал.1:13-23
Ето какъв
"повярвал юдеин" е бил ап. Павел - гонел е и разорявал Божията църква, но едва когато станал
повярвал християнин, тогава започнал да проповядва вярата, що преди разорявал. Ето един негов "пример за подражание" от юдейството му:
и хвърляха камъни върху Стефана, а Савел одобряваше убийството му (Деян.7:59-8:1)
А Израил, който търсеше закона на правдата, не достигна до закона на правдата. Защо? Затова че търсеха не от вярата, а като че от делата на закона. Защото се препънаха о Камъка на препъване, както е писано: "ето, полагам в Сион Камък на препъване и Камък на съблазън; и всеки, който вярва в Него, няма да се посрами" (Рим.9:31-33)
Още за разликата между двата ЗаветаВ Матей от 5 глава до края на 7 глава, а не само там, но в целия Нов завет е даден закона на вярата (закона на духа, на благодатта, моралния (нравствения) закон). Така например е казано:
Слушали сте, че бе казано на древните: "не убивай; ... Аз пък ви казвам, че всеки, който се гневи на брата си без причина, виновен ще бъде пред съда (Мат.5:21-22)
Слушали сте, че бе казано на древните: "не прелюбодействувай". Аз пък ви казвам, че всеки, който поглежда на жена с пожелание, вече е прелюбодействувал с нея в сърцето си (Мат.5:27-28)
Слушали сте още, че бе казано на древните: "клетва не престъпяй, а изпълнявай пред Господа клетвите си". Аз пък ви казвам: да се не кълнете никак: ни в небето, защото е престол Божий; ни в земята, защото е подножие на нозете Му (Мат.5:33-35)
Слушали сте, че бе казано: "око за око, и зъб за зъб". Аз пък ви казвам: да се не противите на злото. Но, ако някой ти удари плесница по дясната страна, обърни му и другата. (Мат.5:38-39)
Слушали сте, че бе казано: "обичай ближния си, и мрази врага си". Аз пък ви казвам: обичайте враговете си, (Мат.5:43-44)
По същия начин трябва да търсим всяка една заповед от Стария Завет в Новия. В предния пост показах коя е съответстващата заповед на четвъртата от Стария завет за пазенето на съботата. Показах също и смисъла на новата Пасха. Ако се придържаш към буквалното спазване на заповедта за съботата (буквата на закона), т.е. ако пазиш самия ден събота, ти не можеш с това да опазиш новозаветната събота, т.е. да живееш по Господа. Но ако живееш по Господа, ти ще влезеш в Неговата почивка и ще си починеш и от твоите си дела, т.е. ще опазиш в същото време и заповедта за съботата от Стария завет. Ако не поглеждаш на жените с пожелание ще опазиш и старозаветната заповед да не прелюбодействаш. Но ако не прелюбодействащ на практика означава ли че не поглеждаш скришом на жените с пожелание, докато вървиш по улицата?
Това дето юдействащите християни казват, че християните променили времената, не пазели заповедите и др. подобни са най-нелепите обвинения. Съществува и спор за това дали, чрез дела се спасяваме или само чрез вяра по благодат. Нито сме изменили времената за някой празник, нито пък сме отхвърлили Закона. Напротив, в съдния ден да не се окаже, че по-добре от вас сме го спазвали, защото не е възможно да изпълниш закона по вашия тертип, като с отричането си от Христа си отпаднал от благодатта. Пример за такова отричане от Христа е празнуване на юдейската Пасха (някакъв определен ден, 14-нисан, в който твоят народ е излязъл от Египет), вместо Неговото възкресение.
Също така ние се спасяваме, чрез дела + вяра. Но не с дела по закона (по Стария Завет), а с делата на вяра (на духа, по Новия Завет).
защото чрез делата на закона няма да се оправдае пред Него нито една плът; понеже чрез закона се познава грехът (Рим.3:20). Но искаш ли да разбереш, о суетни човече, че вярата без дела е мъртва? ...Защото, както тялото без дух е мъртво, тъй и вярата без дела е мъртва (Як.2:20-26)
Делата на вярата са нашите плодове.
А плодът на духа е: любов, радост, мир, дълготърпение, благост, милосърдие, вяра, кротост, въздържание. Против такива няма закон. Гал.5:22-23